Доба у зоні АТО: окупанти порушили перемир’я і обстріляли автобус із цивільними у “сірій зоні”

© 112.ua

Упродовж доби, що минула, внаслідок ворожих обстрілів не постраждав жоден український військовослужбовець. Буквально години не вистачило, аби ця доба минула без жодного пострілу і порушення визначеного режиму перемир’я. Проте, як це стало тут гіркою традицією, домовленості про припинення вогню на лінії розмежування сторін знову порушили сили загарбника.

Про це повідомляє Перша електронна газета за інформацією ІАЦ РНБО.

Пізнім вечором, близько 23-ї години, російсько-окупаційні війська свідомо організували вогневу провокацію, грубо порушивши Мінські угоди. Вони застосували по позиціях Збройних Сил України мінометні системи калібру 120-мм.

Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Дмитро Гуцуляк.

© mediarnbo.org

Луганський напрямок

Усі порушення та збройні провокації на терені спротиву російській агресії цього дня відбулися винятково на цьому напрямку. Тут їх було зафіксовано дві. Попри, на перший погляд незначну кількість, ці злочинні дії ворога несли смертельну загрозу нашим звитяжцям та мали потужну руйнівну силу.

На Світлодарській дузі незаконні збройні формування «гібридних» військ здійснили наприкінці доби 2 обстріли поспіль наших оборонних укріплень довкола Луганського, використавши крупнокаліберні міномети. Ці обстріли противник організовував із тимчасово непідконтрольних українському уряду населених пунктів Нижнє Лозове та Калинівка. Загалом противник тут підступно і прицільно випустив 20 мінометних снарядів калібру 120-мм, посилюючи ці провокації вогнем із великокаліберних кулеметів.

Зауважу, що підрозділи Збройних Сил України цього дня лише одного разу змушені були адекватно і ефективно відповідати ворогу, коли щодо життя та здоров’я наших звитяжців виникала безпосередня загроза.

У результаті ворожих дій, нагадаємо, сили української оборони не зазнали жодних втрат.

Заява прес-центру Штабу АТО

© mediarnbo.org

Учора деякі проросійські ЗМІ поширювали інформацію про те, що нібито Збройні Сили України у «сірій зоні» в районі контрольного пункту в’їзду-виїзду «Оленівка», розташованому на тимчасово непідконтрольній українському уряду території ОРДО, обстріляли автобус. Прес-центр штабу АТО заявляє, що ці повідомлення не відповідають дійсності. Причому Штаб АТО вже зазначав про можливі провокації та навмисні обстріли російсько-окупаційних військ по власних позиціях або цивільних мешканцях. За оперативною інформацією, автобус із цивільними особами обстріляли саме бойовики незаконних збройних формувань. Як пояснили місцеві мешканці, які в цей час перетинали тут лінію зіткнення, внаслідок згаданих дій одна цивільна особа загинула, ще одна зазнала поранення. Очевидно, що такі цинічні дії агресора спрямовані на дискредитацію української армії у переддень візиту до Донеччини і Луганщини першого заступника глави Спостережної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Александра Хуга. Вчергове наголошуємо, що сили АТО суворо дотримуються положень Мінських угод.

Приводом до іншої інформаційної провокації ворога стали невдалі дії його диверсійно-розвідувальної групи на Приморському напрямку.

Проросійські медіа розгорнули інформаційну кампанію щодо звинувачення української сторони у проведенні диверсій і захоплення в полон так званого «защитника ДНР». Це іще один прояв спотворення реальних фактів, використання технології постправди, якою активно послуговуються кремлівські пропагандисти.

Насправді ж полонений бойовик на прізвисько «Малой» є заступником командира одного з окупаційних підрозділів загарбника. Він виконував бойове завдання у складі ДРГ, ворожу діяльність якої викрили українські військові. Водночас, у розвідці штабу АТО не виключають появи нової фейкової публікації, яка вказуватиме, що «Малой» з власної ініціативи дезертирував із позицій.

Таку версію ухвалили під час наради, що відбулася в командуванні батальйону, в складі якого перебував цей бойовик. Його ватажки тепер переймаються тим, що підлеглий може розголосити певну важливу інформацію.

Інформація Головного управління розвідки Міністерства оборони

© mediarnbo.org

Триває зневажливе ставлення російських окупантів до найманців з числа місцевого населення. Серед російських офіцерів набула поширення практика застосовування жорсткої фізичної сили до підлеглих.

Зокрема, 17 січня офіцери так званого «1-го Армійського корпусу» російсько-окупаційних військ побили найманців у своєму підрозділі та примусили їх надати неправдиві пояснення щодо інциденту. 18 січня в іншій частині цього ж «корпусу» після тривалих знущань офіцер застрелив підлеглого, намагаючись видати свій злочин як загибель внаслідок обстрілу з боку сил АТО, а потім як суїцид. Але згодом встановили, що вбитий загинув від пострілу впритул.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар