Зведені дані ІАЦ РНБОУ на 11 серпня

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Протягом доби підрозділи АТО активно наступали одразу в чотирьох напрямках: Донецьк, Луганськ, Алчевськ – Стаханов, Торез – Сніжне. Бойовики зазнали великих втрат живої сили та техніки. Тому не дивно, що серед російських найманців поширюються панічні настрої, частина вдається до дезертирства, інші – дезорієнтовані, розчаровані та не мають єдиної стратегії ведення подальшої боротьби.

Найбільших втрат терористи зазнали у районі Іловайська та його передмісті, у селищі Зелене на Донеччині. Також сили АТО заблокували значну кількість бойовиків та військової техніки у Красному Лучі Антрацитівського району Луганської області. Таку інформацію оприлюднив сьогодні, у понеділок 11 серпня, на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

Окрім цього, учора підрозділи Збройних сил України були зосереджені на ізоляції Донецького та Горлівського угрупувань терористів. Воїни механізованої бригади та батальйону територіальної оборони здійснювали рейди, які дозволяють якщо не припинити, то принаймні знизити постачання ресурсів терористам, що окопались в цих районах. Також українські військові займались вдосконаленням системи вогню та інженерним обладнанням блокпостів.

Нещодавно створений батальйон МВС «Золоті ворота» розпочав пошук і знешкодження рештки терористів у селі Красний Яр Краснодонського району Луганської області.

Загалом протягом доби сили АТО 26 разів вступали у вогневий контакт з терористами у районах населених пунктів Горлівка, Степанівка, Амвросіївка, Георгіївка, Новосвітлівка, Красний Луч, Стукалова Балка, Іл’їнка, Весела Тарасівка, Жовте, Сабівка, Челюскінець, Камишне, Піски, Макарове, Міусинськ та аеропорту «Луганськ».

Учора після російських обстрілів з установок «Град» було вщент знищено село Степанівка, у якому мешкає понад тисячу мирних жителів. Є жахливі кадри, зафіксовані військовим фотографом, на яких можна побачити розбомблені хати.

Продовжуються обстріли позицій сил АТО з території РФ та спроби незаконного проникнення на територію України російських найманців під вогневим прикриттям. Зокрема, учора росіяни з села Маноцький Російської Федерації обстріляли з артилерії та мінометів наші прикордонні підрозділи в районі «Станично-Луганське». Сьогодні вночі з трьох напрямків, в тому числі з російської території, обстріляли пункт пропуску «Успенка» на Донеччині. Це зайвий раз підтверджує координацію агресії Російською Федерацією.

Також за минулу добу росіяни обстріляли прикордонників неподалік пунктів пропуску «Красна Талівка», «Мілове» та «Іванівка».

Терористи не припиняють ігнорувати всі міжнародні норми і правила ведення війни. Так, при здійсненні евакуації поранених з одного з блокпостів санітарний автомобіль потрапив під мінометний обстріл бандитів і був знищений.

Після мінометного обстрілу блокпосту в районі села Макарове та Піски Луганської області терористи здійснили невдалу спробу атакувати наших десантників, але отримали гідну відсіч та понесли значні втрати.

Продовжується щоденне порушення російськими безпілотними літальними апаратами повітряного простору України у Херсонської області з боку АРК. Їх найбільша активність спостерігається неподалік селища Комісарівка та інших населених пунктів Генічеського району, розташованих на косі Арабатська Стрілка. За минулу добу російські безпілотники 5 разів порушували державний кордон України у прикордонних районах у напрямку населених пунктів Красна Талівка, Мілове, на Херсонщині та неподалік Бердянська.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Підрозділи Збройних сил України надають допомогу звільненим від терористів містам, відновлюють соціальну інфраструктуру та обстежують території на предмет вибухонебезпечних предметів та речовин.

Учора терористи знову обстріляли центральні райони Луганська. У цьому російські найманці традиційно звинувачують українських військових. Також у Донецьку бандити обстріляли житлові квартали та виправну колонію №124, є загиблі і поранені, їх кількість уточнюється. У Краснодоні Луганської області бойовики танком розчавили тролейбус.

Щодня на телефон довіри штабу АТО у місті Маріуполі надходить до 50-ти повідомлень від мешканців Донецької та Луганської областей. У них люди повідомляють про злочини терористів та місця їх дислокації. Окрім цього, мешканці просять відключити російські телеканали, які подають неправдиву інформацію щодо ситуації на Сході України та продовжують активну пропаганду на території Донецької та Луганської областей. Ще раз нагадуємо телефон довіри штабу АТО: 094- 837-18-05.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Державним cекретарем США Джоном Керрі. Джон Керрі привітав ініціативу Петра Порошенка щодо організації Україною міжнародної гуманітарної місії для мешканців Луганська. Державний cекретар США дав високу оцінку діям Президента Порошенка в п’ятницю 8 серпня, завдяки яким Україна домоглась дотримання міжнародного права і легітимних процедур в питанні доставки гуманітарної допомоги.

Петро Порошенко подякував США за підтримку, а також поінформував Джона Керрі про запрошення представниківЧервоного Хреста для координації всіх питань організації гуманітарної допомоги.

У відповідь на підступні спроби Росії вторгнення на територію України під виглядом введення миротворчих сил, іноземні держави висловили консолідовану позицію, засудивши дії Російської Федерації. Зокрема, учора глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр наголосив, що гуманітарна місія на південному сході України може бути здійснена виключно за згодою Києва та під егідою незалежних і досвідчених міжнародних організацій, зокрема, таких, як Міжнародний комітет Червоного Хреста.

Такої ж позиції дотримується глава МЗС Литви Лінас Лінкявічус, який висловив невдоволення риторикою Москви щодо спроби введення т.зв. «миротворчого контингенту» на територію України. Він наголосив, що для вирішення питання гуманітарної допомоги для населення Донбасу необхідно використовувати виключно міжнародні механізми.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар