У зоні АТО знову зросла інтенсивність бойових дій

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Минулої доби знову зросла інтенсивність бойових дій. Почастішали випадки застосування бандформуваннями важкого озброєння. Так, вчора третина усіх випадків порушення тиші ворогом прийшлася на заборонене Мінськими домовленостями важке озброєння, тоді як добою раніше цей показник складав чверть від усіх обстрілів позицій сил АТО. Також вперше на цьому тижні сили окупанта застосували реактивну артилерію проти українських захисників. Про це повідомив сьогодні на брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Пише ІАЦ РНБО.

Луганський напрямок

Головною «гарячою точкою» напрямку залишається село Кримське Новоайдарського району. З другої години ночі до світанку бойовики провели там два масованих артилерійсько-мінометних обстріли, кожен з яких – тривалістю 2 години. Нарівні зі ствольною артилерією, ворог застосував реактивні артилерійські установки «Град». 120 реактивних снарядів, 70 снарядів до гармат 152-го калібру, а також понад 120 мін – стільки боєприпасів, завезених з російських військових складів, сили окупанта випустили на позиції сил АТО у Кримському.

Ворог дістав з артилерії і наш тиловий район – село Смолянинове, що за майже 20 кілометрів від лінії зіткнення – туди прилетіло 15 снарядів, випущених бойовиками. Встановлено, що важкі гармати та ракетні системи залпового вогню, використані під час вчорашніх актів агресії, ворог тримає поблизу окупованого селища Сентянівка (колишня назва – Фрунзе).

Вчора у Попаснянському районі випадки порушення режиму перемир’я носили епізодичний характер та були нетривалими – по 20 хвилин у середньому. Важкого озброєння противник на цих рубежах не застосовував. Епіцентр бойових дій на цій ділянці фронту змістився з Троїцького, (де вчора було абсолютно спокійно), до Новоолександрівки, де противник широко застосовував легке озброєння, у тому числі й снайперські гвинтівки.

У Станиці Луганській противник відкривав вогонь вже після заходу сонця – з гранатометів та стрілецької зброї.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку противник здійснив 16 обстрілів, чверть яких – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

На світлодарській дузі бойовики активізувалися вже зранку і до самої опівночі з періодичністю у дві-три години обстрілювали позиції сил АТО з озброєння БМП та іншого легкого озброєння. Епізодично там незаконні збройні формування застосовували міномети.

На Горлівському периметрі противник важкого озброєння не застосовував. Кожен з епізодів порушення тиші окупантом тривав від 30 хвилин до години. Переважна більшість обстрілів на цій ділянці фронту прийшлася на Зайцеве.

Інтенсивнішими стали ворожі обстріли сил АТО у Авдіївці та на її околицях. Бойовики активізувалися у промзоні близько 10-ї ранку. Після багатогодинних перестрілок, одного танкового та цілого ряду мінометних обстрілів бойові дії поблизу Авдіївки припинилися незадовго до опівночі.

У сусідньому з Донецьким летовищем Невельському відразу після опівночі ворог провів короткий мінометний обстріл. У безпосередній близькості з самим летовищем вранці та перед заходом сонця противник відкривав вогонь з легкого озброєння у напрямку наших позицій.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 35 ворожих обстрілів, зокрема 13 – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

У Мар’їнському районі – знову неспокійно. Тут після опівночі бойовики відкривали вогонь з танків та мінометів, вдень дотримувалися зразкової тиші, але вже надвечір поновили свою бойову активність, провівши чотири обстріли, під час трьох з яких використовували міномети. Кожен з випадків порушення перемир’я противником у цьому районі тривав не менше години.

У Волноваському районі відбулося 3 обстріли – після 16-ї години у Новотроїцькому бойовики відкривали вогонь зі снайперської зброї, у Новогригорівці – з озброєння на БМП. У Миколаївці, що між Новотроїцьким та Богданівкою, ворог пізно ввечері провів короткотривалий мінометний обстріл.

На півдні області ситуація зберігається неспокійною. Противник продовжує агресивні дії на ділянці фронту Павлопіль – Широкине, і регулярно застосовує важке озброєння та бронетехніку.

Зокрема, найбільш активно міномети окупант  застосовував у Водяному та Гнутовому, де, окрім цього, провів ще по одному артилерійському обстрілу наших позицій.

Саме на цей напрямок беззмінно припадає левова частка усіх випадків порушення перемир’я ворогом у районі проведення АТО. Так за минулу добу тут противник здійснив 56 обстрілів, 21 з них – з важкого озброєння.

За минулу добу внаслідок бойових дій двоє українських військових загинули, ще 16 отримали поранення та травми.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким загиблих за Україну воїнів.

Інформація ГУР МОУ

Було встановлено, що під час обстрілу сил АТО на Маріупольському напрямку розрахунки гаубичного самохідного артилерійського дивізіону так званого «9-ого» окремого штурмового мотострілецького полку морської піхоти (Новоазовськ) зі складу т.зв. «ДНР» завдали вогневий удар по власному ж блокпосту в районі с. Пікузи (кол. Комінтернове) та зруйнували приватний будинок.

Також спеціалісти з ГУР МОУ повідомляють, що днями в районі с. Жолобок Попаснянського району під час спроби створити прохід у мінному полі для диверсійно-розвідувальних груп, на вибуховому пристрої підірвалось та загинуло 4 бойовиків так званої «4-ої окремої мотострілецької бригади» (Алчевськ) з т.зв. «ЛНР». Ще троє зазнало поранень.

Бойовики зі складу російсько-окупаційних сил продовжують безчинства щодо населення на тимчасово окупованих територій на Сході України
У місті Зимогір’я три бойовики  т. зв. «4-ої окремої мотострілецької бригади» нанесли тілесні ушкодження, несумісні з життям, чоловіку похилого віку, який, на думку злочинців, поводив себе без достатньої поваги до «визволителів».

Правоохоронці вилучають зброю в районі проведення АТО

Так, днями у покинутому будинку в районі села Водяне Ясинуватського району Донеччини CБУ виявила арсенал з майже тисячою набоїв калібру 30 мм.

У той самий час поблизу Красногорівки оперативники спецслужби виявили в одній із водоймищ герметичний пакунок, в якому зберігалися граната РГО із запалом, постріл до гранатомета та стабілізатор польоту.

На блокпосту біля Бахмута поліцейські у ході огляду особистих речей пасажира таксі виявили дві гранати Ф-1.

Також у Торецьку вдома у місцевого жителя поліцейські виявили бойову гранату РГД- 5 та запал до неї.

У Зайцевому дільничий офіцер поліції виявив нерозірваний снаряд РПГ

За викликом поліцейського військові сапери негайно вилучили снаряд, що знаходився на відстані 300 метрів від житлових будинків.

Правоохоронці затримали чергового бойовика т.зв. «ДНР»

У 2014 році житель Бахмута вступив до лав бандформувань через сімейні негаразди. Він активно сприяв створенню «ДНР», зокрема брав участь в організації незаконного референдуму.

Окрім цього, затриманий збирав інформацію про настрої в місті, а також займався пропагандою – одним із його завдань було налагодити трансляцію телеканалів РФ у місті. Через декілька місяців чоловік втратив інтерес у такій деструктивній діяльності і спробував переховуватись на підконтрольній території під видом мирного жителя. Втім невдало – зараз затриманий дає свідчення.

Ще одного колишнього учасника НЗФ затримали донецькі поліцейські

33-річний житель села Зарічне Лиманського району пішов служити до бойовиків за гроші. Навесні 2014 року він був завербований своїми знайомими, відправлений на блокпост поблизу Ямполя, де перевіряв транспорт та документи у людей. В липні того ж року бойовики покинули цей район. Чоловік, не отримавши винагороду за свою протиправну діяльність, змінив місце проживання і спробував уникнути відповідальності. Втім, втекти від закону йому так і не вдалося.

Натомість суд звільнив від кримінальної відповідальності ще одного учасника Програми СБУ «На тебе чекають вдома»

Мешканець Лисичанська у 2014 році вступив до одного з незаконних збройних формувань так званої «ЛНР». Він протягом місяця перевіряв документи громадян та автотранспорт на блокпосту окупантів. Після звільнення міста він залишив бойовиків, але тривалий час переховувався на тимчасово окупованих територіях. Згодом чоловік вирішив скористатись програмою СБУ, оскільки він не вчиняв тяжких злочинів. І не помилився – за браком тяжкого складу злочину чоловіка було визнано не винним.

Правоохоронці продовжують фіксувати пошкодження житлових будинків в Мар’їнці та Красногорівці, що потрапили під вогонь бойовиків 9 березня

У більш ніж 10 будинках снарядами, випущеними противником, були проломлені дахи, зруйновані стіни, побиті вікна.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар