Кіровоград: «Солідні дядьки з Дніпропетровська» спробували обікрасти хвору дитину

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У трирічної Маші Варич рецидив есенціальної тромбоцитемії. Батьки просять про допомогу. Окрім добрих людей з’явились і шахраї, які спробували нажитись на хворобі дитини, а потім почали погрожувати матері дівчинки.

Як повідомила Першій електронній мама Маші Ніна Варич, нещодавно зателефонував чоловік, представився впливовою людиною із Дніпропетровська. «Сказав, що хоче перерахувати велику суму і почав розпитувати про дитину, запитав звідки ми. На мою відповідь, що з Кіровограда, запитав: «А це Дніпропетровська область? Мене це насторожило, бо, думаю, навіть школярі знають, що це обласний центр», – розповідає мама.

Незнайомець повідомив Ніні, що хоче негайно перевести на лікування дитини велику суму коштів, яку зібрав разом із засновниками підприємства, яке він представляє. Але пояснив, що процедура можлива лише за умови, якщо на рахунку жінки вже є більше 1500 грн.. Переконавшись, що гроші на картці Машиної мами є, чоловік попросив її негайно банкомату ПриватБанку і підтвердити переказ.

«Я відповіла, що на скільки мені відомо, ніяких підтверджень не треба. А він наполягав, що дуже великий платіж потребує підтвердження. Я відмовилася йти в банк, пояснивши, що у мене спить дитина і я не можу зараз її покинути», – розповіла Ніна Варич.

Після відмови жінки здійснювати переказ платежу, незнайомий «бізнесмен з Дніпропетровська» перейшов на ненормативну лексику, вживаючи у розмові нецензурні слова в адресу жінки та її хворої дитини.

«Тут «солідні дядьки» хочуть тобі допомогти, а ти ламаєшся. Швидко вали до банкомату! – вимагав він, – Даремно ти так зі мною! Даремно висвітила номер картки! Тепер готуйся!», – заявив «меценат» після остаточної відмови мами йти до банку.

Того ж дня «солідний дядько» ще кілька разів телефонував до Ніни, яка весь час сиділа в лікарні біля маленької Машеньки. Жінка більше не відповідала на його дзвінки.

Нагадаємо, трирічній Маші необхідна повторна пересадка кісткового донорського мозку за кордоном (в Італії). Врятувати життя дитині можна, пожертвувавши кошти на операцію.

Як пояснив Ніні Варич юрист Першої електронної газети Володимир Кудря, такий вид шахрайства називається «вішинг»: знаючи номер картки, можна зробити запит на вилучення коштів з рахунку. Але власник картки має підтвердити переказ, ввівши пін-код у банкоматі. Також шахраї можуть розпитати персональні дані власника (дату народження, ідентифікаційний номер, паспортні дані) і за допомогою спеціальних веб-програм зняти кошти з рахунку. Детальніше про шахрайські схеми з банківськими картками читайте у статті Першої електронної «Банківська картка – ключ до шахрайства».

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар