Протест: мешканці Ульяновки перекриватимуть трасу

Соціальний вибух загрожує Ульяновському району. Люди погрожують перекривати траси, якщо їхніх вимог не буде виконано. Причиною називають нерозпаювання землі, якою користується науково-дослідний центр.

Сьогодні під час апаратної наради голова ОДА Олександр Петік повідомив, що керівник науково-дослідної станції в Ульянівці намагався вивезти необліковане зерно, проти чого повстали жителі району, які зупинили вантажівку і викликали правоохоронців на місце події.

Голова Ульяновської РДА В’ячеслав Зосим вважає, що конфлікт є лише наслідком невирішеної проблеми з розпаюванням землі та економічними проблемами науково-дослідної станції, про що він розповів Першій електронній: “Це була жаринка в діжці з порохом. Колись в межах села Новоселиця існувало 3 відділення радгоспу. Пізніше на основі з одного відділень створили державну сортово-дослідну станцію. Під час приватизації землі радгоспу розпаювали між жителями села, крім сортово-дослідної станції. Хоча державний акт на землі усього радгоспу був, тобто була і можливість розпаювати і ці землі. Але до трудового договору заклали умови виплат, співвідносні вартості оренди землі. Тобто люди отримували гроші, зерно, цукор у тих же об’ємах, якби це були надходження від оренди земельного паю. За тією відмінністю, що державних актів на цю землю вони не отримали. Потім кілька років тому провели кілька дуже невдалих реформ, і найбагатша дослідна станція країни, процвітаюча, де на 1100 гектарах землі працювало 120 чоловік, де був сад, городня, молокотоварна ферма, свиноферма, пасіка, де усі отримували велику зарплату і доплату по трудовому договору, еквівалентну орендній платі на пай, почала гинути. Людей почали скорочувати, доплати припинились. Господарство має тепер більше 2 млн грн боргів, а люди, які ще 2 роки тому мали гарні зарплати і доплати, залишилися і без постійного місця роботи, і без виплат за землю. Останній керівник до того ж ще й налаштував проти себе весь колектив.

А з приводу самого конфлікту – оцінку зроблять правоохоронні органи. Керівник підприємства стверджує, що автомобіль не поміщався на вагах підприємства, і було прийняте рішення скористатися вагами іншого підприємства. Машина виїжджала з незаповненою накладною. Це є порушення, бо в такому випадку мав їхати ваговик зі складським журналом, чого не було. Якби там не було, для людей це стало останньою краплею, коли вони побачили, як вночі поза вагову намагалися вивезти зерно із збиткового підприємства. Жителі села заблокували автомобіль, викликали міліцію і почали вимагати акт на вивезення зерна. Люди припинили роботу і висунули ряд вимог: скасувати реформи на підприємстві, за якими станція-мільярдер доведена до банкрутства, повернення статусу самостійної юридичної особи підприємству, бо усі кошти підприємства йдуть до Києва, а зарплати не виплачуються, пальне нема за що купувати. Тобто дві фундаментальні проблеми, які створюють напругу: відсутність актів на землю як гарантії виплат за користування нею і відновлення самостійності підприємства. Вже три дні ми намагаємося заспокоїти людей. Вже прийшло повідомлення про те, що люди збираються перекривати трасу. Кажуть, що Київ їх не чує, дає відписки, а станцію зумисно доводять до банкрутства, щоб за безцінь віддати в оренду ці 1100 гектарів землі, а усіх робітників розігнати.

Міністерство спочатку видало наказ на номером 107 про скасування реорганізації станції, але потім скасувало це рішення. Це глобальна проблема. І проблема не в конкретному керівникові, якого відсторонили на час слідства. Повинна бути конкретна відповідь: чи буде розпаювання землі або компенсація, але головне – повернення самостійності підприємству, на якому ці люди працюють і яке ще 3-4 роки тому було процвітаючим”.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар