Стан проведення АТО на Сході України

Зведені дані ІАЦ РНБО на 22 серпня.

Сьогодні Президент України Петро Порошенко заявив, що Україна стурбована ситуацією навколо російського конвою.Наразі у його складі нараховується понад 100 автомобілів. Вони зайшли на територію України без митного огляду, прикордонного оформлення та відповідного супроводу представниками Міжнародного Комітету Червоного Хреста. Такі дії є кричущим порушенням міжнародного права. Глава держави також висловив занепокоєння безпекою цього конвою, за яку взялися відповідати Російська Федерація та терористи. Про це на сьогоднішньому брифінгу в Києві заявив речник ІАЦ РНБО Андрій Лисенко.

За дорученням Петра Порошенка Міністр закордонних справ Павло Клімкін та Глава Адміністрації Президента Борис Ложкін зв’язалися зі своїми російськими візаві. Наші високопосадовці висловили стурбованість української сторони та запропонували росіянам повернути ситуацію у поле міжнародного права.

«Червоний Хрест не отримав від терористів підтвердження гарантії припинення вогню. Ми зробимо все можливе для того, щоб це не привело до більш важких наслідків» – заявив Глава держави.

Заява МЗС щодо руху «гуманітарного конвою»

22 серпня Російська Федерація, проігнорувавши встановлені міжнародні правила, процедури та досягнуті домовленості, без згоди та супроводження Міжнародного Комітету Червоного Хреста розпочала незаконне ввезення гуманітарного вантажу на територію України.

Попри те, що попередньо служби прикордонного та митного контролю України розпочали оформлення російського конвою, сьогодні вранці українських службовців було заблоковано російськими військовими і відсторонено від проведення перевірки решти автомобілів колони, незважаючи на попередні домовленості і те, що їх було попередньо запрошено на територію РФ російською стороною. Ми турбуємося про безпеку наших службовців. Крім того, наразі ані українській стороні, ані МКЧХ не відомий вміст згаданих вантажівок, що викликає особливі побоювання.

Той факт, що російські автомобілі в’їхали на територію України без відповідного прикордонного та митного оформлення і що вантаж не був в установленому порядку переданий представникам Міжнародного Комітету Червоного Хреста, свідчить про навмисний та агресивний характер дій російської сторони.

Як ми раніше наголошували, усю відповідальність за безпеку вантажу несе російська сторона. Звертаємо увагу, що з українського боку було вжито усіх необхідних заходів з метою гарантування безпеки цього вантажу.

З метою запобігання провокацій нами надано всіх необхідних розпоряджень для безпечного пропуску конвою. Однак, попри всі спроби української сторони, досі не вдалося встановити контакт між генштабами збройних сил України та РФ, що є критичним з метою забезпечення безпеки слідування конвою. Звертаємо увагу, що по можливому маршруту слідування вантажу терористи ведуть мінометний вогонь.

Нам також не відомий зміст домовленостей російської сторони з луганськими бойовиками та ми не виключаємо можливості будь-яких спланованих провокацій.

Вважаємо цей акт черговим кричущим порушенням Російською Федерацією ключових принципів міжнародного права, зокрема непорушності кордонів, невтручання у внутрішні справи іншої держави та добросовісного виконання міжнародних зобов’язань.

Закликаємо усіх міжнародних партнерів приєднатися до рішучого засудження незаконних та агресивних дій Російської Федерації.

Військові дії в зоні конфлікту

Сили АТО продовжують бої за звільнення від бойовиків Донецька, Шахтарська, Тореза, Зугреса, Іловайська Донецької області. У Луганській області бойові дії тривають у передмісті Луганська, в районі Станично-Луганського, Алчевська і Перевальська.

Триває оперативне відпрацювання українськими військовими міст у Луганській області, зокрема Іллірії, Маломиколаївки, Станично-Луганського, Успенки та Лисичого.

У Луганську активно діють бойові мобільні групи сил АТО, які виявляють і знищують позиції бойовиків. Не припиняються також бої за утримання Савур-Могили, а також населених пунктів Хрящувате і Новосвітлівка.

Тривають бої за Іловайськ. За оперативною інформацією, на боці бойовиків воюють кадрові російські військові. Крім того, в обласній лікарні Луганська на лікуванні перебувають декілька поранених військовослужбовців Збройних сил Російської Федерації.

Від Молодогвардійська в бік Луганська вирушила колона важкої техніки російських найманців. Ще одна колона зафіксована у населеному пункті Давидово-Нікольське. За попередніми даними, терористи у обох колонах головним чином складаються з громадян Росії – росіян і чеченців.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Російські найманці не припиняють обстріли мирних мешканців. Зокрема в селищі Червоний Партизан терористи з мінометів обстрілюють людей, коли вони набирають воду у автомобільних водовозів. В результаті постійних обстрілів бойовиків значно пошкоджені потужності Ясинуватського коксохімічного та Ясинуватського машинобудівного заводів. У районі села Зайцеве Артемівського району Донецької області бойовики замінували газопровід. У Сніжному після обстрілу терористами пошкоджено високовольтну лінію електропередач, відсутнє електропостачання.

Терористи продовжують вести артилерійський вогонь по газорозподільчій станції «Алчевськ». Через це станція періодично відключається та припиняється газопостачання до міст Алчевськ, Перевальськ та Алчевського металургійного комбінату.

У Донецькій і Луганській областях терористи почали пошук
особистих справ діючих українських міліціонерів. Крім того, спостерігаються випадки катування кадрових правоохоронців або підкупу їх з метою переходу на сторону бойовиків. В Донецьку озброєні терористи викрадають також керівників кадрових органів Міністерства внутрішніх справ України, яких відкрито намагаються перекупити та змусити зрадити Батьківщині.

Міжнародна підтримка України

21 серпня Міністр закордонних справ України Павло Клімкін провів переговори з Міністром закордонних справ Королівства Нідерланди Франсом Тіммермансом, який перебуває в Україні з робочим візитом. Основна увага під час зустрічі була присвячена ситуації на Донбасі та практичним заходам української сторони та міжнародного співтовариства щодо її врегулювання.

У зв’язку із цим, Франс Тіммерманс наголосив на готовності Нідерландів надавати сприяння Україні у відбудові інфраструктури Донбасу та сприяти у подоланні гуманітарної кризи в регіоні.

Окремо під час переговорів йшлося про взаємодію двох країн з питань європейської інтеграції України, зокрема в контексті імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та реалізації другої фази Плану дій запровадження безвізового режиму поїздок громадян України до ЄС.

Глави зовнішньополітичних відомств України та Нідерландів також наголосили на необхідності якомога швидшого розслідування обставин збиття літака Боїнг 777 Малайзійських авіаліній та притягнення до відповідальності винних у цьому терористичному акті. До того ж Нідерланди виділили Україні півмільйона євро гуманітарної допомоги та планують продовжувати фінансову допомогу.

Додатково

За даними Мінсоцполітики, станом на сьогодні 47 тисяч осіб зі східних областей звернулися з питанням переведення на нове місце перебування пенсійних справ. Майже 30 тисяч осіб включили у відомість за тимчасовим місцем проживання. Отримати пенсії за новим місцем фактичного проживання можна за заявою пенсіонера до органів Пенсійного фонду України. Пенсійну справу за новим місцем фактичного проживання переводять за заявою громадян при пред’явленні паспорта чи іншого документа, який засвідчує особу.

В Головному управлінні Національної гвардії України вшанували пам’ять гвардійців, загиблих під час АТО. За останні місяці Національна гвардія втратила 32 військовослужбовця.У Свято-Покровському храмі УПЦ Київського патріархату рідні загиблих воїнів спільно з представниками різних релігійних конфесій зібралися на молебень за упокій душ та вічну пам’ять загиблих військовослужбовців. Їхні імена навічно занесені до списків військових частин, де вони проходили службу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар