РНБО повідомляє про ситуацію в зоні АТО на 14 серпня

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні опівдні машини з украінським гуманітарним вантажем з Києва, Харкова та Дніпропетровська відправлені на Луганщину. Там вантаж передадуть представникамЧервоного Хреста, аби міжнародна гуманітарна місія могла доставити ці продукти людям, що стали заручниками бандитів. Важливо, щоб терористи пропустили місію по тимчасово контрольованій ними територіі і гарантували безпеку. Загалом з 6 липня, Державна служба України з надзвичайних ситуацій доставила на схід 250 тон продуктів, 800 спецпайків, більше 9000 л. питної води та тисячі буханців хліба.

Як повідомивсьогодні, у четвер 14 серпня, на першому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко, у звільнених від терористів населених пунктах українська влада планомірно відновлює мирне життя, забезпечує роботу систем життєзабезпечення. Натомість, на території, які контролюють російські найманці, ситуація дійсно близька до гуманітарної катастрофи. Це свідчить про справжні мотиви Росії.

Російській стороні були запропоновані абсолютно прозорі умови долучення до міжнародної гуманітарної місії. Все мало відбуватися за правилами Міжнародного комітету Червоного Хреста. Ми бачимо, що вже кілька днів російська сторона уникає виконання вимог цієї авторитетної міжнародної організації. Про це прямо говорять і представники Міжнародного Комітету Червоного Хреста, і міжнародні ЗМІ.

У випадку, якщо будуть прийняті рішення заводити гуманітарну допомогу через ділянку кордону, яку тимчасово контролюють терористи, вантаж все одно має бути оглянутий українськими прикордонниками та переданий представникам Червоного Хреста. Але усю відповідальність за безпеку цього вантажу буде нести Росія, яка контролює озброєних нею же найманців.

Військові дії в зоні конфлікту

Підрозділи Національної гвардії вчора ввечері зайняли місто Гірське, що на Луганщині. Прапори України були встановлені над місцевим будинком культури і міською адміністрацією. Зараз силами Нацгвардії навколо міста обладнуються блокпости, де служба буде здійснюватися цілодобово. В найближчий час співробітниками органів внутрішніх справ проводитимуться заходи щодо стабілізації криміногенної обстановки та забезпечення громадського порядку. Під час звільнення населеного пункту втрат серед особового складу немає. Місто Гірське – це найближчий рубіж до населеного пункту Первомайська і далі до Стаханова, де знаходиться одне із декількох великих угрупувань терористів.

Протягом доби сили АТО 20 разів вступали в вогневий контакт з терористичним угрупуваннями в районах н.п. Розсипне, Хрящувате, Земляне, Міусінськ, Боково-Платове, Мар’їнка, Стукалова Балка, Озерянка, Авдіївка, Петрівка, Новоганівка, Іловайськ та аеропорту Луганськ.

Обстановка на українсько-російському кордоні залишається складною. Протягом ночі, на кордоні відбулися збройні сутички з диверсійно-розвідувальними групами. Так близько третьої години ночі, група найманців з боку кордону здійснила збройний напад на прикордонний наряд, який ніс службу в районі населеного пункту Побєда Донецької області. Наші прикордонники дали нападникам гідну відсіч. Бойовики були вимушені відступили в бік кордону. Так само о четвертій годині ночі поблизу пункту пропуску «Успенка» відбулося збройне протистояння прикордонного наряду з диверсійно-розвідувальною групою. Силами прикордонного наряду та резерву, який прибув на БТР, напад було відбито.

Терористи продовжують використовувати керовані міни та фугаси. Так, вчора опівдні, на ділянці відділу «Красна Талівка» у Луганській області під час руху прикордонної колони диверсанти підірвали 2 фугаси. Згодом прикордонники виявили неподалік кордону ще одну групу терористів з гранатометами, по яким було відкрито вогонь на ураження.

Представники місії ОБСЄ, які проводять спостереження за російським пунктом пропуску Гуково, зазначили у звіті спеціальної комісії, який опублікований на сайті ОБСЄ, що кордон щодня перетинають люди у військовій формі.

Протягом тижня місія зафіксувала безліч груп молодих людей в одязі військового зразка, які перетинають кордон в обох напрямках. Спостерігачі також бачили, як кілька разів машини швидкої допомоги евакуювали поранених прихильників так званої «ДНР».

Крім того, йдеться в звіті, в останні три дні почастішали випадки прольоту над пунктом пропуску вертольотів ЗС РФ Мі-24.

Ночами вертольоти підлітали дуже близько до точки перетину кордону. У денний час доби спостерігачі стверджували, що вертольоти не перетинали повітряний простір України в зоні, яку видно з КПП.

Як відомо, 30 липня глава місії ОБСЄ в Ростовській області Поль Пікар заявив про початок роботи комісії для контрольно-пропускних пунктів Гуково і Донецьк на російсько-українському кордоні.

Протягом останньої доби фіксувалися випадки порушення повітряного простору України авіацією ЗС РФ. Так, вчора об 11.40 прикордонний наряд, що ніс службу в пункті пропуску «Мілове» у Луганській області виявив заліт на територію України 2-х вертольотів Мі-24. Крім того зафіксовані 4-и факти використання безпілотників для ведення повітряної розвідки: о 21.20 в Донецькій області на напрямку населеного пункту Ялта на висоті до 1500 м; о 22.05 – неподалік Маріуполя на напрямку населених пунктів Ялта та Сєдове на висоті 2 км вздовж берегової лінії; о 22.05 – на Херсонщині з боку тимчасово окупованого Криму та в районі населеного пункту Шевченко на висоті до 2 км.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Військовослужбовцями Нацгвардії під час звільнення від терористів населених пунктів Гірське та Углегірськ було виявлене озброєння та боєприпаси, які мають російське походження та не стоять на озброєнні української армії.

Надходить інформація про мінування диверсантами інфраструктурних об’єктів. Так, бойовиками заміновано ще один міст на трасі між селищами Нижня Кринка та Харцизьк Донецької області. В Київському районі міста Донецьк російські найманці замінували електропідстанцію на території заводу «Точмаш».

У Донецьку співробітниками «Донецькобленерго» у важких умовах із ризиком для життя відновлено електропостачання пошкоджених терористами шахт «Трудовська», «Челюскінців», «ім. Скочинського» та «Абакумова». В Петровському районі міста підключено до електропостачання мікрорайони «Текстильник» Кіровського району, «Майданчик» та «Адмінспоселок» Куйбишевського району, у яких проживає понад 3 тис. жителів міста. На жаль, під час проведення відновлювальних робіт на одному з об’єктів стався вибух міни, внаслідок чого постраждали 3 працівників «Донецькобленерго».

За інформацією Мінсоцполітики, на сьогодні пенсії виплачують у 29 районах та містах Донецької області. Відновлено фінансування пенсій у Сєвєродонецьку, Лисичанську, Новоайдарському районі Луганської області. Загалом на сьогодні фінансуються 13 районів та міст Луганської області. Тимчасово відсутнє фінансування пенсійних виплат в Донецьку, Авдіївці, Горлівці, Єнакієвому, Жданівці, Кіровському, Макіївці, Сніжному, Торезі, Харцизьку, Яснуватій, Шахтарську та Шахтарському районі Донецької області. Поки що не працюють управління Пенсійного фонду у Красному Лучі, Первомайську, Ленінському, Жовтневому, Артемівському та Кам‘янобрідському районах Луганська.

Ми звертаємось до батьків та просто громадян, які поки що залишаються в зоні АТО: терористи розпочали застосовувати міни, які заборонені міжнародними конвенціями. Тому закликаємо не піднімати підозрілих предметів, серед яких можуть бути дитячі іграшки, запальнички, міні-радіоприймачі та навіть привабливі своїм виглядом речі. Вони можуть бути замінованими.

Реакція міжнародної спільноти на події навколо України

Президент України Петро Порошенко в ніч на четвер, 14 серпня, по телефону переговорив з віце-президентом Сполучених Штатів Америки Джозефом Байденом. Під час розмови сторони обговорили ситуацію, яка склалася з постачанням гуманітарної допомоги в Україну. Досягнута домовленість і далі координувати зусилля двох країн для реагування на існуючі та потенційні виклики і загрози.

Головнокомандувач об’єднаних збройних сил НАТО в Європі Філ Брідлав заявив, що міжнародна гуманітарна допомога Україні повинна здійснюватись Червоним Хрестом за погодженням з Києвом, а будь-який інший сценарій буде розцінено як посягання на суверенітет нашої країни.

Заступник офіційного представника держдепартаменту США Марі Харф наголосила, що Росія не має права в односторонньому порядку, без дозволу Києва, просуватися в Україну під виглядом т.зв. «гуманітарних конвоїв» чи під будь-яким іншим приводом.

Керуюча Швейцарією Федеральна рада оголосила про рішення прийняти додаткові заходи по захисту європейських санкцій проти Росії. Зокрема, мова йде про пролонгацію ембарго на постачання певних товарів військового призначення в Росію, а також про суворий контроль за поставками в Росію продукції подвійного призначення. Крім того Швейцарія пообіцяла зробити все для того, щоб територія країни не використовувалася для обходу санкцій, введених ЄС. Одночасно Федеральна рада заявила, що визнає територіальну цілісність України і вважає Росію порушником міжнародного права у зв’язку з анексією Криму.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар