Переселенцям зі Сходу допомагають, але пильнують за прихованими сепаратистами

21 серпня у режимі відеоконференції з районними штабами відбулося чергове засідання обласного штабу з питань, пов’язаних із соціальним забезпеченням громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції. Засідання пройшло під головуванням заступника голови ОДА Віти Атаманчук.

Звертаючись до присутніх Віта Вікторівна зазначила, що кількість переселених громадян постійно зростає, тому питання їх соціального захисту та надання відповідної допомоги залишається актуальним та потребує постійної уваги. Одними з центральних питань порядку денного стали питання щодо створення моніторингових та мобільних груп, про готовність шкіл та садків прийняти та забезпечити усім необхідним дітей зі Сходу, також озвучили питання щодо реєстрації громадян та роботи волонтерів.

Наразі на території області тимчасово проживають 1622 сім’ї, у складі яких 2959 осіб: з АР Крим та м. Севастополя – 191 сім’я, у складі яких 308 осіб, у тому числі 53 дитини віком до 6 років; з Донецької та Луганської областей – 1431 сім’я
у складі 2651 особи, у тому числі 395 дітей віком до 6 років. На теперішній час 109 сімей у складі 284 осіб розселено по 35 об’єктах державної, комунальної та приватної власності. Всі інші переселені громадяни мешкають у родичів або знайомих. З цієї інформації розпочав свій виступ співголова штабу-заступник начальника Управління ДСНС в області Ігор Парфьонов та зупинився на ряді питань.

Зокрема, з метою підготовки об’єктів для тимчасового проживання переселенців в осінньо-зимовий період обласним штабом організовано проведення перевірок готовності об’єктів до прийому внутрішньо переміщених осіб. За результатами проведених обстежень та аналізу інформації наданої райдержадміністраціями (міськвиконкомами), встановлено, що об’єкти, визначені для розміщення переселенців – готові до їх прийому та проживання у осінньо-зимовий період.
Крім того, розроблено та затверджено План першочергових заходів щодо переселення внутрішньо переміщених осіб із місць проживання, непристосованих для експлуатації в осінньо-зимовий період, до інших будинків та приміщень, що відповідають вимогам санітарно-побутових умов у холодну пору року.

Продовжують вирішуватися питання соціального забезпечення переселенців (до дитячих садків влаштовано 69 дітей, шкіл – 141 дитину, вищих навчальних закладів – 4 студентів. 77 особам в державних та комунальних закладах охорони здоров’я призначено лікування).

Триває робота по психологічній підтримці переселенців. Так, за тиждень психологами проведено зустріч з 32 родинами у складі 113 осіб, яким надано екстрену психологічну та консультативну допомогу.

Також Ігор Вікторович повідомив, що на виконання доручення Адміністрації Президента України підготовлено розпорядження голови облдержадміністрації щодо створення моніторингових та мобільних груп для виявлення не зареєстрованих на материковій частині України вимушених переселенців, а також моніторингу потреб цієї категорії громадян.
Вказані групи створені при міськвиконкомах та райдержадміністраціях, до їх складу включаються представники відповідних міст, сільських та селищних рад, а також представників правоохоронних органів і прокуратури, різних релігійних конфесій, соціальних та медичних працівників, громадських організацій та волонтерів.

Основним завданням груп на місцях буде: виявлення не зареєстрованих на материковій частині України вимушених переселенців; виявлення та збір інформації щодо їх потреб і заповнення відповідної інформаційно-реєстраційної картки; інформування обласного штабу про проведену роботу та отриману в процесі інформацію. Також групи будуть проводити необхідні превентивні заходи до осіб, які видають себе за «мирних» вимушених переселенців, проте мають ознаки прихованої або явної ворожості до держави або оточуючих.

По завершенню виступів усіх присутніх на прямому зв’язку про роботу з вимушеними переселенцями прозвітували керівники міських та районних штабів. Зокрема йшлося про кількість об’єктів для розміщення переселенців на підпорядкованій території, а також про готовність цих об’єктів до прийому та проживання переселенців у осінньо-зимовий період.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар