Проблемний гуртожиток у Кіровограді: прокуратура інформує

Прокуратурою області проведено розгляд колективного звернення мешканців гуртожитку за адресою пр. Університетський, 21 в м. Кіровограді щодо законності його приватизації.

Про це повідомили Першій електронній у прес-службі прокуратури Кіровоградської області.

Звернення мешканців будинку з аналогічних питань, в тому числі про його передачу в комунальну власність міста з метою приватизації кімнат мешканцями, неодноразово розглядалися органами прокуратури області.

Прокуратурою області з метою обґрунтованого вирішення звернення мешканців гуртожитку, отримання від останніх власного бачення вирішення порушеного питання та визначення кола питань, віднесених до компетенції органів прокуратури області, ініційовано проведення спільної зустрічі ініціативної групи мешканців гуртожитку з представниками прокуратури.

Вказана зустріч за участі представників прокуратури області та м. Кіровограда, представників Кіровоградської міської ради та ініціативної групи мешканців гуртожитку відбулася 10.07.2014 в приміщенні Кіровоградської міської ради.

На даній зустрічі мешканцями гуртожитку оголошено три проблемних питання: приватизації кімнат гуртожитку, в якому вони проживають, законності приватизації гуртожитку та законності встановлення тарифів на житлово – комунальні послуги.

По перших двох питаннях мешканцям повідомлено, що спірна будівля на праві державної власності з 1979 року була зареєстрована за комбінатом «Кіровоградтяжбуд» (в подальшому БМТ «Кіровоградбуд»).

Приватизація вищезазначеного підприємства у 1994 році здійснювалася Фондом державного майна України, згідно інформації та підтверджуючих документів якого у статутний фонд підприємства увійшло все майно, крім котельні.

Спірний гуртожиток з 2004 року перебуває у приватній власності ПП «Вагран», дія Закону України «Про забезпечення реалізації житлових прав мешканців гуртожитків» не поширюється на права мешканців спірного гуртожитку.

Також роз’яснено, що відповідно до ст.ст. 2, 8 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду» (в редакції на момент приватизації) гуртожитки не відносилися до об’єктів державного житлового фонду, який підлягав приватизації громадянами України чи підлягав передачі у комунальну власність відповідних Рад, і могли бути включені до вартості майна підприємств, які підлягали приватизації, оскільки законодавчої заборони не існувало. Вищезазначену заборону введено лише у 2005 році.

Крім того, прокуратурою м. Кіровограда здійснено вступ у адміністративну справу за позовом мешканця гуртожитку до виконавчого комітету КМР про визнання не законним та скасування рішення, яким погашено ПП «Вагран» договір купівлі – продажу спірної будівлі гуртожитку та оформлено право власності. Судовий розгляд триває.

Із врахуванням вимог Цивільного кодексу України громадянам рекомендовано вирішити спірне питання із власником гуртожитку шляхом укладення цивільно-правових договорів.

По останньому питанню мешканцям будинку рекомендовано звернутися до Кіровоградської міської ради з заявою про перегляд, зміну чи скасування тарифу на послуги ЖКГ.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар