У Кропивницькому презентували книгу про творчий шлях засновника українського професійного театру

Сьогодні, 29 червня у Кіровоградському академічному театрі ім. М. Л. Кропивницького презентували книгу українського прозаїка і літературознавця Миколи Смоленчука “Степи полинові”.

“Степи полинові”  присвячено життєвому і творчому шляху основоположника українського професійного театру Марка Лукича Кропивницького. Немало сторінок присвячено учням і вихованцям Кропивницького, майбутнім корифеям — М. Заньковецькій, М. Садовському, П. Саксаганському та іншим славнозвісним українським акторам.  В книзі розкривається творча лабораторія Кропивницького як актора і разом з цим автора широко відомих драматургічних і музичних творів. Автор використав багато нових, раніше невідомих фактів, пов’язаних з видатним українським митцем.

Відкрили захід актори театра ім. М. Л. Кропивницького, відтворивши на сцені рядки з книги Смоленчука.

Захід пройшов напередодні 90-річчя від дня народження письменника в рамках прийнятого розпорядження про вшанування пам’яті Смоленчука в області.

“За скупими рядками його біографії криється не просто людина з великою душею, а представник сивого покоління, обпаленого війною, підманутого відлигою 60 років, покоління, яке жило на нашій, але не своїй землі.
Микола народився на отій рущині, де ходив його попередник Марко Кропивницький. Він просто не міг не зацікавитись долею свого земляка. Самими зорями було передбачено, що Смоленчук – це той, хто розкриє славу Марка Кропивницького, пов’язавши його з нашими пречудовими золотими полиновими степами”,- розповідає модератор проекту, директор Державного архіву Кіровоградської області Олег Бабенко.

Книга вийшла накладом 1500 екземплярів, 1000 екземплярів викупила ОДА  та КМР. Ця книга буде у всіх шкільних бібліотеках міста, а також в усіх обласних та публічних бібліотеках. Тираж 500 екземплярів надійшов до продажу в магазинах міста.

Два екземпляри книг подарували родичам Смоленчука, які приїхали на захід з Бобринця.

 ,

Поширити:

Залишити коментар:

коментар