Окупанти на Донбасі обстрілюють українських військових із мінометів

© mediarnbo.org

Протягом доби, що минула, ситуація на лінії фронту суттєвих змін не зазнала. Бойовики російсько-окупаційних військ продовжують свідомо ігнорувати Мінські домовленості.

Загалом минулої доби з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 43 обстріли наших оборонних позицій, повідомляє Перша електронна газета за інформацією ІАЦ РНБО.

Внаслідок ворожих обстрілів один військовослужбовець отримав поранення. Його доставлено до військового мобільного госпіталя. Стан здоров’я – задовільний.

Луганський напрямок

Зафіксовано 4 прицільні ворожі обстріли в бік наших захисників.

Одразу з опівночі, протягом близько трьох годин, окупаційні війська вели обстріл оборонців Троїцького. Ворог застосовував міномети калібрів 120 та 82 мм, загалом випустивши близько 30 мін, а також вів вогонь з озброєння БМП, гранатометів та великокаліберних кулеметів.

Також провокаційні ворожі обстріли з гранатометів та великокаліберних кулеметів спостерігалися вночі поблизу Світлодарська та ввечері в районі Зайцевого. По оборонцях Кримського вдень противник випустив 10 мін з мінометів калібру 82 мм.

Донецький напрямок

Окупанти знову проявляли тут найбільшу вогневу активність. Тут зафіксовано 39 ворожих обстрілів.

Зокрема, російсько-окупаційні війська застосували міномети калібру 82 мм по захисниках Опитного та Кам’янки.

Неодноразово провокаційний вогонь з гранатометів різних типів, великокаліберних кулеметів та стрілецької зброї ворог вів по наших оборонцях в районі н.п. Павлопіль, Кам’янка, Водяне, Лебединське, Невельське, Мар’їнка, Авдіївка, Талаківка, Опитне та шахти Бутівка. Зокрема, захисники Павлополя потрапили під ворожий провокаційний вогонь 10 разів, оборонці Авдіївки – 5 разів.

Цими днями виповнюється четверта річниця з початку проведення АТО

14 квітня 2014 року Виконуючий обов’язки Президента України, Голова Верховної Ради України підписав Указ № 405/2014 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 13 квітня 2014 року «Про невідкладні заходи щодо подолання терористичної загрози і збереження територіальної цілісності України».

Російська Федерація у важкий для українського народу час розв’язала неоголошену гібридну війну з використанням всіх брутальних засобів, які є в арсеналі Кремля, маючи військову перевагу. Чотири роки тому в Україні було оголошено про початок АТО без введення воєнного стану із залученням Збройних Сил України.

Війна не так далеко. За роки російської збройної агресії проти України загинули тисячі наших мирних громадян та військовослужбовців – наших захисників, сотні тисяч людей залишили свої оселі. При цьому Україна неодноразово оприлюднювала докази участі у бойових діях на Донбасі військовослужбовців регулярних військ ЗС РФ.

За ці роки з’явилися нові сучасні Українські герої. Відроджені Збройні Сили України день за днем нарощують свій бойовий потенціал і бойові спроможності, створено оперативний резерв військовозобов’язаних з бойовим досвідом, суттєво покращено забезпечення Збройних Сил України.

Як зазначив Президент України Петро Порошенко, статус Антитерористичної операції на сході України на Операцію Об’єднаних Сил буде змінено 30 квітня цього року.

Зараз АТО знаходиться під керівництвом Служби безпеки України. Взаємодія між СБУ і приданими підрозділами ЗС України, Нацполіції, Нацгвардії є абсолютно іншою ніж та, що передбачена в Законі про реінтеграцію Донбасу. Керівництво переходить до Збройних Сил України. Так, у ЗС України з’являються додаткові повноваження щодо реагування на агресію, а частини та підрозділи Національної гвардії, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби, Національної поліції та інші силові органи переходять в підпорядкування Збройним Силам України. За словами Президента, це зробить дії українських військових набагато більш ефективними не лише у відсічі збройній агресії, а й в протидії диверсійним групам. Адже, як зазначив Глава держави, кількість спроб терористичних атак проти України вже перевищила за 400. При цьому терористи готуються в таборах, які розташовані в Ростовській, Білгородській, Курській та інших областях Російської федерації. Частина з них набирається і вербується на українській окупованій території, частина з них – російські громадяни.

Як також повідомив Президент, задля встановлення в Україні миру, відновлення суверенітету та повернення територіальної цілісності, понад 40 країн погодилися взяти участь у складі миротворчої операції на сході України, в окремих окупованих районах Донецької і Луганської областей. Глава держави акцентував на тому, що мандат миротворців має розповсюджуватися на всі окуповані території, й він робить все можливе для того, аби ця місія була розгорнута вже цього року.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар