Зведені дані ІАЦ РНБО на 13 серпня (“Град” зруйнував ще одне село)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні о 13 годині терористи з боку селища Сімейкіне і міста Краснодон нанесли масований ракетно-артилерійський удар з установок «Град» по селу Переможне під Луганськом. Втрати уточнюються. 

За оперативною інформацією, в Донецькій області повністю зруйновано 300 будинків: 42 комунальної форми власності, решта – 258 приватні садиби. Без даху над головою залишилось 480 сімей, що складає понад тисячу чоловік.

Під натиском Збройних сил України, терористи, відступаючи, обстрілюють позиції сил АТО. Сьогодні з танків російські найманці двічі обстріляли українські позиції на території аеропорту «Луганськ». З мінометів, ствольної артилерії і установок «Град» були обстріляні позиції і блокпости сил АТО в районі Іловайська, Петровського, Стукалової Балки, Кринички, Шишкового, Нижнього Минченка.

Водночас українські військові ведуть активний наступ в околицях Донецька. Це вже дозволило звузити кільце довкола міста та відрізати шляхи, якими донедавна користувалися терористи. Сили АТО перекрили постачання зброї та найманців з Росії до Донецька через трасу Н21 (Старобельськ-Луганськ-Донецьк). Критичною для терористів стала нестача ресурсів для організації оборони у напрямі Шахтарськ-Торез-Сніжне. Це дає змогу силам АТО блокувати угрупування бойовиків у цих районах.

Подальше просування сил АТО на південний захід від Лутугиного та зустрічне просування наших військових від Іванівки Луганської області дозволяє блокувати угруповання терористів у районі Алчевська і Стаханова, де розміщені опорні пункти бойовиків. Також сили АТО блокують групи терористів в районі Луганська і проводять операцію з розблокування аеропорту.

Не припиняючи активних бойових дій, українська армія проходить модернізацію. Нещодавно технічно оновлений БТР-80 успішно пройшов випробування на полігоні. Бійці Нацгвардії, які невдовзі отримають ці сучасні броньовані машини вже встигли наректи цей БТР «Джокером».

Бойова машина стала «першою ластівкою», на яку нацгвардійці встановили протикумулятивні екрани та чотири станкові протитанкові гранатомети СПГ-9М. Незабаром бронетранспортер опиниться на передовій. «Джокер» можна ефективно застосовувати там, де не доцільно використовувати установки залпового вогню, такі як «Град». Наприклад, на дистанції до 500 метрів навчений екіпаж легко поцілить чотирма пострілами з СПГ у вікно розміром півтора на півтора метра, з якого веде вогонь ворожий снайпер чи кулеметник. При цьому противник буде знищений, а будівля зазнає мінімум ушкоджень.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Російські найманці продовжують знищувати та мінувати інфраструктурні об’єкти. Зокрема, диверсанти замінували міст на трасі між селищем Нижня Кринка на Харцизьк Донецької області.

Загалом на сході України пошкоджено 187 залізничних об’єктів Донецької, Південної та Придніпровської залізниць. Зокрема, виведено з ладу 49 об’єктів колійного господарства, 74 об’єкти електропостачання; 30 – автоматики та зв’язку; 11 будівель та цивільних споруд, що забезпечують функціонування пасажирського господарства. Крім того, постраждали і ще не відновлені два локомотивні депо та 13 вагонних депо і споруд. За попередніми підрахунками, на відновлення пошкодженого господарства потрібно 400 млн грн, з них 200 млн грн коштуватиме ремонт контактної мережі та приладів електропостачання і 90 млн грн – відбудова залізничних мостів та інших інженерних споруд.

У звільнені від терористів міста Державна служба України з надзвичайних ситуацій продовжує доставляти гуманітарну допомогу. Учора громада Роменщини Сумської області та місцеві рятувальники зібрали 12 тонн гуманітарної допомоги, яка складається з продуктів харчування, одягу, дитячих іграшок, речей першої необхідності. Люди приносять навіть ікони, обереги та талісмани на знак того, що ці подарунки принесуть жителям Сходу мир та спокій.

Загалом, починаючи з 6 липня по 12 серпня гуманітарну допомогу до звільнених від терористів міст доставляли рятувальники Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Кіровоградської, Київської, Миколаївської, Полтавської, Харківської, Черкаської областей, Чернігівської, Сумської областей. Всього на Схід України рятувальники вже доправили 250 тонн продуктів, 800 наборів добових пайків, 8650 літрів питної води та 6 500 буханок хліба.

Сьогодні триває робота із переселення дітей інтернатних установ Донецької та Луганської областей до будинків-інтернатів інших областей України. Так, до будинків-інтернатів Харківської області перевозять 100 підопічних Донецького будинку-інтернату для громадян похилого віку. Також вживають заходів із організації вивезення дітей – вихованців дитячого відділення Ровеньківського обласного будинку-інтернату для людей з особливими потребами та Краснодонського обласного дитячого будинку-інтернату Луганської області до інтернатів інших областей України. У липні було переведено 28 підопічних та 1 вихованця інтернатних установ Донецької області до будинків-інтернатів інших областей. У межах Донецької області з територій, тимчасово підконтрольних терористам або на яких ведуться бойові дії, тимчасово переміщені 1122 особи до інтернатних установ на територіях, які знаходяться під контролем Нацгвардії.

Сьогодні уряд Фінляндії виступив за зниження напруженості на Україні шляхом переговорів і закликав Москву перестати підтримувати бойовиків.

«Конфлікт має бути вирішено шляхом переговорів, а для цього, в першу чергу, необхідно, щоб Росія перестала підтримувати сепаратистські групи», говориться у заяві фінського уряду. У ньому також зазначається про порушення суверенітету України і неприйнятність дій Росії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар