Не ділом, а словом: сільський голова веде з жителями Роздолля інформаційну війну? (ДОКУМЕНТ)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У Червоновершківській сільській раді Компаніївського району назрів конфлікт: «морально інфантильні селяни-сепаратисти» (принаймні, так їх називає сільський голова ) вимагають від благочесного сільського голови Миколи Восьмака повернути їм землю під пасовища і піти з займаної посади. 

Як розповідають мешканці сільради, почалося все з виборів Президента України. У травні, готуючи до виборів дільницю № 350320 села Роздолля Червоновершківської сільради, голова ДВК Лариса Черненко зіштовхнулася з рядом матеріально-технічних проблем – окрім стін на дільниці не було нічого. Посилаючись на чинне законодавство, вона звернулася за допомогою до голови сільради Миколи Восьмака та попросила звернути увагу на матеріальні потреби дільниці, зокрема, забезпечити телефоном, комп’ютером, принтером, аптечкою, засобами протипожежної безпеки, аварійним освітленням. А також надати транспорт, який підвозитиме на вибори людей з інших сіл.

Як запевняє Лариса Черненко, після кількох телефонних дзвінків і особистих розмов, реакції від сільського голови не було ніякої. Переймаючись, що вибори в сільраді можуть так і не відбутися, вона звернулася до голови Компаніївської РДА Любові Житньої з проханням посприяти у вирішенні проблеми.

Лист у Черненко прийняли, але чомусь не зареєстрували, розповідають селяни. Ніякої відповіді на звернення голова ДВК також не отримала. Люди припускають, що голова РДА таки відреагувала на прохання Л. Черненко і спробувала привернути увагу голови сільради М. Восьмака до проблем виборчої дільниці, адже звідкись він дізнався про це звернення і одразу ж написав власний лист під назвою «Інформація».

У цьому посланні сільський голова звинувачував голову і заступника голови ДВК (як не дивно!) у бездіяльності і саботажі виборів Президента, спираючись на їхню приналежність до Партії регіонів.

Загострення конфлікту якось вдалося уникнути і вибори на дільниці № 350320 таки відбулися. Але виявилося, що це був лише початок у протистоянні сільського голови і громади с. Роздолля. Люди вибухнули обуренням, коли дізналися, що останній вільний клапоть сільської землі, на якій вони випасають худобу, Восьмак вирішив віддати в оренду фермеру. Дивно, але депутати сільради підтримали це рішення. До речі, як запевняє один з народних обранців села, «за» передачу пасовища в оренду самому собі проголосував і депутат-фермер.

А по цьому, розповідають селяни, вони з’ясували, що сільський голова погодився на пропозицію не місцевого підприємця здати в оренду під «генделик» єдину в селі автобусну зупинку. До речі, це питання наразі перебуває на стадії вирішення і люди побоюються, що невдовзі в Роздоллі автобуси взагалі не зупинятимуться.

21 червня у сільському клубі с. Роздолля Микола Восьмак зібрав сходку жителів, щоб розглянути ряд важливих питань, зокрема «Про надання громадянської оцінки факту проведення в день загальнонаціонального трауру в Україні за загиблими воїнами в АТО регіоналівського п’яного шабашу недільної всеночної «дяскатекі» в підтримку проявів сепаратизму та тероризму на сході України» (ред.: подано мовою оригіналу).

На сходці сільський голова звинуватив у «п’яному сепаратизмі» голову ДВК, її заступника, завідуючу клубом і сільського бібліотекаря (всі жіночки зрілого і похилого віку). Як запевняють самі селяни, ніяких гулянь у той день не відбувалося, особливо за участі згаданих осіб. Проте одна молода пара цього дня святкувала весілля – люди зібралися вдома з кількома друзями (до 10 осіб), але ні дискотеки, ні п’яного дебошу, ні гучних гулянь не влаштовували. І голову ДВК з бібліотекарем та іншими звинуваченими Восьмаком людьми вони точно не запрошували.

Після стількох перипетій обурені люди почали вимагати, щоб сільський голова написав заяву на звільнення. Але він не погодився. Як розповідають селяни, ображений посадовець вирішив помститися за таку недовіру і висміяти мешканців Роздолля. Для цього Восьмак написав і видав Інформаційний вісник «Моя правда». Текст вісника він написав самотужки, роздрукував на робочому принтері і особисто розніс до кожної хати в селі (в робочий час!), запевняють мешканці Роздолля.

До речі, доки сільський голова пише «інформаційні вісники», села, які знаходяться в його підпорядкуванні, заростають бур’янами і коноплями в пояс, орендатори спалюють стерню прямо на полях, не зважаючи на заборону і рекомендації від рятувальників, а про стан сільських доріг і клубу взагалі краще мовчати.

Дорога від с. Роздолля до с. Червоновершка

Узбіччя доріг в Червоновершківській сільраді

Клуб в селі Роздолля

Люди кажуть, що вони не звертали б уваги на такі дивацтва посадової особи, якби в цьому Віснику він не знущався з них, не принижував їхню честь і гідність.

З цим листом люди пішли в Райвідділ міліції. Заяву у них прийняли, але усно. Вирішення справи, за словами селян, затягувалося правоохоронцями, доки вони не пригрозили подати до суду. Після цього, як розповіли селяни, їм зателефонував в.о. начальника РВ УМВС Компаніївського району і повідомив – 22 липня приходьте на суд. Ніякої повістки селяни не отримували. Куди саме і коли треба було йти теж не знають. А от голова сільради їх вже попередив – скоро вийде друком другий номер його інформаційного віснику. Яких образ і наклепів чекати від «слуги народу» цього разу, люди не знають, але терпіти приниження від сільського голови більше не хочуть.

Марія Нагай, для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар