Асоціація міст України збиралася у Світловодську

Вчора в актовій залі світловодського міського теплогенеруючого підприємства СП ТОВ «Світловодськпобут» проходило розширене засідання голів міст та селищ Кіровоградської області, що входять до складу Асоціації міст України та представників структур, які відповідають за життєзабезпечення населених пунктів.

Також у роботі цього форуму взяли участь голови КОДА Олександр Петік та облради Олександр Чорноіваненко. На початку засідання, яке відкрив голова обласної АМУ, мер Олександрії Степан Цапюк, виступив заступник начальника головного управління юстиції області Рустам Тюртюбєк. Він детально (постатейно) ознайомив присутніх із основними нюансами конституційних змін, які набудуть чинності з 2015 року. Після чого виступили кілька міських голів.

Мер Долинської Сергій Зеленокорінний, який тричі поспіль обирався на цю посаду, позитивно оцінив зміни в площині децентралізації влади та набуття територіальними громадами набагато ширших, аніж зараз, прав та повноважень. Головне, сказав він, аби ці зміни «не забалакали. Тому, аби не гальмувався реформаційний поступ, мер Долинської запропонував скоротити перехідні положення з двох років – як вказано у Проекті Конституційних змін – до року. Також він та інші виступаючі мери піддали критиці діяльність Держказначейства, з рахунків якого їм надто складно «вибити» кошти для підтримки належної життєдіяльності своїх населених пунктів. Більш того, зазначали міські та селищні голови, є підозра, що це робиться з метою посіяти недовіру до очільників, які, буцімто, не виконують своїх виборчих обіцянок. А відтак – змінити їх на найближчих місцевих виборах.

У свою чергу, присутній на засіданні заступник начальника головного управління державної казначейської служби в області Ігор Панасенко, спростовуючи такі підозри та застосовуючи фінансову статистику (за перше півріччя зведений дохід в області склав 1 млрд. 168 тис. грн., у той же час потреби області лиш на захищені статті бюджету становлять 2 млрд. 961 тис.), підкреслив, що «зависання» коштів на казначейських рахунках мають передовсім об’єктивні причини. Представникові казначейства заперечив Цапюк. «Стверджувати, що область не може утримати себе – некоректно», – сказав він. “Згідно закону про місцеве самоврядування є власні повноваження, а є делеговані. Відтак, фінансування охорони здоров’я, освіти чи культури є делегованими повноваженнями, які фінансуються із держбюджету. А ось кошти для виконання власних повноважень стовідсотково блокуються казначейством. І як тут належно ремонтувати дороги, вести підготовку до зими тощо?», -заявив мер Олександрії.

Представник приймаючої сторони, світловодський голова Юрій Котенко, у своїй промові привернув увагу на те, як «під кришуванням різних нардепів» рік за роком знищувався економічний потенціал міста. Тож, заключив він, коли ми всі опинились біля «розбитих корит», треба діяти спільно, допомагаючи один одному. І цьому має прислужитися співробітництво у рамках АМУ.

Натомість Олександр Петік, підсумовуючи засідання, зазначив, що на початку треба проаналізувати, чому в містах і селищах, з практично однаковими рівнями розвитку – різні рівні умови доходів і видатків. Він подякував організаторів за «майданчик», який вони організували й провели. Разом з тим, він звернув увагу і на інший «майданчик» – пікет біля адмінбудинку, який на час його приїзду до Світловодська організували міські та районні «свободівці», вимагаючи люстрації та розпуску міської та районної рад. «Це також – наше надбання і його не варто ігнорувати», – зауважив Петік. На що Котенко заперечив, мовляв, він і не ігнорує протестні настрої, але тут проблема у тому, що на такі «майданчики» виходять люди з довідками про наявність психічних розладів. «Я з вами категорично не згоден, – відповів Петік. Це всі – наші громадяни, які відстояли своє право на Майдані у широкому розумінні цього слова».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар