«Антлант-3000» відзначився і в Долинському районі (фото)

Під час сильних дощів, якими щедро обдарувала весна Долинський район, фактично було затоплено приміщення НВК «Долинська гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №3», яке вже рік стоїть без даху.

Як розповіла кореспонденту Першої електронної директор НВК Інна Свічкарьова, протягом 22-х років існування будівлі не було проведено жодного капітального ремонту. Хоча, згідно з вимогами будівельних стандартів,покрівля мала б ремонтуватися вже тричі.

Батьки і педагоги власними силами намагалися привести до ладу освітній заклад, викладаючи з власних кишень на клаптиковий ремонт даху в середньому 6-10 тис. гривень за рік. Проте, навіть такі зусилля виявилися малоефективними, бо деякі ділянки даху не захищені спец-покриттям і дощова чи тала вода протікала прямо до класних кімнат. Ситуація стала настільки критичною, що у 2012 році управління капітального будівництва і департамент освіти ОДА нарешті звернули увагу на затоплену школу – почалася підготовка до капітального ремонту за новою технологією – гумова покрівля.

Тоді підрахували, що на весь дах, загальна площа якого становить 3100 кв.м, потрібно більше мільйона гривень. Посилаючись на обмеженість коштів, обласними чиновниками було прийнято рішення охопити ремонтом лише основну частину, яка знаходиться над класними кімнатами – 2228 кв.м. На цю ділянку згідно з кошторисом мали затратити 668,6 тис. грн. і здійснити ремонт до листопада 2013 року.

Так наприкінці 2013 року фірма-підрядник «Атлант-3000» взялася за підготовчий етап ремонтних робіт. До речі, це та ж сама фірма, яка здійснювала скандальний ремонт Вільшанського фізкультурно-оздоровчого комплексу, викачавши з державного бюджету мільйони гривень і, врешті, залишивши ФОК без обіцяного «гумового даху».

У Долинській школі події розгорнулися за схожим сценарієм: 500 м2 покрівлі було розкрито і на цьому все зупинилося. Пояснення від тодішньої обласної влади і нинішнього начальника управління капітального будівництва Олександра Мільто було одне – відсутність коштів. Тож, коли талий сніг і весняні дощі зробили свою «мокру справу», педагогам довелося власноруч рятувати школу під потопу. Врешті після катаклізмів районного масштабу обласне начальство зглянулося і вирішило втрутитися в цю ситуацію.

Поштовхом до цього став виступ нового голови Долинської РДА Олександра Ромащенка на апаратній нараді в облдержадміністрації 22 квітня. Очільник району пояснив, що без ремонту неможливо забезпечити подальший навчальний процес, і попросив обласну владу допомогти у вирішенні проблеми.

Питання ремонту покрівлі НВК «Долинська гімназія-загальноосвітня школа І-ІІІ ст. №3» на сьогодні є ще відкритим, хоча на даху одного з корпусів під пильним оком нового голови РДА вже зробили стяжку.

Турбує інше: начальник управління капітального будівництва Олександр Мільто наполегливо стверджує, що підрядник не винен у протіканні покрівлі, хоч і залишив школу без даху на 9 місяців (не кажучи вже про недбальство під час ремонту Вільшанського ФОКу). Голова Долинської РДА Олександр Ромащенко так само упевнено наполягає на встановленні та притягненні до відповідальності усіх винних у доведенні закладу освіти «до ручки».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар