Оформити право власності на нерухомість в сільській місцевості стало простіше

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

У травні 2014 року набув Закон України «Про внесення змін до статті 19 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень” щодо особливостей державної реєстрації прав власності на об’єкти нерухомого майна, закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року».

Як пояснив Першій електронній юрист Володимир Кудря, цим Законом значно спрощено порядок державної реєстрації прав власності (з подальшою видачею відповідного свідоцтва) на об’єкти (індивідуальні житлові, садові, дачні будинки, присадибні будівлі і споруди, прибудови до них), що розташовані на територіях сільських рад та які закінчені будівництвом до 5 серпня 1992 року.

Також скасовано необхідність проведення повної технічної інвентаризації будівель, що раніше вимагало від власника значних фінансових витрат та дуже багато часу. Відтепер, у разі відсутності чи втрати технічного паспорту, його може замінити виписка з погосподарської книги, видана виконкомом сільської ради чи архівною установою.

Окрім того, вже немає необхідності отримувати документ про право власності на земельні ділянки під цими будівлями, тепер достатньо рішення відповідної сільської ради про передачу (надання) земельної ділянки в користування або власність.

«Проблема державної реєстрації речових прав на нерухоме майно в сільській місцевості існує вже давно, – зазначив Володимир Кудря. – Як правило на території кожної сільської ради на більшість житлових будинків та господарських будівель і споруд, які будувались здебільшого ще за радянських часів, не було належним чином оформлено прав власності. Тепер залишається сподіватися, що громадяни використають надану державою можливість та відчують себе повноцінними власниками».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар