Стан проведення АТО на Сході країни

Зведені дані ІАЦ РНБО на 19 серпня.

Військові дії в зоні конфлікту

Українська армія продовжує операцію зі звільнення Донецька. Для блокування угруповань терористів у столиці Донбасу сили АТО організували понад 30 опорних пунктів навколо міста.

Аеромобільні та механізовані підрозділи сил АТО продовжують стримувати російських найманців, які намагаються прорватися до Луганська в районах Новосвітлівки і Хрящуватого з боку російського кордону. Наразі цей район заблокований десятками блокпостів і опорних пунктів наших військових.

Як вже повідомлялося, у зв’язку з важкими боями під Хрящуватим припинена робота військових саперів та експертів-криміналістів, які працювали на місці обстрілу колони мирних мешканців. Військові кореспонденти взяли свідчення очевидців цієї трагедії.

На попередньому брифінгу прозвучало запитання про командира НГУ Донбас Семена Семенченка. Підтверджуємо, що у бою за визволення Іловайска Донецької області командир батальйону, який перебував з бійцями на передовій, справді отримав осколкові поранення та вже доставлений для проходження курсу лікування до медичного закладу. Життю пораненого нічого не загрожує.

Радник Міністра внутрішніх справ повідомляв, що 7 серпня у Артемівську силами МВС затриманий один з лідерів терористів – Семен Ходаківський. Він брав участь у захопленні міської ради. Під час затримання був поранений. Наразі терорист дає свідчення. Вже з’ясовано, що він обіймав посаду одного з лідерів бандо формувань так званої «ДНР» та мав багатий досвід проходження військової служби в іноземному легіоні.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Терористи продовжують обстрілювати житлові масиви та об’єкти інфраструктури в зоні АТО. Так, сьогодні, в Луганську бойовики чеченської національності з установок «Град», які попередньо були встановлені у східних кварталах міста, обстріляли житлові будинки.

На території села Чорнухине Перевальського району у результаті артобстрілу терористи пошкодили газопровід низького тиску, унаслідок чого припинено газопостачання 200-м абонентам.

На звільнених від терористів територіях Донбасу – а це 27 районів та міст Донецької та 13 Луганської областей – Міністерство соціальної політики налагодило виплату пенсій. Водночас соціальні виплати поки що не отримують у містах Сніжне, Горлівка, Єнакієве, Жданівка, Кіровське, Макіївка, Торез, Харцизьк, Шахтарську та Шахтарському районі, Ясинуватій та Ясинуватському районі, а також у Донецьку та Луганську.

Напередодні Дня Незалежності українські правоохоронці активізували боротьбу з терористами.

СБУ затримала групу терористів, які планувала напередодні святкування Дня Незалежності збити літак сил АТО.

Це 6 російських найманців, віком від 21 до 53 років, діяльність яких координувалась з Росії. Встановлено, що за вказівкою російської спецслужби, терористи реалізовували плани терористичних атак на стратегічно важливі об’єкти Харківської області. Зокрема, на початку липня терористи намагалися підірвати вантажний потяг на перегоні Зміїв-Занки та вчинили збройний напад на будівлю «Харківського бронетанкового заводу». Організатори групи вербували місцевих мешканців, забезпечували їх зброєю та засоби ураження. Під час затримання правоохоронці вилучили 5 РПГ, РПВ «Шмель», два автомати Калашникова, пістолет Макарова, 5 гранат РГД-5, 7 підствольних гранат, бойові набої. Також знайдено флеш-накопичувач з відзнятими доказами вчинення злочинів, адже свою діяльність терористи документували на відео, щоб звітувати перед своїми кураторами з Росії. Триває досудове розслідування за ст.258 (терористичний акт).

Працівники служби боротьби з економічною злочинністю МВС викрили канал фінансування тероризму на сході. Мова йде про нелегальний конвертаційний центр з річним обігом близько 9 мільярдів гривень.

На цей центр працювали службові особи кількох комерційних банків та фірм, які розташовані у Києві та ще двох областях. Під час обшуків вилучено понад два десятки мільйонів гривень.

Мешканці Лисичанська Луганської області отримали чергову, третю партію гуманітарної допомоги від жителів Черкаської області. Це 20 тонн продуктів харчування, які сьогодні доставлені до міста.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар