Фінінспекція знайшла порушення в тендері за матеріалами «Першої», але відповідальності ніхто не поніс?

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Державна фінансова інспекція в Кіровоградській області за зверненням народного депутата України Станіслава Березкіна провела перевірку фактів, викладених в публікації Першої електронної «Тендерна мафія або Золоте вугілля для Маловисківських освітян».

Нагадаємо, у публікації йшлося про те, що 24 березня цього року у «Віснику державних закупівель» було оприлюднено результати відкритих торгів із закупки кам’яного вугілля для освітян Маловисківського району. Замовник (відділ освіти Маловисківської РДА) 13 березня уклав угоду з ТОВ «МАКРЕАЛГРУПП», за якою мав отримати 1800 тонн вугілля за надзвичайною ціною – 3 мільйони 85 тисяч гривень. При цьому замовник акцептував одну із найдорожчих пропозицій, відхиливши ціни в 1 мільйон 745 тисяч та 1 мільйон 900 тисяч гривень.

В Малій Висці придумали додаткові вимоги

Як встановили результати фінансової перевірки, відділом освіти Маловисквівської РДА в документації конкурсних торгів було встановлено вимоги, які суперечать вимогам чинного законодавства: зокрема, вимога надання свідоцтва про державну реєстрацію та оригіналу або нотаріально завіреної копії довідки про відсутність заборгованості перед Пенсійним фондом суперечить п.2 ч.2 статті 22 Закону України «Про державні закупівлі». Ця вимога стала однією з причин зняття з торгів пропозицій ПП «Вікторія» та ТОВ «Кіровоград-Енергоресурс» з пропозиціями на 1 745 000 грн. та 1 900 000 грн., відповідно. Водночас, як стверджують фінансові інспектори, акцептована пропозиція ТОВ «МАКРЕАЛГРУПП» також мала б бути відхилена тендерним комітетом, адже в згаданого учасника торгів також наявні проблеми в документації: переклад технічних умов на вугілля правильно не завірений.

Як зазначає у своїй відповіді Державна фінансова інспекція в Кіровоградській області, не дивлячись на те, що договір між освітянами і «донецькими» укладався на суму в 3 мільйони 85 тисяч гривень, сума договору не перевищила обсяг фінансування, адже була іще й інша угода, від 1 квітня 2014 року, згідно якої було зменшено суму договору до 1 970 833,49 грн. Цікаво, що разом із сумою угоди зменшили і обсяг самого вугілля, яке буде постачатися, у той час як одразу дві компанії, чиї пропозиції відхилили в Малій Висці, пропонували вугілля в повному об’ємі за менші гроші.

Щодо припущення наших журналістів про те, що ТОВ «МАКРЕАЛГРУП» та ТОВ «АРТМАРКЕТ» на тендерах діють в зговорі (надто вже ціни у них схожі, та й багато тенденцій вказують на це), фінінспектори послалися на лист обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України, який таких фактів не виявив.

Як резюмували фахівці фінінспекції в кінці свого листа-відповіді, Маловисківські освітяни за період з першого квітня по двадцяте травня отримали від донецьких бізнесменів вугілля більш ніж на 749 тисяч гривень. Щоправда, ані обсяг цього вугілля, ні його ціна за тонну не вказана. Відділ освіти, до речі, за поставлене вугілля розрахувався повністю.

За вугілля переплатили

Згідно з листом фінінспекції та експертним висновком Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати, відділ освіти Маловисківської РАД переплатив за поставлене вугілля за 65 тисяч 873 гривні більше за середньоринкову ціну. У зв’язку з цим та іншими фактами, викладеними в листі-відповіді, обласна Держфінінспекція направила лист до відділу освіти щодо усунення порушень шляхом розірвання договору.

Відділ освіти відреагував досить швидко: як повідомив він фінінспекції листом від 10 червня, до ТОВ «МАКЕРАЛГРУПП» було направлено додаткову угоду щодо розірвання договору, однак відповідь поки не надійшла. Більше того, як стверджує той же відділ освіти у іншому листі, від 23 червня, постачання вугілля в заклади освіти Маловисківського району по цьому договору не здійснюється. Більше того, проведено засідання комітету з конкурсних торгів щодо початку нової процедури відкритих торгів на закупівлю вугілля кам’яного.

Однак, жодної згадки про те, що хтось із винних у такій непрозорій закупівлі поніс хоча б дисциплінарну відповідальність, у документі немає.

На даний момент залишаються відкритими два питання: 1. Чи підпише «МАКРЕАЛГРУПП» угоду про розірвання договору. 2. Чи помітила б фінінспекція та маловисківські функціонери від освіти непрозорий тендер, аби не запит народного депутата та публікація «Першої електронної».

Сергій Онищук для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар