Стан проведення АТО на Сході України на 12:00 (ІНФОГРАФІКА)

Зведені данні ІАЦ РНБОУ на  12:00  7 серпня 2014 року.

Група міжнародних експертів, які в середу працювали на місці падіння авіалайнера “Боїнг 777″ Малайзійських авіаліній, змушена була покинути місце падіння літака і повернутися до місця дислокації через обстріли з боку терористів, які поки що контролюють місце авіакатастрофи. Нагадаємо, у понеділок експертна група у складі 110 експертів із Нідерландів, Австралії та Малайзії, а також дев’ятеро членів спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, також була усунута з місця катастрофи через стрілянину бойовиків. Їм вдалося пропрацювати на місці лише півтора години. Про це повідомив сьогодні, у четвер 7 серпня, на традиційному щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко.

 У зв’язку з цим Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте закликав призупинити пошук тіл людей, які загинули в катастрофі малайзійського «Боїнга» на Донбасі, за словами Прем’єра, продовжувати пошуки надто небезпечно. Марк Рютте похвалив роботу місії і пообіцяв родичам жертв, що пошуки буде відновлено.

Вкотре нагадуємо, що Збройні сили України не ведуть бойових дій у радіусі 20 км від місця виконання завдань Міжнародною групою експертів і 10 км уздовж маршруту руху колони.

Військові дії в зоні конфлікту

Антитерористична операція на Сході країни триває. Українські військові закріплюються на позиціях.

Протягом останньої доби сили АТО 19 разів вступали в вогневий контакт з терористами в районах населених пунктів Майорське, Зеленопілля, Дякове, Іловайськ, Трьохізбенка, Андріївка, Красний Яр, Піски, Сабівка, Лісне, Новоганнівка, Мар’янівка, Красний Яр та Луганськ.

Також продовжувались обстріли українських військових з території Російської Федерації зі стрілецької зброї, мінометів і установок «Град». Зокрема, вчора росіяни з мінометів обстріляли блокпост в районі села Сабівка, Красний Яр та Андріївка, позиції підрозділу десантників в районі Дякове та піхотинців неподалік села Новоганнівка. З установок «Град» російські збройні сили обстріляли позиції в районі Красний Яр, Мар’янівки і Сабівки. Також мінометно-артилерійським вогнем була обстріляна колона піхотинців та десантників в районі села Лісне.

Учора ввечері протягом години з населеного пункту Моноцький Ростовської області Російської Федерації росіяни з гаубиць обстріляли позиції зведеного прикордонного загону в районі села Юганівка Луганської області. Всього було здійснено 46 пострілів. Серед прикордонників є поранені.

Повідомляємо, що на території Російської Федерації досі силою утримуються 18 офіцерів збройних сил України та 28 офіцерів-прикордонників. Протягом усього часу російські слідчі вибивають з українців зізнання у тому, що вони цілеспрямовано обстрілювали російську територію. За оперативною інформацією, щодо 18 наших військовослужбовців порушено кримінальні справи. Наші військові вимагають зустрічі з українськими дипломатами. Генеральний консул України з Ростова-на-Дону намагався зустрітися із співвітчизниками та з’ясувати підстави їх затримання.

Російська сторона незаконно відмовила у зустрічі, чим грубо порушила норми міжнародного права.

Прикордонники продовжують фіксувати польоти російських безпілотників над українською територією. Протягом минулої доби повітряні цілі були виявлені на ділянці відповідальності відділу прикордонної служби у Херсонській області: один безпілотник рухався над водною поверхнею Перекопської затоки на Херсонщині, другий – з території тимчасово окупованого Криму в напрямку села Чаплинка на висоті близько 1 км. О 23:15 на цьому ж напрямі ще один безпілотник порушив повітряний простір України на висоті близько 1,5 км.

Факти порушення повітряного простору не залишаються без відповіді. Учора о 21:40 військовослужбовці 8-го батальйону територіальної оборони спільно з прикордонниками виявили та збили російський безпілотник в Приазовському районі Запорізької області.

На факти російської агресії реагує також міжнародна спільнота. Зокрема, Міністерство оборони Ізраїлю заборонило компаніям оборонного комплексу країни вести будь-які переговори щодо поставок безпілотних літальних апаратів та технологій до Російської Федерації. Дія вказаних обмежень поширюється і на діючі контракти.

Росія продовжує постачати зброю та найманців на Схід України. Учора було зафіксовано переправлення з російської території військової техніки через брід річки Міус неподалік села Червона Зоря на Донеччині.

Біля села Провалля Луганської області з боку РФ на територію України переправлено 9 танків, 3 БМП, 4 БТР, 2 Урали, у Краснодонському районі – переміщення ще однієї колони військової техніки, зброї та боєприпасів, яка рухалась з Донецька Ростовської області. До складу колони входили БТР та вантажівки, кількість яких встановлюється.

Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

Бойовики мінометними обстрілами цілеспрямовано руйнують житлові квартали та інфраструктуру у Жовтневому, Ленінському, Кам’янобродському, Артемівському районах Луганська, видаючи їх за дії українських військовослужбовців.

У результаті артобстрілу бойовики пошкодили газопровід між Горлівкою та Дзержинськом Донецької області, який постачає газ до району Майорськ у Горлівці. Наразі ремонт неможливий, оскільки поле, де проходить газопровід, заміноване терористами.

Диверсанти здійснили невдалу спробу підриву залізничного мосту через річку у селі Євсуг Біловодського району на Луганщині. Вони частково пошкодили пішохідну частину мосту. На місці події залишились фрагменти тіла одного з диверсантів.

Терористи обстріляли та зруйнували центральний склад, кисневу та диспетчерську автотранспортної служби Луганської дільниці “Луганськгазу”. Внаслідок цього зупинено роботу аварійної служби підприємства.

За добу на телефон довіри штабу АТО 094-837-18-05 надійшло 40 повідомлень про осіб, які підозрюються у терористичній діяльності, повідомлень про вогневі позиції та розташування терористів.

Міжнародна підтримка

Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з Віце-Президентом США Джозефом Байденом. Джозеф Байден запевнив, що в будь-якій ситуації США будуть з народом України. Було обговорено широкий спектр питань взаємодії в політичній, економічній та військовій сферах.

Зокрема, хочемо нагадати, що вчора був оприлюднений список санкцій США відносно Росії в енергетичній сфері, які офіційно вступили у дію. Новий раунд обмежень передбачає заборону на поставку обладнання для видобутку на глибині понад 152 метри, для розробки арктичного шельфу і сланцевих запасів нафти і газу. Ці санкції загалом відповідають обмеженням, які раніше визначив ЄС. Однак санкції з боку США є більш жорсткими, оскільки містять чітке визначення глибини буріння, яке підпадає під обмеження.

Президент США Барак Обама заявив, що «санкції працюють, як і передбачалося, надаючи потужний тиск на російську економіку”. Президент США також зазначив, що в нинішній ситуації перед Росією постав вибір між дипломатичним шляхом вирішення української кризи і продовженням нинішньої лінії, яка веде до ще більшого втрат для економіки країни та її народу.

Уряд Канади оголосив про розширення списку санкцій проти РФ, до якого включено чотири російські банки, дві компанії та 19 громадян Росії і України, кримські виробники вина „Новий світ” і „Массандра” та компанії, яким належать портові споруди у Керчі та Севастополі. Обмежувальні заходи також поширюються на бойовиків сходу України. При цьому, за словами прем’єр-міністра Канади Стівен Харпера, розширення списку обмежень його країна координувала із рішеннями, ухваленими США і ЄС.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар