На замітку абітурієнту: Кіровоградський інститут комерції чекає на студентів

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Серед популярних навчальних закладів Кіровограда є Консорціум, який включає три навчальні заклади: Кіровоградський інститут комерції – це економічний напрямок освіти, який має структурний підрозділ Економіко-правовий коледж, і соціально-педагогічний інститут «Педагогічна академія» – це педагогічний напрямок освіти. 

Про ці навчальні заклади Першій електронній розповіли відповідальний секретар приймальної комісії Лариса Миколаївна Алексеєва та її заступник Валентина Миколаївна Петраш.

– Розкажіть будь ласка які спеціальності готують КІК та Педагогічна академія і які тести потрібно скласти для вступу?
– В Кіровоградському інституті комерції готують фахівців за трьома спеціальностями: фінанси і кредит, маркетинг, облік і аудит. Для вступу на базі 11 класів треба здати ЗНО з таких навчальних дисциплін: українська мова та література, математика, історія України або географія.

Соціально-педагогічний інститут «Педагогічна академія» готує студентів за двома напрямками: англійська філологія і початкове навчання з поглибленим вивченням психології. Для вступу на філологію абітурієнт повинен скласти ЗНО з українська мови і літератури, однієї з іноземних мов та історії України. На психологію – з української мови та літератури, математики, історії України або біології.

– Для вступу в коледж ЗНО складати не потрібно?
– В економіко-правовому коледжі навчання здійснюється за базовою освітою (після 9 класів), тому абітурієнти тільки складають вступні іспити з математики та української мови у самому вузі. Якщо ж абітурієнт вступає після 11 класу, то треба скласти ЗНО з двох предметів: українська мова та література, математика або історія України.

– Які дипломи отримують студенти після закінчення цих навчальних закладів?
– У КІК та Педагогічній академії,як і у всіх вишах ступенева освіта: 4 роки студенти вчаться на бакалавра, потім ще один рік – на спеціаліста – диплом державного зразка двома мовами (українською та англійською).

Після закінчення економіко-правового коледжу (три роки навчання) ми даємо диплом молодшого спеціаліста з «фінансів і кредиту» та атестат про повну загальну середню освіту. Маючи цей диплом, спеціалісти вступають на третій курс КІК для продовження освіти або в інші ВНЗи України.

– На яких умовах випускники коледжу вступають до інституту?
– Під час вступу на третій курс студенти проходять фахові випробування, не складаючи ЗНО.

– Чи робите «поблажки» для випускників свого коледжу під час вступу до КІК?
– Абітурієнти вступають до нашого інституту на абсолютно однакових умовах –неважливо у них диплом економіко-правового коледжу, технікуму статистики чи, до прикладу, комерційного технікуму.

– Яка спеціальністькористується найбільшим попитом в абітурієнтів?
– Цей показник змінюється. Ще кілька років тому найбільший попит був на спеціальність «маркетинг». Сьогодні ж – на фінанси та кредит. Оскільки наші випускники працюють в основному в банківських установах.

– Який ліцензований обсяг передбачено на кожну спеціальність?
– Фінанси і кредит, облік та аудит: 30 місць денної форми, 30 – заочної форми навчання. Маркетинг, англійська філологія – по 25 на кожну форму навчання. Початкове навчання з поглибленим вивченням психології – по 50 на денну і заочну форми навчання. У коледжі – 30 місць на фінанси і кредит.

– Чи передбачена в консорціумі окрема програма для студентів із Криму?
– Ми дотримуємось всього, що регламентує Міністерство освіти. Як і в усіх вузах України, у нас змінено терміни прийому документів.

– Чи зросла вартість навчання у зв’язку з тим, що долар піднявся в ціні?
– Ні, останні три роки вартість навчання у нас незмінна.

– На сайті інституту є інформація про міжнародні програми. Розкажіть будь ласка про них детальніше.
– Наші міжнародні програми дають можливість навчатись у американському університеті, проходити стажування у Канадському парламенті, проводити дослідження в Оксфордському університеті. Детальніше про ці та інші програми наших вишів можна прочитати на сайті консорціуму.

– А ким із випускників пишається навчальний заклад?
– У нас багато випускників, якими варто пишатись. Про них ми пишемо на сайті і маємо дошку пошани з фото, іменами і посадами, які вони обіймають. Зокрема це Євген Куйбіда. Він зараз головний державний податковий інспектор сектору ведення та захисту податкової звітностіКіровоградського відділення Кіровоградської ОДПІ і наш викладач. Також Дмитро Маслянников, який цього року очолював державну екзаменаційну комісію. Він зараз директор Кіровоградського відділення ПАО Банк “Ренесанс капітал”.

– Є студенти, які встигли заявити про себе під час навчання?
– Безумовно, є такі студенти. Наприклад наша активістка Єлизавета Гречана, яка організувала у Кіровограді Школу лідерствана базі КІК. Щороку є студенти, які отримують стипендії від міської ради тощо.

– Дякую за розповідь. Бажаю активної вступної кампанії!

Ольга Ткаченко, Перша електронна газета.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар