Коли переводити годинник у 2017 році

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram
Ілюстрація: report.if.ua

Перехід із зимового на літній час відбудеться в останню неділю березня – у 2017-му ця дата припадає на 26 березня. Тож у ніч з суботи, 25 березня, на неділю, 26 березня, о 3 годині ночі українці переведуть стрілки годинника на годину вперед.

Згідно постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.96 №509 на території України визначено такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки.

Довідково:

Сайт Бест-Тайм розповідає, чому виникла необхідність переведення годинників

Споконвіку життя людства прив’язувалося до сонячного часу. Серединою дня, тобто «опівдні» було прийнято вважати той час, коли Сонце було в зеніті. І це було закономірним і оптимальним для людського організму. З точки зору внутрішнього біологічного годинника, активність живих істот перебуває в прямій залежності від ступеня освітленості.

З розвитком зв’язку і появою залізниць почали з’являтися проблеми з прив’язкою сонячних координат до часу в разноудаленних населених пунктах. У міру того, як рухався поїзд, різниця між тим, що показував годинник в місці початку шляху і місцевим відліку часу набувала некоректну різницю. Так з’явилася необхідність у вирішенні проблем синхронізації часу.

Універсальний координований час (UTC)

У 1883 р в США, а в 1884 р ще в 26 державах було введено універсальний координований час (UTC). Ідея належить канадському інженеру Сендфорд Флемінг, колишньому залізничнику. Земна куля умовно розділили на 24 сектора, по 15 градусів у кожному. Кожен сектор мав свій власний час. Після цих нововведень стало набагато легше розраховувати поправки. Відхилення від прийнятого сонячного часу мало становити не більше півгодини.

Економія світла

Ідея переходу на літній і зимовий час належить лондонському підряднику Вільяму Уіллетту. Головною мотивацією для її успішного використання стала можливість економії електроенергії. У 1916 р. ідея була вперше реалізована британським урядом і згодом підтримана багатьма країнами.

Вплив переведення годинників на людський організм

Переведення стрілок годинника дійсно впливає на зниження витрат на електроенергію. Але не настільки значно, як здається. Більш серйозні наслідки він має на організм людини. З точки зору медицини, примусова перебудова біологічних годин організму негативно позначається на сні і, як наслідок, працездатності. Згідно зі статистикою, протягом перших днів після переходу на інший час, відзначається сплеск інсультів, інфарктів, зростає число самогубств і аварій різного характеру.

Слід знати, що зважаючи сумнівної економії ресурсів та негативного впливу на людину, багато країн згодом відмовилися від переходу на зимовий і літній час. Лише 29% всього світового простору досі практикує переведення часу.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар