Кредитна «шара» в магазинах чи Скільки коштує 0%

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Майже чи не кожен у своєму житті мав справу з кредитами — чи то техніку купували в кредит, чи то позичали готівку на різні цілі. Сучасне кредитування набуло нових форм і в той же час стало заплутаним і не зрозумілим. Банки, як кажуть, стали ближчими до людей, тепер кредит на купівлю товару можна оформити просто в магазині, ще й за мізерні відсотки.

«Шара», або товари в кредит під нуль відсотків у кожному супермаркеті чи навіть невеличкому магазині вже стали звичайним явищем.

Банкіри не втрачають надії переконати нас: є ще фінансові установи, готові за копійки переплати віддати вам товари в кредит.

Хоча банки та магазини і намагаються дотримуватись мінімальних рамок пристойності, але все-таки не завжди в кінцевому договорі фігурують навіть офіційні 0% річних. Тобто банк заявляє, що 0,1%, 0,01%, 0,0001% на рік — це практично те ж саме, що 0%.

Справа в тому, що за законом банк просто не має права видавати кредити зовсім без відсотків, тобто, по суті, займатися благодійною діяльністю. Тому часто «нульовою» вважається ставка відповідно 1%, 0,1%, 0,01% на місяць. А це вже 12%, 1,2% і 0,12% на рік відповідно. Дріб’язок, а неприємно.

Однак, варто розуміти, що банку і магазину десь потрібно свій «нуль» відбити. Перший спосіб — встановити одноразову комісію «за видачу та обслуговування кредиту» (або окремо за те й інше), а ще можна стягнути плату «за перевірку інформації, надану клієнтом». Але тут більше уваги варто звертати на щомісячні комісії «за обслуговування кредиту». Вони зазвичай не нижчі одного відсотка на місяць. А це, називаючи речі своїми іменами —22% на рік.

Варто сказати, що держава не квапиться посилювати відповідальність за кредитування з використанням недобросовісної реклами чи не зрозумілих для позичальника схем і програм.

Залишається сподіватися на самого себе, уважно вивчаючи умови кредитування та дослухаючись до порад фахівців.

Володимир Кудря, юрист, Перша електронна газета

Поширити:

Залишити коментар:

коментар