Посадовці області незаконно нараховували собі премії та заробітні плати

На закону вимогу прокуратури Кіровоградщини з початку року за порушення бюджетного законодавства до відповідальності притягнуто 90 посадовців органів влади та контролю.

Про це Першій електронній повідомили у прес-службі Кіровоградської обласної прокуратури.

У ході здійснення наглядової діяльності у бюджетній сфері органами прокуратури регіону з початку року на захист інтересів держави внесено 99 подань, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто 90 посадовців органів державної влади та контролю, розпочато 6 кримінальних проваджень. Крім того, за актами прокурорського реагування до бюджету вже відшкодовано 1,4 мільйони гривень.

Факти свідчать, що найчастіше порушення у вищезгаданій сфері допускають саме посадовці органів виконавчої влади та місцевого самоврядування. Випадки зловживання бюджетними коштами з боку владних осіб мають місце у більшості районів області.

Зокрема, непоодинокими є факти незаконного нарахування посадовцями за рахунок бюджетних коштів відповідних виплат в свою користь. Прокуратура Кіровоградського району викрила голову сільської ради, який незаконно видав розпорядження про щомісячне преміювання себе в розмірі 25 % від посадового окладу. На аналогічні факти преміювання трьома сільськими головами самих себе реагував прокурор Петрівського району. На даний час, за прокурорського втручання незаконно отримані кошти повернуті до бюджету, винні особи притягнуті до відповідальності.

Мають місце й кримінальні правопорушення при нарахуванні за рахунок бюджетних коштів відповідних виплат. Як приклад, прокурором Кіровоградського району розпочато кримінальне провадження стосовно посадових осіб ДП “Компаніївське лісове господарство”, які безпідставно виплачували заробітну плату за виконання робіт прибиральника та опалювача приміщень особі, яка вказані роботи не виконувала, чим заподіяли збитки державі на загальну суму 69 тис. грн. На даний час слідство триває.

Крім того, в ході наглядових перевірок прокурори реагували на порушення при отримані та використані бюджетних коштів, соціальних та компенсаційних виплат, при формуванні та наповненні місцевих бюджетів, при реєстрації фінансових бюджетних зобов’язань та придбанні за кошти держави товарів, робіт, послуг інше.

Данні порушення переважно є наслідком послаблення впливу з боку органів державного контролю, малоефективна діяльність яких фактично не впливає на зміцнення законності в бюджетній сфері. Зважаючи на це, з початку року за актами прокурорського реагування до відповідальності притягнуто 12 посадовців контролюючих органів.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар