Депутат пообіцяв скласти мандат. Обіцяного два місяці ждуть?

29 травня 2014 року депутат Кіровоградської міської ради Сергій Михальонок виступив на засіданні сесії міської ради, на якій заявив про складання депутатських повноважень. Сьогодні виповнилось рівно два місяці цій усній заяві, та письмової заяви канцелярія міської ради досі не отримала.

Сергій Михальонок у своєму виступі 29 травня зазначив: «Шановна громадо! Враховуючи те, як сьогодні відбувається пленарне засідання сесії міської ради: ситуація щодо обрання способу голосування, депутати не можуть порозумітися одне з одним в елементарних речах, з огляду на те, як на місцевих виборах у місті Києві підтримують ті політичні сили, що знаходяться зараз в цій залі, а саме Партію регіонів та інші, я не бачу можливості працювати в такій спільноті депутатів, які не мають жодних прав представляти територіальну громаду міста Кіровограда у цій сесійній залі.

Прошу вас звернутися до своєї совісті, честі і скласти повноваження депутатів. Свою позицію я висловлюю тим, що складаю з себе повноваження депутата міської ради».

Та крім усної заяви в сесійній залі письмового підтвердження таких намірів від депутата не надходило. Ми запитали про ставлення до такої позиції все ще депутата міської ради у його колег.

Павло Топчій, голова фракції «Батьківщина» у міській раді, прокоментував це так: «Ми чули заяви Сергія Михальонка під час сесії 29 травня про те, що він складає з себе депутатські повноваження. Після цього була прес- конференція Михальонка, на якій він ще раз підтвердив, що складає свої повноваження. Але є таке маленьке “але”. До цього часу депутат Сергій Михальонок не звернувся до міської ради з письмовою заявою про складання повноважень. Навпаки, 10 липня цього року він був присутній на засіданні постійної депутатської комісії з питань бюджету, податків, фінансів, планування та соціально – економічного розвитку, а також 11 липня долучився до колективного депутатського запиту. Так що ж виходить, що Сергій Михальонок вже знайшов можливість працювати у такій спільноті депутатів?»

Відома кіровоградська журналістка та громадський діяч Світлана Орел, яка свого часу сама відмовилася від депутатського мандату в обласній раді, вважає, що мандат депутата взагалі немає особливої суспільної ваги в ситуації, коли депутат не може ефективно впливати на виконавчу владу: «Сама система з обранням депутатів, що існує зараз, дуже неефективна. Депутат сам по собі має дуже малий вплив на органи виконавчої влади і правові інституції. Ці важелі – депутатський запит, звернення, не мають результативності. У мене був досвід, коли я направляла кілька запитів до прокуратури на одну тему, а у відповідь отримувала тільки відписки. Тож на власному досвіді я переконалася, що система з обранням депутатів не приносить ніякої користі, а йдуть тоді люди заради корисливої мети – десь вибити земельну ділянку, приватизувати будинок чи підприємство. Система неефективна, заходити, виходити з депутатів – немає особливого смислу. А з приводу Сергія Михальонка… Ну, написав він заяву, хотів, щоб це прозвучало. Потім побачив, що все-таки хоче він там сидіти і мати право голосу. То його вибір. Мені здається, що спільнота наша українська повинна формувати, шукати формулу ефективного місцевого самоврядування. Щоб депутат мав серйозні важелі впливу. Не для власної користі, а в плані користі для громади».

На жаль, нам не вдалося зв’язатися з депутатом міської ради Сергієм Михальонком і взяти коментар з приводу його подальших намірів перебування в органах місцевого самоврядування. Перша електронна готова надати можливість Сергію Анатолійовичу висловити власну позицію з цього приводу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар