Стан проведення АТО на сході країни на 28 серпня

Зведені дані ІАЦ РНБО на 28 серпня


Сьогодні відбудеться засідання Ради національної безпеки і оборони, на якому будуть розглянуті питання щодо ситуації на Донбасі.

Військові дії в зоні конфлікту

Ситуація в зоні проведення АТО за останню добу ускладнилася. Продовжується контрнаступ підрозділів ЗС РФ та бандформувань у південно-східній частині Донецької області. Про це під час брифінгу в Києві заявив речник Інформаційно-аналітичного центру РНБО Андрій Лисенко.

Бронетехніка росіян та їхніх найманців також є в околицях Новоазовська. Біля населеного пункту Холодне зафіксовано систему залпового вогню «Ураган».

На Маріупольському напрямі Силами та засобами об’єднаних сил АТО продовжується удосконалення інженерно-фортифікаційного обладнання блокпостів та опорних пунктів та здійснюються профілактичні заходи на території міста Маріуполь.

На інших ділянках зони АТО тривають активні позиційні бої у передмістях Луганська, під Новосвітлівкою та Хрящуватим, Донецьком та Іловайськом, Мар’їнкою, Старобешевим та Оленівкою Волноваського району Донецької області.

В населені пункти Перевальськ, Зоринськ, Малоіванівка, Мала Фащівка, Вергуліївка, Розсипне відмічено прибуття підкріплення для терористів та здійснення облаштування цих міст до довготривалої оборони. Продовжуються мінометні обстріли Дебальцевого з мінометів, встановлених на автомобілях.

Ми неодноразово повідомляли про факти російської агресії. До затриманих десантників, що з повним штурмовим боєкомплектом заблукали за 25 км від кордону? щодня додаються нові росіяни. Співробітники СБУ затримали в Луганській області рядового 9-ї окремої мотострілкової бригади ЗС РФ, що дислокується в Ростовській області. Російський військовослужбовець – Хохлов Петро Сергійович, 1995 р.н., під час допиту повідомив що з метою приховати причетність РФ до забезпечення терористичних організацій важким озброєнням російські військовослужбовці за наказом командирів фізично знищують на військовій техніці, яку готують до передачі терористам, заводське маркування, номери, символіку та емблеми – все, що дозволяло б встановити її походження.

За даними комітету солдатських матерів РФ у зв’язку із подіями в Україні близько 400 солдатів ЗС РФ загинули та є пораненими в нашій країні.

В Азовському морі з метою прикриття морської ділянки державного кордону, наразі несуть службу 6 корабельно-катерних тактичних груп Морської охорони Держприкордонслужби. Вчора о 21:00 кораблем «Донбас» Маріупольського загону Морської охорони в районі морського порту Маріуполь було збито російський безпілотник.

На території РФ розпочалися військові тактичні навчання авіації Західного ВО ЗС РФ, які триватимуть з 27 по 30.08.2014. У навчаннях приймають участь 10 літаків транспортної авіації (Ан-12, Ан-26, Ан-30 і Ан-72). Екіпажі доставлять вантажі та евакуюють умовно постраждалих людей в рамках льотно-тактичного навчання на північному заході РФ. На території Бєлгородської та Воронезької областей РФ тривають спільні навчання прикордонних підрозділів та ЗС РФ «Гроза. Захват-2014». Мета навчань – виявлення та затримання навчальних диверсійно-терористичних груп.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

У захопленому терористами Луганську мирні мешканці залишились без енергопостачання, водопостачання і зв’язку. Найбільше люди страждають через відсутність води, у продуктових магазинах закінчується продовольство. Хліб продають з машин, за ним шикуються великі черги. Мешканці міста занепокоєні тим, куди поділась обіцяна російська гуманітарна допомога. Натомість усі спроби доправити українську допомогу терористи блокують.
На сьогодні у захопленому терористами Донецьку знеструмлено 220 трансформаторних підстанцій. Без електропостачання залишаються частково Київський, Ворошиловський, Петровський, Кіровський та Куйбишевський райони.

За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій в Луганській та Донецькій областях протягом доби піротехнічні групи обстежили територію площею 12 га, виявили та вилучили 195 вибухонебезпечних приладів.

Міжнародна підтримка

Міжнародні лідери стали на бік України. Під час телефонної розмови із президентом РФ канцлер Німеччини Ангела Меркель висловилась за якнайшвидше припинення вогню і закликала главу РФ пояснити перебування російських військовослужбовців на території Української держави. Водночас президент Європейської ради Херман Ван Ромпей та прем’єр-міністр Великобританії Девід Кемерон вже заявили про необхідність посилити санкції проти РФ з метою досягнення деескалації ситуації в Україні.

Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив про отримання достовірної інформації про те, що на сході України діють підрозділи регулярної армії РФ. А Глава МЗС Канади Джон Берд наголосив на необхідності чіткого реагування на військову агресію Росії проти України.

Місія спостерігачів ООН також констатувала причетність проросійських бойовиків до чисельних порушень прав людини на території східної України, а також відзначає стабільне отримання ними сучасної зброї та боєприпасів.

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс закликав Європейський союз та інші міжнародні організації розглянути можливість надання Україні військової допомоги.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар