Як російські ЗМІ показали “релігійні баталії” у Кропивницькому

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Стаття та відео із заголовком “В Кропивницком прихожане УПЦ МП и их дети просят мэра не отбирать у них храм” опублікували на російському ресурсі News-Front International. Видання виставляє людей, які прийшли підтримати перехід храму до єдиної помісної Православної церкви України, агресивними та нездатними пояснити свою мету перебування на зборах. Йдеться про “релігійні баталії”, які розпочалися навколо Храму Успіння Пресвятої Богородиці у Кропивницькому вчора, 23 січня.

Про це повідомляє Перша електронна газета.

Видання News-Front International по суті лиш використовує тези, озвучені на офіційному сайті Кіровоградської єпархії. Проте у авторів порталу публікація дещо доповнена.

*Зокрема, ресурс уже в заголовку дає абревіатуру УПЦ МП (Московський патріархат), хоча сама єпархія неодноразово заперечувала “причетність до Москви”. І в своїх публікаціях давно позбавилася цих літер, залишивши у назві лиш “Українська православна церква”.

У публікації видання News-Front International подає відео, яке уже є на сайті єпархії. Проте на проросійському порталі відео має логотип, що говорить про авторське право News-Front International на використане відео. За свідченнями очевидців, відео знімав один із представників Московського патріархату. Це видно і з ракурсу зйомки. Кропивничанка Ольга Кирилюк говорить, що з того ракурсу знімали лиш представники “московського патріархату”. Зокрема, це видно на відео, яке вона зафіксувала.

Героїні відео називають храм “своїм домом”, у який нібито прийшли непрохані гості, які хочуть тут “встановити свої порядки”. У описі статті йдеться про “агресивну поведінку активістів, які зривають проведення зборів”. Проте у відеорядом думку авторів статті не підтверджено. На 10-секундному фрагменті, де фігурує кропивницький історик Юрій Митрофаненко він лиш запитує, кому належить храм і зауважує, що проведенню зборів люди не заважають.

На сайті Кіровоградської єпархії (УПЦ МП) теж пишуть про те, що активісти порушували порядок проведення зборів. Більше того, автор публікації дозволяє собі таке формулювання, як “не мають жодного відношення до духовного життя”.

На проросійському порталі News-Front International, який посилається на сайт єпархії зникає претензія про “не духовне життя” активістів. Проте на місці цієї тези з’являється інше звинувачення: люди нібито взагалі не змогли пояснити мету своєї участі у зібранні.

(цитата мовою оригіналу) “...На предложение покинуть закрытое заседание данные представители категорически отказались и пытались сорвать заседание собрания. На вопрос прихожан, почему они пришли на заседание парафии, членами которой они не являются, четкого ответа они дать не смогли”.

Окрім того, News-Front International подає цитату, взяту із одного з місцевих ЗМІ, де учасник зібрання заявляє, що у його дітей “забирають церкву”. Місцевим ЗМІ, на який посилається проросійське видання, є сайт DOZOR, на сторінках якого велася активна промоційна кампанія “Єлисаветграду” як варіанту назви під час перейменування тодішнього Кіровограда. Зазначимо, що такі ж інформаційні меседжі з’являлися і в проросійських ЗМІ. Сайт досі називає місто Кропивницький комуністичним “Кіровоградом”

Кому належить видання News-Front International?

Видання News-Front International називає себе інформаційною агенцією, яка об’єктивно висвітлює події, зокрема, в так званій “Новоросії”.

“NewsFront видит своей целью защиту интересов русской цивилизации, показ истинного лица противников русского мира”, - йдеться в описі сайту та прев’ю до відео на youtube-каналі.

Редакція Крим.Реалії дослідила, що News Front вів найбільш агресивну інформаційну війну проти України в Криму. У статті під назвою “Российская пропаганда в лицах: кому принадлежит крымский интернет” автори описують ланцюжок “імен” цього ЗМІ.

Його власники і співробітники на сторінках видання пропагують ідею «Новоросії». Тут публікують інформаційні випуски і репортажі із зони бойових дій з коментарями проросійських бойовиків, називають українських військових «фашистами» і «карателями», а також активно співпрацюють з терористичними організаціями «ЛНР» і «ДНР», збираючи пожертви для них.

За даними Роскомнагляду, видання призначене для російської та іноземної аудиторії. Його контент формується чотирма мовами: англійській, німецькою, сербською та болгарською.

«News Front» засновано ТОВ «Медіагруп Ньюсфронт», зареєстрованим в Бахчисараї за місцем проживання одного з власників – депутата Бахчисарайської міськради Костянтина Книрика. Він також є і керівником агентства.

Другим засновником «Медіагруп Ньюсфронт» вказаний громадянин Росії Михайло Синелін.

Він є членом правління і керуючим директором з адміністративних питань АТ «ЕКСАР» – російського агентства зі страхування експортних кредитів і інвестицій. Компанія надає різного роду послуги, в тому числі страхову підтримку експорту товарів і послуг вітчизняного виробництва, сприяння їх виходу на нові ринки і страхову підтримку російських інвестицій за кордоном.

До цього Михайло Синелін обіймав посаду заступника голови “Внешэкономбанк” – державного банку, який на 100% належить уряду Росії. Тоді він і його родина офіційно декларували сотні мільйонів рублів доходу на рік. Ще Михайло Синелін близько десяти років відпрацював в секретаріаті першого віце-прем’єра і прем’єра Росії.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар