Реформа ЖКГ по-кіровоградськи. ЖЕО замість ЖЕКів.

Сьогодні на 39-й сесії міськради попри спротив двох депутатських груп було прийнято пакет змін з реорганізації системи надання житлово-комунальних послуг. Що отримають кіровоградці замість бездіяльних ЖЕКів, журналіст Першої електронної дізнавався у стінах Кіровоградської міської ради.

“По-перше, ми не говоримо про реформу. Це перший крок до проведення реформи – приведення роботи ЖКГ відповідно до чинного законодавства. Можу пояснити на такому прикладі: підприємство надає послуги з водо- чи теплопостачання будинку. Бере за це плату в розрахунку за кубометр води чи квадратний метр площі. Але реально подає воду чи опалення до входу у будинок. У змінах до законодавства, які набрали чинності з травня цього року, чітко зазначено: постачальник послуг відповідає і за відповідні внутрішні комунікації будинків.

Другий момент – це ефективність роботи системи ЖЕКів у тому вигляді, у якому вона існувала до сьогодні. На сьогодні склалася ситуація, що практично усі ЖЕКи міста, крім одного, є боржниками перед державою. ЖЕК №10, який не є боржником, просто не надавав певних послуг. Наразі виходить, що в середньому до 85% надходжень у вигляді квартплати іде на утримання самого ЖЕКу, у кращому випадку 15% – на надання послуг. А є ЖЕКи, яким ще й не вистачає надходжень на їх зарплати та інші витрати на утримання. Цю систему ми і пропонуємо змінити. ЖЕО будуть надавати адміністративні послуги, на кожен з видів житлово-комунальних послуг (а їх 9-10 видів надавалося ЖЕКами) на конкурсній основі буде обраний виконавець. Більш того, проект рішення передбачає, що квартплату ми фіксуємо і  не збільшуємо ще протягом 12 місяців, вона залишиться на рівні 2012 року”, – розповідає заступник міського голови Геннадій Осетров.

Ці слова підтверджуються і документами, які надали джерела першої електронної. Прості розрахунки показують: витрати на утримання ЖЕКів дійсно “з’їдають” надходження від квартплати.

Проекти рішень передбачали, що замість ЖЕКів створюються 4 ЖЕО – житлово-експлуатаційні організації у місті, які обслуговують рівні за кількістю житлової площі райони. Залишається і ЖЕК №9 на селищі Гірничому, якому буде надана допомога в наданні адміністративних послуг.  В приміщеннях колишніх ЖЕКів будуть знаходитись бухгалтери, паспортисти і майстри, це будуть дільниці укрупнених ЖЕО. Тобто, для населення видимих змін не відбудеться – не доведеться їхати далеко, в офіс самого ЖЕО, для вирішення адміністративних питань. Зате буде створено єдину диспетчерську службу – з усіма проблемами звертатись населенню можна буде за одним прямим номером, а вже сама служба постачальнику послуг видає наряд на ремонт чи усунення недоліків.

Здавалося б, схема робить прозорою систему надання послуг і вибору постачальників. Але в сесійній залі були і противники реорганізації. “УДАР” цього дня не голосував за більшість проектів взагалі, а депутат міської ради Дмитро Хох пояснив позицію по даним проектам рішень: “Це не зміни. Справжні зміни можливі на законодавчому рівні, коли прибереться подвійне оподаткування ЖЕКів державою. Не бачимо сенсу голосувати”. Але найбільший спротив був від депутатської  групи “За добробут міста”, яка складається переважно з колишніх членів фракції “Партії регіонів”. Від групи виступив депутат Володимир Шведов, який заявив, що реорганізація і укрупнення структур призведе до безробіття і подорожчання комунальних послуг. У своїй промові він апелював до Майдану, який “не за те стояв”, і до пам`яті Небесної Сотні, що викликало пожвавлення у сесійній залі, враховуючи позицію депутата і його “одногрупників” по міській раді.

Цікаво те, що сам Володимир Шведов був заступником комунального підприємства «Кіровограджитлосервіс», яке створювалось свого часу згідно програми реформування сфери обслуговування житлового фонду та прибудинкових територій Кіровограда. 24 квітня 2012 року міська рада прийняла рішення «Про затвердження Програми реформування сфери обслуговування житлового фонду та прибудинкових територій», яким  була затверджена відповідна програма.

За рік існування комунального підприємства «Кіровограджитлосервіс» на його утримання було витрачено близько 200 тисяч гривень. Його робота була визнана міською радою неефективною і підприємство було ліквідовано. Володимир Шведов був заступником керівника цього підприємства.

Цікаво те, що сам депутат свого часу подавав проект рішення по реформуванню ЖКГ, який по багатьом пунктам є аналогічним рішенням, які виносилися на розгляд радою сьогодні. Правда, координатором проекту хотів бачити себе:

Після двох перерв і дискусій у залі депутати повернулися до розгляду проектів рішень. Секретар міськради Іван Марковський повідомив, що зарплати начальників ЖЕКів в Кіровограді складають 7-8 тис грн, а у деяких – і 10 тис.

Керівник ЖЕК №3 виступив з промовою, що у його ЖЕК працює 108 осіб, частина з яких залишиться без роботи. Іван Марковський уточнив, яка заборгованість ЖЕКу перед державною податковою адміністрацією. “Більше 3 млн грн”, – відповів начальник ЖЕКу. В кулуарах депутати говорили, що кандидатура цього керівника не розглядається на призначення керівником відповідного ЖЕО.

Начальник ЖЕК №1 повідомила, що якщо не відбудеться реорганізація ЖЕКів, через місяць рахунки цих структур буде заблоковано, а підготовка до опалювального сезону – зірвана.

Наразі відомо, що Державною податковою адміністрацією розглядається можливість продажу на аукціоні заставного майна ЖЕКів у випадку непогашення заборгованості перед бюджетом.

Ну, і власне результат голосування: необхідна для прийняття рішень більшість депутатів проголосувала “за”. Протягом 10 днів документи будуть підписані виконуючим обов’язки міського голови, і реорганізація системи надання житлово-комунальних послуг почнеться.

Відповідно до рішення сесії Кіровоградської міської ради КП “Житлово-експлуатаційна організація № 1 Кіровоградської міської ради” передали на баланс житлові та нежитлові будинки, що знаходились на балансі ЖЕКу № 1, КРЕПу № 6 та № 11. КП “Житлово-експлуатаційна організація № 2 Кіровоградської міської ради” – ЖЕК № 4, № 12 , № 13, КП “Житлово-експлуатаційна організація № 3 Кіровоградської міської ради”- ЖЕК № 7, КРЕП № 3 та КП “Житлово-експлуатаційна організація № 4 Кіровоградської міської ради” (ЖЕК № 10). На селищі Гірничому ЖЕК №9 стане самостійним ЖЕО.

Як повідомив Геннадій Осетров, другий етап реформи – це виведення з кризи комунальних підприємств. Тільки три з них –
КП “Трест зеленого господарства”, КП “Теплоенергетик” та КП “Універсал-2005”, мають 121 мільйон гривень кредиторської заборгованості.

Євген Манженко для Першої електронної

Поширити:

Залишити коментар:

коментар