Вступна кампанія-2014: для КНТУ держзамовлення не зменшилось

Першого серпня в Україні закінчено прийом документів на держбюджетні місця вищих навчальних закладів від випускників 11-тих класів загальноосвітніх шкіл. Вже завтра приймальні комісії ВНЗ оприлюднять перші рейтингові списки абітурієнтів, яких рекомендовано до зарахування на перший курс. У Кіровоградському національному технічному університеті ці рейтингові списки було розглянуто на відкритому засіданні приймальної комісії, яке відбулося 1 серпня.

Взагалі цього року Уряд суттєво скоротив кількість місць державного замовлення. За освітньо-кваліфікаційним рівнем бакалавра – на 20% у порівнянні з 2013-м роком, на ОКР «Спеціаліст», «Магістр» – на 15,5%. Але КНТУ, навпаки, отримав державне замовлення навіть трошки більше, ніж минулого року: за рівнем «Бакалавр» – 481 місце (2013 рік – 476); за рівнями «Спеціаліст»/«Магістр» – 176/355 місць (2013 рік – 174/342).

Чому так? Як розповів голова приймальної комісії КНТУ, професор Михайло Черновол, розподіл держбюджетних місць проводився не департаментом вищої освіти МОН, як раніше, а спеціальною комісією, до складу якої входили представники громадських організацій, роботодавців, вищих навчальних закладів. При розподілі держзамовлення враховувалось декілька показників, один з яких – рейтинги ВНЗ. Причому комісія в першу чергу брала до уваги авторитетний рейтинг «Топ-200 Україна». (Згідно останнього рейтингу «Топ-200», опублікованого на початку літа, КНТУ посідає 54 місце.) Інший важливий показник – кадровий склад навчального закладу. Тобто, якщо університет претендує на те, щоб навчати за державний кошт магістрів, він повинен мати певну кількість докторів наук саме за цими спеціальностями.

Станом на 10 годину ранку першого серпня до приймальної комісії КНТУ надійшло 2839 заяв від абітурієнтів, що поступають на перший курс (минулого року – 2486 заяв, позаминулого – 2347 заяв). Приблизно кожна п’ята заява подана в електронній формі через Інтернет. Для довідки: кількість випускників одинадцятих класів загальноосвітніх шкіл по Кіровоградській області цього року становить 5776 осіб (2013 рік – 4795), по місту Кіровограду – 1481 (2013 рік – 1767).

«Ми отримали більше заяв від абітурієнтів, ніж минулого року, хоча цей показник міг би бути ще вищим, – каже Михайло Черновол. – Адже 43% випускників шкіл не здали ЗНО з математики, а для нашого університету математика є профілюючим предметом майже за всіма технічними і економічними спеціальностями. Основні причини дві. По-перше, рівень підготовки з математики у школі не дуже високий; друге, тести зовнішнього оцінювання з математики складні. У нас є інформація, що інколи навіть викладачі шкіл не впевнено справляються з цими тестами».

В середньому «конкурс заяв» на перший курс університету виріс. Серед абітурієнтів, які поступають на базі повної загальної середньої освіти (випускники школи) коефіцієнт становить 8,7 заяв на одне держбюджетне місце (2013 рік – 8,06). Серед абітурієнтів, які поступають на основі освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста (після технікуму, коледжу) – конкурс 3,41 заяви на держбюджетне місце (2013 рік – 2,09).

Серед пільговиків, які поступають до КНТУ поза загальним конкурсом, є троє учасників бойових дій (ветерани АТО).
Ще протягом вступної кампанії-2014 в Україні прийнято новий Закон «Про вищу освіту», який, хоча й має декілька суттєвих відмінностей від попереднього закону, на думку Михайла Черновола, особливого впливу на перебіг приймальної кампанії не мав. А ось розмови про прийняття нового закону, ще до голосування у Верховній Раді, змусили дещо похвилюватись тих випускників бакалавратури, хто мав наміри продовжити навчання та поступати в університет для отримання повної вищої освіти.

Спочатку точилися розмови, що мінімальний термін навчання у магістратурі буде збільшено з одного року до півтора року. Тому бакалаври стали масово подавати документи на ОКР спеціаліста. Потім, коли стало відомо, що в Україні не планують залишати освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста, відбулося коливання в іншу сторону – всі почали подавати документи на навчання у магістратурі.

Зрештою, розібралися що до чого. У прикінцевих положеннях тоді ще законопроекту «Про вищу освіту» було зазначено, що диплом спеціаліста можна обміняти на диплом магістра, сплативши лише вартість бланку документу. Магістри, починаючи з 2014 року прийому, вже будуть навчатися 1,5 роки. В КНТУ заздалегідь розробили відповідні навчальні плани для магістрів, знаючи, що буде прийнята саме так норма.

Після того, як вже складені рейтингові списки абітурієнтів, що їх рекомендовано до зарахування на перший курс, – а ці списки формуються автоматично, на підставі інформації, занесеної до Єдиної державної електронної бази освіти, далі спеціальна програма створює по кожному напряму навчання рейтинги в залежності від кількості балів ЗНО, середнього балу документу про освіту, додаткових балів та інше, – розпочнеться наступний етап вступної кампанії – прийом оригіналів документів. Він пройде у декілька заходів: з 2 по 4 серпня та з 5 по 8 серпня (відповідно, кожного разу навчальні заклади оприлюднюють оновлені рейтингові списки абітурієнтів). До речі, вже на сьогодні до приймальної комісії КНТУ здано оригінали документів більш, ніж від 740 абітурієнтів. Останній дедлайн прийому оригіналів документів – 16.00 10 серпня. Вже наступного дня ВНЗ друкують накази про зарахування на державні місця денної форми навчання студентів першого курсу.

Олександр Виноградов для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар