Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 18 липня (АУДІО)

Оперативна інформація Інформаційно-аналітичного центру РНБОУ за 18 липня станом на 12:00

Щодо падіння літака Малазійських авіаліній

17 липня цивільний літак Boeing-777 авіакомпанії «Малазійські авіалінії» виконував рейсовий політ за маршрутом Амстердам – Куала Лумпур на висоті 10 100 метрів. Близько 16:20 літак зник з екранів радарів Дніпропетровського районного диспетчерського центру та о 16:45 було виявлено сигнал аварійного маяка. За інформацією Державної служби України з надзвичайних ситуацій, о 16:45 літак впав в 3-х кілометрах на північний захід від н.п. Грабове, Шахтарського району Донецької області, о 17:40 пожежу ліквідовано. На борту літака перебувало 298 осіб, з них – 15 членів екіпажу.

У цей час винищувачів українських  Збройних сил в повітряному просторі України не було. Літак Boing-777 був поза зоною ураження наземних засобів протиповітряної оборони Збройних сил України.

Сили АТО не здійснювали жодних операцій щодо ураження цілей у повітрі. Інвентаризація зенітно-ракетних комплексів, розташованих на території України, та зенітних керованих ракет проведена, всі ракети є в наявності. У районі загибелі літака українська авіація не працювала, вона у принципі не працює на такій висоті.

(аудіо з сайту censor.net)

Президент України висловив глибокі співчуття родичам усіх загиблих у літаку і наголосив, що винні у цій трагедії будуть знайдені і покарані.

За дорученням Президента України Уряд створив спеціальну комісію для розслідування цієї трагедії. Для забезпечення максимальної об’єктивності розслідування за ініціативою Президента до складу комісії запрошені експерти Міжнародної організації цивільної авіації, а також представники Нідерландів, Малайзії та Сполучених Штатів Америки.

Сьогодні у Нью-Йорку відбудеться позачергове засідання Ради Безпеки ООН, ініційоване Великою Британією, яке розгляне інцидент зі збитим над Україною пасажирським літаком. Делегація України братиме участь у ньому. Під час засідання запланований виступ постійного представника України при ООН.

 Випадок із збитим Боїнгом вже третій після того, як з російської території було збито українські військові літаки Ан-26 та Су-25.

Так, зокрема, 16 липня о 18:55 військова розвідка України зафіксувала факт застосування літаків ВПС Збройних сил Російської Федерації проти літака СУ-25 Повітряних сил  України в районі н.п. Амвросієвка.

Зокрема, на території Росії у Ростовській області в районі Матвєєв Курган – Новошахтинськ нашою розвідкою супроводжувався політ літака МіГ-29 зі складу 19 винищувального авіаційного полку 1 змішаної авіаційної дивізії 4 Командування повітряних сил РФ.

У період з 18:48 по 19:49 (за київським часом) наземний пункт управління авіації ЗС РФ (позивний “Рапіра”) здійснював наведення російського літака МіГ-29 (позивний льотчика “221”) для знищення повітряної цілі на території України.

Відомо, що пілот МіГ-29 ВПС ЗС РФ під час польоту у бік Державного кордону України на курсі 150-330 градусів (напрямок Ростов на Дону /РФ/ – Донецьк /Україна/ в районі Матвєєв Курган /РФ/ – Амвросієвка /Україна/) протягом 5-7 хвилин наводився командним пунктом на літак Повітряних сил ЗС України для його ураження.

Баражування російського винищувача МіГ-29 здійснювалось на висоті 8850 метрів, а захоплення українського літака ракетним озброєнням МіГ-29 здійснювалось на висоті 8250 метрів. Дальність між літаками складала 35-40 км.

Для ураження цілі командуванням ВПС ЗС РФ була надана вказівка пілоту МіГ-29 на застосування тільки ракет класу «повітря-повітря» типу Р-27Т середнього радіусу дії з інфрачервоною системою самонаведення. Даний тип ракет не фіксується системою попередження про опромінювання СПО-15 літака Су-25, а також супутниковими системами розвідки та спостереження після пуску. Іншою особливістю ракет типу Р-27 є те, що вони виробляються в Україні, мають маркування виробничого підприємства “Артем” (м.Київ) та у разі виявлення їх уламків неможливо ідентифікувати як російське озброєння.

(аудіо з сайту “Радіо Свобода”)

Відомо, що під час повітряного бою, російський винищувач тричі наводився на український літак для гарантованого пуску ракети. Після захоплення цілі за допомогою бортової квантової оптико-локаційної станції МіГ-29 було завдано одного ракетного удару по літаку Повітряних сил ЗС України.

Завдяки майстерності українського пілота та виконаних ним протиракетних маневрів прямого влучення в літак та його знищення не було. Ракета влучила у сопло двигуна і пілот здійснив аварійну посадку, про що ми повідомляли.

В свою чергу, завдати повторний удар по Су-25 ПС ЗС України завадив недостатній фах російського пілота, тривалий час наведення на український літак та нестача пального в баках. Літак МіГ-29 був посаженний в аварійному режимі на найближчому аеродромі в Ростовській області.

Армійська авіація Росії продовжує ведення повітряної розвідки та патрулювання вздовж українсько-російського кордону. Учора, 17 липня, об 11:40 прикордонники зафіксували політ 8 вертольотів РФ вдовж лінії кордону напроти ділянки відповідальності відділу прикордонної служби  «Амвросіївка»  Донецького загону.

О 03.55 18 липня зафіксовано політ безпілотного літального апарату вдовж берегової смуги в напрямку н.п. Новоазовськ.

Ситуація в зоні проведення АТО

За останню добу сили АТО просунулись углиб території, умовно контрольованої терористами, на 10-15 км. Українські військові здійснили перегрупування, зімкнувши кільце.  У районі держкордону силами окремих підрозділів утримуються визначені рубежі, але повністю контролювати держкордон поки немає можливості. На зайнятій території з метою закріплення на займаних позиціях проводиться інженерне обладнання місцевості.

Протягом доби незаконними збройними формуваннями скоєно 19 обстрілів блокпостів та позицій підрозділів ЗС України в районах н.п. Луганськ, Капітанове, Червонопартизанськ, Маринівка, Смоляннінове, Муратове, Розкішне, Кутєйнікове, Розівка, Авдєєвка, Іддівка, Максимільянівка, Дмитрівка, Нова Надежда, а також луганський аеропорт.

Учора з району н.п. Маринівка, Дмитрівка та Степанівка терористи обстріляли територію Російської федерації, зокрема, населений пункт Куйбишево. У відповідь російські війська відкрили вогонь по позиціях сил АТО поблизу кордону. Два артилерійських снаряди розірвались в безпосередній близькості від пункту пропуску «Маринівка». О 18:20 в районі цього ж пункту пропуску зафіксовано обстріл паромної переправи двома мінометними розрахунками з території Росії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар