Верховна Рада спростила процедуру припинення підприємницької діяльності

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Народні депутати з другої спроби підтримали в цілому законопроект № 2409-1 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення процедури державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців за заявницьким принципом». 

Як відзначають в пояснювальній записці автори документа , основною метою законопроекту є суттєве полегшення процедур , застосовуваних під час припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців , і зниження терміну такого припинення до 1 дня .

У проекті пропонується кардинально полегшити процедуру припинення підприємницької діяльності фізичних осіб – підприємців таким чином , що їм достатньо буде заявити реєстратору про припинення підприємницької діяльності і це негайно буде зареєстроване .

Як розповів Першій електронній юрист Володимир Кудря, до прийняття цих змін бажаючому припинити підприємницьку діяльність необхідно було самостійно зробити чотири кроки:

Крок перший:
Підприємець подавав до державного реєстратора заяву про припинення підприємницької діяльності фізичною особою – підприємцем; а також документ, що підтверджує внесення плати за публікацію повідомлення про припинення підприємницької діяльності.

Крок другий:
У 3-денний термін від дати внесення до Єдиного державного реєстру відомостей про те, що підприємець перебуває у процесі припинення, необхідно було подати до органу державної податкової служби, в якому він перебуває на обліку, заяву про припинення платника податків; також оригінал довідки за формою №4 ОПП (у разі якщо таку довідку раніше отримували).
Опісля проводяться процедури зняття з обліку в органах державної податкової служби.

Крок третій:
Коли процедура зняття з обліку в органах державної податкової служби завершено, підприємець отримував довідку «Про відсутність заборгованості».

Крок четвертий:
В органах Державної реєстрації проводилася реєстрація припинення підприємницької діяльності після подання низки документів, в тому числі і довідки з податкових органів. І тільки після цього підприємницька діяльність вважається припиненою, про що робиться відповідний запис.

«Тобто процедура була громіздкою і довготривалою, – пояснює Кудря. – Тепер все має вирішуватися в кабінеті державного реєстратора за один день, але, на мій погляд, це реально зробити лише після внесення змін в цілий ряд підзаконних актів з питань державної реєстрації та зміни самої системи взаємодії державного реєстратора, податкової служби та інших зацікавлених органів».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар