Одна з найбільших картин України зберігається в Кіровограді

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

В Кіровоградському обласному художньому музеї зберігається найбільша картина на Кіровоградщині й одна з найбільших в Україні.

1963 року Кіровоградський обласний краєзнавчий музей отримав з Державної Третьяковської галереї та Державного Ермітажу СРСР понад 60 робіт, серед яких була картина польського художника Войцеха Коссака (1856 – 1942) “Кривава неділя в Петербурзі 9 січня 1905 року”. Через два роки вона стала складовою збірки картинної галереї «Світ і Вітчизна».

Із 1965 року в галереї кіровоградці й гості міста могли ознайомитися з твором Коссака розміром 385Х800 см (найбільша картина в області) з великим числом дійових осіб. У радянському путівнику по галереї “Криваву неділю” названо “гордістю експозиції, смисловим і композиційним центром усього розділу дореволюційного мистецтва”. Картина художника, який не був свідком події (але потім відвідав те місце і зібрав свідчення), уже 1 травня 1905 року демонструвалася у Відні, а потім – Лондоні, Парижі, США, в той час, коли в Росії була заборонена. 1947 року уряд Польщі подарував її Радянському Союзу.

Тоді картина мала назву “День Володимира” (за іменем головнокомандувача петербурзького гарнізону, війська котрого убили 1200 і поранили близько 5000 учасників мирної демонстрації, які до цього вірили в “доброго” Миколу ІІ)

Зауважимо, що художником був і батько автора картини, виходець з Галичини Ю. Коссак (1824 – 1899), який, ілюструючи роман Г. Сенкевича “Вогнем і мечем”, зобразив зустріч Хмельницького з Тугай-Беєм (ця картина була і в мережі художніх магазинів Києва).

2011 року Кіровоградська облдержадміністрація обговорювала з представниками Польщі можливість експонування “Кривавої неділі” в галереї за кордоном. Нині ж триває процес її реставрації та монтажу в експозиції Кіровоградського обласного художнього музею.

Сергій Шевченко для Першої електронної газети.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар