Стан проведення АТО на Сході України на 17:00 8 серпня

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Сьогодні воїни-десантники в ході виконання завдання з пошуку, роззброєння та знищення незаконних збройних формувань звільнили ще один населений пункт. Це – Круглик Луганської області.

Сьогодні Президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про відзначення державними нагородами України». За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України орденом Богдана Хмельницького 3 ст. нагороджено 29 українських військовослужбовців, Орденом «За мужність» 3 ст. нагороджено 72 військовослужбовця, медаллю «За військову службу Україні» – 11 чоловік. Ще один військовий нагороджений медаллю «За бездоганну службу» 3 ст.

Ситуація на кордоні

Сьогодні відбувається передислокація сил та засобів АТО на Сході України. Зокрема, здійснюється укріплення сил Нацгвардії у звільнених населених пунктах, де можливе проникнення або повернення диверсійних груп терористів з метою ведення ними підривної діяльності. Гвардійці беруть участь у заходах, які проводять місцеві органи влади щодо відновлення нормальних умов життєдіяльності мешканців та підтримують правопорядок у звільнених населених пунктах.

Продовжуються відверті обстріли наших позиції з території Росії. Так, сьогодні о першій годині дня протягом 20 хв. З боку Російської Федерації здійснювався артилерійський обстріл місцевості поблизу населеного пункту Амвросіївка, вогонь вівся з мінометів та установок «Град» по блокпостах українських силовиків.

Загалом протягом тижня наші прикордонні підрозділи обстрілювались 25 разів, з них 13 – з території Росії. Було зафіксовано 9 випадків порушення повітряного простору України вертольотами Російської Федерації і 10 – безпілотниками.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Протягом тижня правоохоронними органами на тимчасово окупованих російськими найманцями територіях зафіксовано: 16 випадків викрадення людей, 56 – незаконних заволодінь транспортними засобами, захоплено 9 адміністративних будівель, зафіксовано 9 випадків обстрілів. Так, нещодавно в с.Тепличному Луганської області до будинку приватного підприємця зайшли п’ятеро невідомих озброєних осіб у камуфляжній формі й під загрозою зброї відібрали у господаря 45 тис. грн., а також 9 автомобілів КамАЗ, 3 МАЗа та 5 автопричепів.

У морзі міста Луганськ виявлено тіло прокурора міста Свердловськ Луганської області. За оперативною інформацією, його довгий час катували терористи, вимагаючи перейти так званої «ЛНР». Не отримавши згоди, бойовики повісили українського правоохоронця. За словами колег, від до кінця виконував свій обов’язок, не став зрадником та залишився справжнім патріотом України.

Сьогодні за дорученням Уряду на Донбас прибуло 5, 5 тонн гуманітарної допомоги для мешканців східних регіонів країни. Це продукти харчування, медичні препарати, набори для дітей, кухонний інвентар, ковдри, матраци, рушники, постільна білизна та дитячі іграшки. Гуманітарна допомога була зібрана спільними зусиллями представників Державної прикордонної служби України, Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, Всесвітньої організації охорони здоров’я, Управління з координації гуманітарних питань ООН та Дитячого фонду ООН UNICEF.

Після того, як літак зранку приземлився у Мелітополі Запорізької області, допомогу розвезли до Маріуполя та селищ Ялта та Юрівка Донецької області. Вантаж супроводжували Голова ДержСлужби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський разом з послами дипломатичної місії Швеції та Швейцарії, представниками Управління Верховного комісара ООН у справах біженців. Комісія познайомилась з умовами проживання тимчасових переселенців, які розмістились на базах відпочинку. А рятувальники роздали дітям іграшки, засоби гігієни та продукти харчування. Тут живуть українці зі Слов’янська, Краматорська, Донецька, Луганська. Більшість із них – жінки та діти. Мешканці зі Слов’янська вже планують повертатися додому. Проте щодня приїжджають нові переселенці із міст, які покидають міста, що тимчасово контролюються терористами.

Загалом з району проведення АТО до інших регіонів на сьогоднішній день переселено 75 тис. 951 особа, у тому числі 26 тисяч дітей. За останню добу – 3 тисячі 188 осіб.

Продовжується міграція з території тимчасово окупованого Криму. Загальна кількість переселенців на материк складає 16 тисяч 284 особи, у тому числі 4 тисячі 502 дитини.

У звільнені від проросійських бойовиків містах Донецької та Луганської областей повертається мирне життя. Зокрема, у Слов’янську Донецької області, рятувальники спільно з комунальними службами містами вже відновили електропостачання у всіх 14 мікрорайонах міста. Окрім житлових будинків, рятувальники відновили електропостачання у всіх установах, лікарнях, на станціях операторів стільникового зв’язку та хлібозаводі, а також у супермаркетах.

Налагоджена робота двох фільтрувальних станцій підприємства «Вода Донбасу», яка почала подачу води до магістральної системи водопостачання. Загалом водопостачанням місто забезпечено на 99%.

Рятувальники спільно з місцевими службами підключили до електроживлення 20 дитячих садків та відновили у них водопостачання. Завдяки цьому запрацювали 14 дитячих садків, з повним режимом перебування. Зараз дошкільні дитячі заклади відвідує 1252 дітей. Водночас готуються до 1 вересня і школи. З 26 загальноосвітніх шкіл у 25 підключено електроживлення та у 24 відновлено водопостачання.

Рятувальники продовжують роботи й на території Луганської області. Вже розібрано 2 завали будинків, вивезено 18 тон сміття. На Луганщину доставлено 3,5 тонни гуманітарної допомоги та 22 кубометри питної води.

Піротехнічні підрозділи Державної прикордонної служби продовжують розмінування територій Донецької та Луганської областей.

Всього з початку липня виявлено та вилучено 9698 одиниць боєприпасів. Перевірено на наявність вибухонебезпечних предметів 618 адміністративних споруд та інших будівель. На території Луганської області піротехніки ДСНС України знайшли та знешкодили 25 тонн пороху, 25 мішків селітри, 150 кілограм тротилу, 150 кілограм амоніту.

Розбудова нової армії

Чергова партія з трьохсот бронежилетів 4 класу захисту та кевларових шоломів минулої ночі відправилася в зону проведення АТО. Сьогодні забезпеченість у засобах захисту особового складу на Сході України становить майже 86%. Загалом до кінця 2015 року заплановано здійснити перехід всіх частин і підрозділів Збройних Сил України на нову польову форму одягу.

У Запорізькій області вручили нові бронежилети бійцям міліцейського батальйону спецпризначення «Скіф», які невдовзі нестимуть службу на Сході України. Це стало можливим завдяки ініціативі профспілок Міністерства внутрішніх справ та прокуратури. Усі працівники добровільно перерахували свій одноденний заробіток. На сьогодні міліціонерам та працівникам прокуратури в Запорізькій області вдалося зібрати більше 600 тисяч гривень. На ці гроші, окрім 50 сертифікованих бронежилетів IV та VI ступенів захисту, також придбані захисні шоломи, окуляри, рукавички, медикаменти, формений одяг, оптичні прилади, прилади нічного бачення.

На Харківщині колективу Зміївської теплоелектростанції військові лікарі отримали три апарати штучного дихання, один прилад для вентиляції легенів та інше медобладнання. Завдяки усім тим, хто опікується здоров’ям визволителів Донбасу, військово-медичні установи отримали матеріальну підтримку на суму понад 16 мільйонів гривень.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар