«Стоп Хабар»: Так хто ж годує освіту Кіровоградщини?!

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Після публікації на сайті «Перша електронна газета» статті під назвою «Кого годує освіта Кіровоградщини?» про зловживання у сфері освіти, до нас звернувся представник ТДВ «Простор-1» Олександр Риженко. 

Перша електронна публікує лист О. Риженка і відповідь автора статті С. Онищука без редакційних правок.

«Уважаемая администрация сайта!

Прочитав статью «Стоп Хабар»: Кого годує освіта Кіровоградщини?» опубликованную на вашем сайте 10.04.2014г., решил воспользоваться правом на ответ, которое предоставляет действующее законодательство а именно п. 2 ст. 30 Закона «Об информации».

Автору статьи прежде чем публиковать информацию полученную из своих источников, во первых не помешало бы внимательно ознакомится с открытыми источниками информации которая касается проведения тендерных процедур, а во вторых иметь хоть какое то понятие о структуре и подчиненности органов власти.

Так вот если бы Сергей Онищук внимательно посмотрел результаты проведения тендеров (опубликованные на сайте www.tender.me.gov.ua) , то наверное бы заметил что с 2010 по 2013 г .в тендерах которые проводили районные отделы образования Кировоградской области с упорным постоянством побеждала ЧП «Фирма «Простор» г. Донецк (13 раз на общую сумму порядка 11,5 млн. грн.) и не одного разу упоминаемое в статье ТДВ «Простор-1», и что показательно, что в 2013 г. ЧП «Фирма «Простор» назначена победителем в двух районах вообще по давно уже признанной самой коррупционной процедуре закупки (закупки у одного участника), при этом закупка данного товара и на такую сумму должна осуществляться через открытые торги. И опять же если бы уважаемый автор поинтересовался, кто подчиняется департаменту образования и науки облдержадминистрации, то с удивлением обнаружил бы, что как раз районные отделы образования и подчиняются, а вот районные больницы, а уж тем более местные органы самоуправления никакого отношения к вышеуказанному департаменту не имеют. Из всего вышесказанного я делаю вывод, что в лучшем случае автор статьи просто как говорится: услышал звон да не знает где он, т.е. Простор наверное пользуется благосклонностью господина Переверзева , только не тот Простор который указан в статье.

Прошу опубликовать мой ответ на вашем сайте в кротчайшие сроки и оставляю за собой право обратиться в суд с иском к автору статьи Сергею Онищуку о восстановлении деловой репутации и возмещении морального ущерба.

Александр Рыженко»

Ознайомившись з позицією Олександра Риженка, автор статті Сергій Онищук надіслав лист у відповідь.

«Шановний Олександре Володимировичу!

Згідно статті 30 Закону України «Про інформацію», на який ви посилаєтесь у своєму зверненні, «якщо особа вважає, що оціночні судження або думки принижують її гідність, честь чи ділову репутацію, а також інші особисті немайнові права, вона вправі скористатися наданим їй законодавством правом на відповідь».

Наш сайт завжди відкритий до діалогу. Дякую за те, що читаєте та повідомляю, що жодних оціночних суджень стосовно вас та вашої компанії я, як автор публікації, собі не дозволяв. Уся публікація побудована виключно на свідченнях наших джерел, на безпосередніх бесідах з ними. У ході розмов х джерелами при підготовці матеріалу ішлося про «команію «Простор». Джерелом (бухгалтером одного з освітніх закладів області) за нашим проханням уточнити про яку саме компанію йде мова (адже на вугільному ринку та в ЄДР значиться багато компаній зі схожою назвою) був наданий саме код ЄДРПОУ вашої компанії – ТДВ «Простор-1». Чи було зроблено це зі злого умислу, чи просто з недогляду – ми обов’язково з’ясуємо і повідомимо Вас.

Стосовно претензій на те, що не було вивчено відкриті джерела та відомості з «Вісника державних закупівель» наголосимо, що в публікації йшлося про те, що, за словами освітян, в області «усе, що не проходило через тендер… піддавалося безкомпромісному розпилу». Тобто в матеріалі та бесідах йшлося саме про закупівлі, які не публікувалися у «Віснику державних закупівель». Ми також однозначно стверджувати не можемо, наскільки правильною є ваша позиція чи позиція наших джерел, але, підкреслюю, нам був наданий саме Ваш код ЄДРПОУ. Оскільки перевірити самі «платіжки» було неможливо, ми вирішили діяти законним способом – перевіркою інформації з кількох непов’язаних джерел. На жаль, підтвердження щодо того, який саме «Простор» брав участь в схемах, як ви стверджуєте, було неправдивим.

Я ще раз наголошую, що інформація, викладена в статті є нічим іншим як стенограмою бесіди кореспондента з джерелами інформації. Жодних «власних думок» чи «оціночних суджень» в публікаціях такого роду я як журналіст собі не дозволяв і не дозволяю. Усі наявні в статті твердження зроблені нашими співрозмовниками.

Стосовно «шкоди іміджу компанії», про який ви заявили: вважаємо, що іміджу будь-якої компанії, яка бере участь в державних закупівлях, стаття на регіональних сайтах шкодить значно менше, ніж 2 судових розгляди стосовно невиконання законних вимог посадових осіб спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади чи неподання або несвоєчасне подання посадовими особами підприємств, установ та організацій платіжних доручень на перерахування належних до сплати податків та зборів (обов’язкових платежів).

Сподіваюся, порозуміння буде знайдено.
З повагою Сергій ОНИЩУК»

Поширити:

Залишити коментар:

коментар