Стан проведення АТО на Сході України на 12:00

Зведені данні ІАЦ РНБОУ на  12:00  06 серпня 2014 року.

Військові дії в зоні конфлікту

 Сили АТО зосереджені на проведенні рейдових дій та ізоляції районів, тимчасово підконтрольних терористам. Кільце оточення навколо позицій російських найманців в районах Стаханова, Алчевська та Луганська стискається, незважаючи на безрезультатні спроби бандитів прорватися з оточення. Також тривають заходи інженерного обладнання блокпостів.

Підрозділи АТО артилерійським обстрілом позицій бойовиків поблизу селища Орлово-Іванівка Шахтарського району знищили 2 установки «Град» терористів та їх екіпажі.

Як повідомив сьогодні, у середу 6 серпня, на першому щоденному брифінгу речник Інформаційно-аналітичного центру Ради національної безпеки і оборони України Андрій Лисенко,протягом доби сили АТО 25 разів вступали у вогневий контакт з терористами в районах н.п. Орлова-Іванівка, Кумачове, Шуми, Новоіванівка, Мар’ївка, Красний Яр, Стукалова Балка, Савур-Могила та аеродрому «Луганськ».

Продовжується артилерійсько-мінометний обстріл позицій сил АТО з території Російської Федерації. Так, вчора, починаючи з 13:55 протягом півтори години було здійснено артилерійський обстріл позицій десантників в районі населеного пункту Дякове. Ще один обстріл відбувся цієї ночі. Українські десантники під перехресним вогнем ворога утримали захоплені позиції.

Також вчора в районі н.п. Красна Талівка Луганської області після  розвідувального польоту російського безпілотника над позиціями українських прикордонників, військові РФ протягом чотирьох годин обстрілювали підрозділи Державної прикордонної служби з артилерії та мінометів. Росіяни вели обстріл зі своєї території, зокрема, з позицій, розташованих в районах сіл Новоруське та Ушаковка. У прикордонній смузі військові РФ  артилерійсько-мінометним вогнем обстріляли позиції сил АТО в районі Степанівки, Амвросіївки, прикордонний пункт пропуску «Успенка», а також прикордонний загін у селі Василівка.

До того ж, зустановок «Град», розміщених на території Росії, вчора були обстріляні прикордонний пункт пропуску «Дякове» та селище  Петропавлівка.

З цього приводу вчора у Брюсселі представник Пентагону контр-адмірал Джон Кірбі заявив, що Пентагон зафіксував факти постачання з Росії зброї бойовикам, а також висловив стурбованість посиленою присутністю боєздатних військ РФ на російсько-українському кордоні.

 Ситуація в населених пунктах зони конфлікту

 Учора диверсанти пошкодили магістральну кабельну лінію на дільниці Ясинувата – Красний Луч Донецької області. Без зв’язку залишилися  Дебальцеве та Дзержинськ, Артемівськ, Горлівка, Краматорськ, Дружківка, Костянтинівка та Слов’янськ. Наразі відновлення мереж зв’язку неможливе через бойові дії в цьому районі.

Місцеві жителі активно допомагають силам АТО виявляти позиції терористів. За добу на телефон довіри штабу АТО в місті Маріуполі надійшло 45 повідомлень, про осіб, які приймають участь у терористичній діяльності, вогневі позиції та розташування терористів. Нагадуємо, що повідомити таку інформацію можна у штаб АТО у Маріуполі  за номером: 094-837-18-05.

Учора неподалік селища Мангуш підрозділи НГУ затримали громадянина, який підозрюється у фінансуванні терористів. При ньому було вилучено значну суму коштів готівкою та банківські картки. Затриманого передано до відповідних органів, для проведення слідчих дій.

Міжнародна ситуація

Сьогодні вночі за ініціативи РФ відбулось екстрене засідання Ради Безпеки ООН, на якому більшість учасників засідання прямо звинуватили Росію у розв’язанні військового конфлікту на Сході України. Представник США зазначив, що Росія має дотримуватися територіального суверенітету України та припинити постання зброї бойовикам.  Представник Великобританії назвав винуватцями гуманітарної кризи у східній Україні терористів та Росію, яка має пряме відношення до погіршення ситуації на цій території.

Пропозицію Міністерства закордонних справ Російської Федерації щодо так званої міжнародної гуманітарної місії на Донбасі український МЗС вважає цинічною. Бо саме Росія продовжує дестабілізувати ситуацію на сході України, всебічно підтримує злочинні дії терористів та несе повну відповідальність за гуманітарні проблеми у Донецькій і Луганській областях.

Терористи, серед яких є значна кількість громадян РФ, свідомо руйнують інфраструктуру регіону, житлових будинків,  нападають на медичні заклади та їх персонал, обстрілюють лікарні, викрадають карети «швидкої допомоги».  Правозахисна організація «Human Rights Watch» у своєму звіті також засудила такі злочини проросійських бойовиків, закликавши негайно покласти цьому край.

Натомість сили АТО, звільняючи від терористів населені пункти Донбасу, повертають громадянам мир, забезпечують поступове відновлення інфраструктури та повернення до нормального життя.

З червня в Україні створений та ефективно працює Міжвідомчий координаційний штаб під керівництвом Державної служби з надзвичайних ситуацій, до складу якого крім українських відомств, увійшли представники ООН та Червоного Хреста. У тісній взаємодії з ними українська влада робить все для забезпечення першочергових гуманітарних потреб цивільного населення та внутрішньо переміщених осіб. Створені гуманітарні коридори для тих, хто бажає залишити зону АТО.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар