Підприємці Бобринецького КП «Ринок» прижали місцеве райспоживтовариство

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Минулого тижня відбулася зустріч бобринецьких підприємців, представників громадськості, міського голови Леоніда Кравченка з головою правління Бобринецького райспоживтовариства Валентиною Татаровою. Головне питання – повернення землі міського ринку у власність міста. Іван Репа, директор КП “Ринок”, до якого у підприємців були запитання й претензії, на зустріч не прийшов. 

Нагадаю історію протистояння. У березні депутати міської ради на сесії розглянули звернення 53 підприємців та представників громадськості про незаконність передачі КП “Ринок” у постійне користування земельної ділянки на Базарній площі. Протизаконними діями назвали і збір грошей адміністрацією КП “Ринок” з підприємців. Комісія міськради виявила: акт на право постійного користування землею райспоживспілці виданий на підставі неіснуючого рішення міськради під №644. При тому, що рішення в 2001 році закінчувалися номером 603. Матеріали перевірки направили в прокуратуру району.

Депутати і деякі представники громадськості вважають: у зв’язку з незаконною передачею землі, бюджет міста за 13 років недоодержував гроші. Про це розповів і депутат міської ради Віктор Сакалош.

У свою чергу голова райспоживспілки Валентина Татарова заявила про зворотне: акт виданий на підставі чинного законодавства, підприємство забезпечує поточний і капітальний ремонт на ринку. Активісти все ж вважають, що документи сфальсифіковані, земля на ринку має належати Бобринцю, а доходи від неї надходити в міський бюджет.

Серед майже трьох десятків присутніх на зустрічі тих, хто торгує на території КП “Ринок”, було небагато. За словами підприємців, люди бояться відкрито виступити проти адміністрації ринку та райспоживспілки.

Повідомлення міського голови про те, що прокуратура передала справу про підробку документів на розслідування у райвідділ міліції, не справило на присутніх особливого враження. З багатьох виступів випливало: землю треба повернути в комунальну власність простим голосуванням депутатів міськради.

За такий розвиток подій і громадський діяч Ярослав Костяк. Він, по суті, першим почав порушувати питання незаконності передачі земель ринку в постійне користування райспоживспілці. На його думку, ринок отримує в місяць приблизно 200 тисяч доходу. Ці гроші могла б отримувати міська рада.

Що стосується землі, то її повернення можна здійснити згідно ст.149 Земельного кодексу України рішенням міськради. А далі своє право на неї хай в суді доводить райспоживспілка.

Свої аргументи на користь передачі землі в комунальну власність привели депутати міськради Віктор Сакалош й Артем Лавріненко. На сьогоднішній день, вважають вони, є ряд законних підстав для повернення землі у власність міста.

Потрібно сказати, емоції на зустрічі били через край. Головне питання про фальсифікацію документів по землі весь час губилося в претензіях підприємців до Валентини Татарової. Чому не прийшов на зустріч Іван Репа? Чому всі підприємці платять різну ціну оренди за метр землі? Чому з них беруть наперед за електрику? Що буде з торговими павільйонами, які підприємці самі будували на ринку, вклавши по 60 тисяч? Виходить, облагородивши ринок, вони побудувалися на невідомо чиїй землі. За їх словами, вони готові платити навіть більше, по 400-500 гривень, але ці гроші повинні надходити в казну міста на його розвиток. Одна підприємиця поцікавилася, чому з неї беруть 3 гривні за стоянку автомобіля, адже вона платить оренду за місце на ринку.

Спроба Валентини Татарової дати відповіді на питання успіхом не увінчалася. Аргументи про законність акта на землю, про правила торгівлі на ринках, у тому числі необхідність оплати стоянки транспортних засобів, ніхто слухати не хотів. Після вигуків із залу “Скільки можна красти?!” та “Коли ви вже наїстеся?!, звернених до Татарової, вона залишила зібрання, так і не пояснивши, які нові умови адміністрація ринку пропонує підприємцям.

Леонід Кравченко, який, за його твердженням, зацікавлений у поверненні землі місту, спробував пояснити: потрібно дочекатися закінчення розслідування. Із залу заявили: в швидке і справедливе розслідування не вірять, нехай в суд подає міська рада. Частина підприємців дивувалася: якщо є документи, чому не можна повернути землю простим голосуванням депутатів? У результаті мер пообіцяв подати заяву до суду про повернення землі у власність міста.

Вже після зборів відбулася розмова з депутатом міськради Віктором Сакалошем. За його словами, після мітингу, де люди висловлювали недовіру Леоніду Кравченко, ініціативна група зустрілася з мером. Були озвучені чотири умови, за якими активна частина суспільства хотіла б контролювати дії влади. Перше – це ринок. І вже є результат – міська влада подаватиме цивільний позов до суду про повернення землі у власність міста.

Друге – доступ до документів міськради для ознайомлення з базою оподаткування для її удосконалення. Інформація про те, хто платить за землю і скільки, повинна бути відкрита для доступу депутатів міськради та громадян.

Третє – благодійні кошти. Інформація по їх збору й використанню теж повинна бути відкритою.

Чеверта умова – аналіз штату апарату міської ради на предмет доцільності деяких штатних одиниць.

Зінаїда Пирля, «Честь хлібороба», для Першої електронної газети

Поширити:

Залишити коментар:

коментар