Голова Голованівської РДА: районна рада роками не помічала розкрадання землі

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Понад 400 гектарів земельного фонду Голованівського району Кіровоградщини використовують і обробляють приватні особи у злочинний спосіб – без отримання відповідних дозволів, оформлення права на користування землею і сплати будь-яких податків у скарбницю держави. Про це стало відомо за результаті перевірки, яку ініціював голова райдержадміністрації свободівець Ігор Ткаченко.

У червні 2014 року очільник Голованівської РДА наказав всім головам сільських та селищних рад Голованівського району надати йому в місячний термін відомості про земельні ділянки, їхні розміри та розташування, що не використовуються або використовуються без відповідних дозволів. Водночас голова райдержадміністрації акцентував увагу і попередив особисто кожного з голів сільських рад про кримінальну відповідальність, яка передбачена чинним законодавством за надання неправдивої інформації.

За витоком відведеного часу, голова РДА Ігор Ткаченко отримав від голів сільських та селищних рад Голованівського району затребувану інформацію та розпочав перевірку наданих відомостей. Вже під час перших же виїздів “в поле” для інспектування конкретних земельних ділянок, що були зазначені у звітах сільських голів “залуженими”, тобто такими, що не обробляються і не використовуються у сільському господарстві, голова РДА Ігор Ткаченко виявив численні факти невідповідности між зазначеним у звітах та реальним станом земельних наділів. Прямо кажучи, земельні ділянки, що були зазначені у звітах такими, що не використовуються та не обробляються, насправді виявилися засіяними сільськогосподарськими культурами, а подекуди, то вже навіть готовими до збирання врожаю.

Наприкінці минулого тижня голова РДА Ігор Ткаченко почав персонально викликати до себе кожного з голів селищних та сільських рад для надання письмових пояснень з приводу приховування незаконного використання земель. Під час особистих зустрічей 10 голів сільських рад вже визнали і письмово підтвердили факти незаконного використання державних земель і зазначили, що така практика має місце в районі вже кілька років поспіль. Наступної декади аналогічні персональні розмови та пояснення очікують на решту сільських голів району.

“Шокуюча правда просто вражає уяву масштабами злочину і безпрецедентним рівнем цинічности, з яким ці злочини планувалися, втілювалися і приховувалися конкретними посадовими особами, яких було призначено на посади державних службовців за часів президентства Віктора Януковича, а подекуди невиправдано залишаються на цих посадах до сьогодні. Наприклад, виникли вагомі підстави вважати, що нинішній керівник відділу Держземагентства у Голованівському районні Ігор Рибак, якого було призначено на цю посаду ще за старої влади, є співучасником у схемі розкрадання шляхом приховування фактів незаконного використання державних земель. З іншого боку, місцева громада має всі підстави, аби поставити принципові питання й керівникові Голованівської районної ради Олексію Чушкіну (представнику ВО “Батьківщина”): 1.У який спосіб очолювана ним рада голованівських депутатів спромоглася довгі роки не помічати очевидних злочинів, що вчиняються у землеволодінні сільських та селищних рад? 2.Чи це не є ознакою мовчазного потурання жахливому злочину на шкоду місцевій територіальній громаді?”, – зазначив Ігор Ткаченко.

Зважаючи на масштаб виявлених земельних злочинів, не дивно, що останнього часу робота керівника Голованівської РДА свободівця Ігоря Ткаченка перетворилася на суцільне пекло й боротьбу проти місцевого організованого злочинного угруповання, до якого входять особи, що поєднані спільною мотивацією в отриманні надзвичайно високих прибутків у незаконний спосіб. Утім, Ігор Ткаченко знаходить абсолютну підтримку районної та обласної організацій ВО “Свобода”, а також, дієву допомогу з боку активістів Народної ради Голованівщини.

За матеріалами прес-служби Всеукраїнського об’єднання “Свобода”

Поширити:

Залишити коментар:

коментар