На Цапюка склали протокол про корупцію

На Олександрійського міського голову Степана Цапюка складено протокол про порушення ним Закону України «Про засади запобігання і протидії корупції».

Про це повідомляють «Олександрійські новини».

У минулу п’ятницю, 4 жовтня, в приміщенні Олександрійської міської ради працівники Головного управління по боротьбі з організованою злочинністю Міністерства внутрішніх справ України повідомили мера про складений відносно нього протокол та запропонували з ним ознайомитись.

«Як нам стало відомо від працівників виконкому, відразу після приходу правоохоронців з понятими на «допомогу» міському голові прибігли декілька його заступників, після чого в кабінеті стали вирувати емоції та був чутним неабиякий галас. Але жодні емоції керівництва міста так і не допомогли олександрійському меру, протокол йому був вручений, хоча Степан Цапюк і відмовився офіційно ознайомлюватись з ним. Правоохоронці в присутності понятих зафіксували цю відмову і сьогодні, в понеділок 7 жовтня, передали матеріали на розгляд суду.
Мова ж у самому протоколі йде про порушення антикорупційного законодавства, яке полягає у тому, що Степан Цапюк приховав від своїх колег-депутатів наявний у нього конфлікт інтересів. Так під час розгляду міською радою питання щодо викупу сином міського голови – Максимом Цапюком земельної ділянки по вул. Куйбишева, 100, де розташовується комерційний об’єкт – база з продажу будівельних матеріалів «Купава», олександрійський мер повів себе так, що мова, нібито, йде не про його рідного сина і не про особисті комерційні інтереси його родини. Хоча запитань у депутатів до цього проекту рішення було чимало. Наприклад, депутатів зацікавило, чому ставка орендної плати за землю цієї ділянки складає не 12%, а усього 3% від ринкової вартості землі, адже там фактично розташований звичайний об’єкт комерційної торгівлі, для яких ставка складає саме 12%. Виявилось, що підставою для цього слугувала проста маніпуляція з формулюваннями в документах. Так по документам за зазначеною адресою, виявляється, розташовується засолочна база з овочепереробним цехом, тож і орендна плата за використання землі тривалий час нараховувалася за зменшеними ставками, що передбачені для промислових підприємств, а не комерційних торгівельних об’єктів. Фактично ж земля по вул. Куйбишева, 100, використовується для роботи складу-магазину «Купава», який опинився в центрі минулорічного корупційного скандалу, пов’язаного з торгівлею демонтованими з центрального проспекту міста, бордюрами.
Під час обговорення на сесії було запропоновано виключити з порядку денного проект цього рішення, перевірити правомірність встановлення ставки орендної плати за землю та цільове використання цієї земельної ділянки, оскільки вона явно використовувалась не за цільовим призначенням.
Але «промерська» більшість депутатів міськради відхилила цю пропозицію та проголосувала за цей проект рішення. Голосував за «свій» проект рішення і сам міський голова Степан Цапюк, хоча не тільки не повинен був цього робити, а ще і зобов’язаний був публічно заявити та попередити депутатів про наявний у нього конфлікт інтересів», — йдеться в інформації.

На думку правоохоронців, своїми діями Олександрійський міський голова порушив норми Законів України «Про засади запобігання і протидії корупції» та «Про службу в органах місцевого самоврядування», а саме – не вчинив будь-яких дій, що могли б протидіяти конфлікту інтересів, тобто виникненню суперечності між особистими інтересами Степана Цапюка і його сина Максима та відповідно службовими повноваженнями міського голови. Наявність цього конфлікту інтересів могла вплинути на об’єктивність та неупередженість під час прийняття рішення про викуп земельної ділянки Максимом Цапюком.
Відтепер Степан Цапюк відповідатиме по ст. 172-7 Кодексу України про адміністративні правопорушення і може доповнити собою Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар