Держземагентство області незаконно роздавало землю

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Прокуратура Кіровоградської області під час перевірки діяльності Головного управління Держземагенства у Кіровоградській області з’ясувала, що значна частина рішень відносно виділення громадянам земельних ділянок у власність чи користування є незаконними. 
Про це Першій електронній повідомили у прес-службі прокуратури.

Протягом поточного року до управління від фізичних і юридичних осіб надійшло 1738 звернень з питань розпорядженнями землями сільськогосподарського призначення з яких задоволено всього 283. У минулому році з 4895 таких заяв задоволено лише 1130.

Перевіркою поданих заяв та доданих до них матеріалів установлено, що управлінням у їх задоволенні відмовлено з надуманих підстав, не передбачених чинним законодавством. У свою чергу рішення управління про задоволення заяв є значною мірою законодавчо необґрунтовані.

Більше того, позитивні рішення часто приймалися у випадку коли заявником на отримання землі були особи з високим соціальним статусом.

Загальна площа земельних ділянок, рішення на відведення яких управлінням видано з порушенням законодавства, становить 3 тис. га ріллі, 69 га пасовищ, 59 га багаторічних насаджень та 33 га земель, які перебувають у стадії відновлення родючості.

Прокуратура області зазначила, що право громадян на одержання безоплатно у власність чи користування земельних ділянок закріплене Конституцією України. Систематичне його порушення є неприпустимим.

Прокуратура області вимагає від управління негайно усунути вказані порушення законодавства шляхом припинення дії незаконних наказів про виділення зазначених земель та притягнути до відповідальності винних службових осіб управління.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар