Під Авдіївкою триває ескалація: внаслідок потужних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ у місті зникло електропостачання і падає температура в системі опалення

фото bbc.com

На Донецькому напрямку триває ескалація під Авдіївкою. Вчора бойові дії на цих рубежах тривали близько 14 годин, повідомляє ІАЦ РНБО.

Противник почав обстріли з самого ранку і не припиняв їх до пізнього вечора. При цьому окупанти випустили близько 150 мін та декілька десятків артилерійських та танкових снарядів. На передових рубежах противника перебувають снайпери. Українські війська ведуть інтенсивний вогонь у відповідь. Зазначимо, що вчора ворог проявляв агресію здебільшого зі східного напрямку (Ясинувата), проте також зафіксовані ворожі обстріли з південного (Спартак) та південно-східного (Мінеральне) напрямків.

Також неспокійно вчора було на лівому фланзі авдіївської промзони: поблизу Кам’янки окупанти здійснили 2 обстріли з мінометів і танків.

Близько 23 години, внаслідок потужних обстрілів з боку російсько-окупаційних військ у місті зникло електропостачання та поступово знижується температура в системі опалення. Існують проблеми з мобільним зв’язком та доступом до Інтернету. Представники державних та місцевих органів влади продовжують допомагати людям. Критичні об’єкти інфраструктури під’єднують до електрогенераторів. Водопостачання в місті здійснюється за графіком. Ремонтники потребують стійкого режиму тиші з боку НЗФ, щоб продовжити ремонт Донецької фільтрувальної станції.

На інших ділянках фронту (світлодарська дуга, горлівський периметр, Донецький аеропорт) також тривають бойові дії середньої інтенсивності із використанням важкого озброєння з боку противника. Традиційно окупанти активізуються ближче до вечора. Це пов’язано з також із прагненням ворожого командування розпорошити увагу штабу АТО, щоб відволікти його від основного району бойових дій – авдіївської промзони.

Луганський напрямок

Вчора бойові дії велися лише у Попаснянському районі, і тільки у другій половині дня. Одразу кілька наших опорних пунктів були обстріляні з ворожих мінометів. При цьому було випущено понад 20 мін. Здебільшого обстріли з боку противника були нетривалими.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку відбулося 11 ворожих обстрілів, зокрема 4 – з важкого озброєння. Таку інформацію повідомив сьогодні на щоденному брифінгу речник  Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Андрій Лисенко.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку відбувся 41 ворожий обстріл, зокрема 22 – з важкого озброєння. По наших позиціях було випущено понад 400 мін та снарядів.

Маріупольський напрямок

Як і раніше, основні бойові дії тривають східніше Маріуполя, на ділянці фронту Павлопіль – Широкине. З огляду на щедре постачання боєприпасів з Росії, противник масово застосовує міномети та гармати. Зокрема, у Павлополі пізно ввечері відбувся потужний півгодинний артобстріл з боку НЗФ. У Гнутовому, Водяному, Широкиному вчора також було дуже неспокійно. На відміну від інших районів бойових дій, на цих рубежах бойовики стріляють і вдень, і вночі.

Також противник порушив режим тиші у Красногорівці та Новотроїцькому, і активно застосовував важке озброєння.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку відбулося 40 ворожих обстрілів, зокрема 7 – з важкого озброєння. По наших позиціях було випущено понад 70 мін та понад 30 снарядів.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 16 військовослужбовців дістали поранення і травми.

СБУ розкрила одну зі схем фінансування НЗФ «ЛНР» з боку Росії

Благодійний «Фонд підтримки міжнародних гуманітарних проектів», який очолює громадянин Росії Владімір Пашков ) через рахунки російської некомерційної організації «Центр міжнародних розрахунків» спрямовує кошти безпосередньо до так званого «Державного банку «ЛНР». Засновником Фонду, зареєстрованого наприкінці 2015 року, є московський «Міжнародний розрахунковий банк». Цими коштами окупаційна адміністрація латає дірки у власному бюджеті. Відомі деякі статті видатків:

  • Так звана «народна міліція ЛНР», тобто армія сепаратистів, – понад 820 мільйонів російських рублів;
  • Так зване «Міністерство державної безпеки ЛНР», карально-репресивний орган окупаційної адміністрації, – майже сто мільйонів російських рублів;
  • Антиукраїнська пропаганда – майже тридцять мільйонів російських рублів.

Суд звільнив від кримінальної відповідальності ще одного колишнього бойовика у рамках програми СБУ «На тебе чекають вдома!»

Встановлено, що фігурант справи у 2016 році перебував у лавах НЗФ «ДНР», і вартував на ворожому блокпосту в Горлівці.

Усвідомивши злочинний характер дій бойовиків, чоловік відмовився воювати проти власного народу, і скористався програмою СБУ, щоб повернутись до мирного життя.

На Донеччині поблизу Тополиного працівники СБУ виявили схованку з боєприпасами

Правоохоронці вилучили 7 гранат із запалами, 23 підривники МУВ-2 та понад 500 набоїв різних калібрів.

Херсонські артилеристи ЗСУ провели навчання

Протитанкові артилерійські підрозділи виконали марш у визначений район, здійснили топогеодезичну прив’язку, підготовку батареї до ведення стрільби із закритих вогневих позицій та уразили умовного противника. Також військовослужбовці тренувались стріляти прямою та напівпрямою наводкою.

На Вінниччині нацгвардійці також беруть участь в  артилерійських навчаннях

Бійці тренуються та удосконалюють навички ведення вогню прямою наводкою без бойового пострілу. Одночасно, командири розрахунків, взводів і батарей вдосконалюють навички управління своїми підрозділами.

Канадські військові інструктори сертифікували ще 7 українських саперів

Вчора у Центрі розмінування Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України у Кам’янець-Подільському завершився третій двотижневий курс підготовки саперів-інструкторів.

 

Поширити:

Залишити коментар:

коментар