Фермера з Новомиколаївки обмовили в отруєнні полів?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Фермер з Новомиколаївки Олег Фролов, якого місцеві селяни звинувачують у навмисному отруєнні їхніх полів хімікатами, стверджує, що це наклеп. 

Своїм баченням ситуації Фролов поділився з кореспондентом Першої електронної:

«Найперше хочу сказати, що до земельних паїв, про які йдеться у скаргах, очолюване мною фермерське господарство, в обробітку якого близько 100 гектарів, ні я, ні працівники ніякого відношення не мають. Як приватна особа, я й справді допомагав сину обробляти одну земельну ділянку (8,45 га), на яку тепер скаржаться нові господарі.

Востаннє ми обробляли цю ділянку хімпрепаратами ще у 2010 році. На 2014-й рік її власник вирішив передати ділянку новому господарю. В минулому році після дощів весь соняшник, який ми вирощували, з невідомих причин на ній загинув. За нашими припущеннями, його могла знищила совка, адже хімпрепаратами поле не оброблялося. Тож наприкінці липня ми ризикнули і знову посіяли тут соняшник. Збирали його в морозні дні — 25-27 грудня, коли про внесення якихось хімпрепаратів і мови бути не може. Отож на цьому полі ні хімічний, ні механічний обробіток не проводився. Ми пропонували новому господарю обмінятися ділянками і залишити нам цю, але він не погодився і після нового року поле зорав.

Хочу зазначити, що за моїми плечима 26 років роботи у сільському господарстві, із них 16 — керівником фермерського господарства. Тож навіть морально я б ніколи не дозволив собі нашкодити землі, яка нас годує. За час фермерування 14 власників забирали свої земельні наділи і переходили до іншого орендаря. Але ніколи ніяких проблем і спорів у нас не виникало. Тепер же мені навіть погрожують.

Я не проти будь-якої форми власності на землі. Але, на моє переконання, людина з незакінченою музичною освітою з оприскувачем у полі — все одно, що на танку на автобані.

Днями мені стало відомо, що в село кілька разів нібито приїздили якісь комісії з приводу скарг. Дивно, але мене чомусь ніхто вислухати не схотів, і до участі в роботі комісії навіть не запросили. Чи можна таким чином об’єктивно розібратися в ситуації? До речі, нинішнього року через «кірку» на одному з полів ми чотири (!) рази пересівали соняшник. Лише тепер він піднявся. Тож, напевне, варто враховувати й кліматичні та інші природні умови. Дуже хочу зустрітися з головою облдержадміністрації й поділитися з ним своєю думкою. Сподіваюся, що він почує й мене». – розповів Олег Фролов.

Зінаїда Пирля, Честь хлібороба, для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар