У зоні АТО був убитий ватажок бойовиків на прізвисько “Гіві”

ІАЦ РНБО інформує про ситуацію у зоні АТО.

Луганський напрямок

Вчора обстановка дещо загострилася. У Кримському та під Попасною противник масово застосовував важке озброєння – міномети і гармати. По наших позиціях було випущено близько 50 мін та майже 90 снарядів. Майже всі обстріли припали на вечірній час – з 18 години до опівночі. Кілька разів українські війська відкривали вогонь у відповідь.

Окрім цього, противник порушив режим тиші у Станиці Луганській та Новотошківському.

Як повідомив сьогодні на брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 19 ворожих обстрілів, зокрема 9 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

Вчора обстановка значно погіршилася практично по всьому фронту. На світлодарській дузі у другій половині дня противник почав мінометні обстріли. Через кілька годин до них долучилася ворожа артилерія. Вогонь не вщухав до пізнього вечора.

В районі Горлівки вчора також було «гаряче». Противник порушив режим тиші у Зайцевому, Новгородському та Верхньоторецькому.

При цьому бойовики застосовували, зокрема, міномети та бронетехніку.

В Авдіївці ситуація незмінна. Після кількох ранкових обстрілів у другій половині дня бойовики перейшли до більш масштабних бойових дій. Окупанти безперервно вели вогонь протягом 6 годин з південно-східного напрямку. При цьому ворог застосовував міномети й танки. Аналогічна обстановка – на позиції «Шахта Дутовка», де перестрілки не вщухають і вдень, і вночі.

В Кам’янці, Опитному, Пісках вчора також було неспокійно. Таким чином, вчора від ворожий приціл потрапили майже всі наші опорні пункти.

Всього за минулу добу на Донецькому напрямку сталося 42 ворожих обстріли, зокрема половина – з важкого озброєння.

Маріупольський напрямок

Найгарячіше вчора було в Гнутовому. У другій половині дня бойовики обстрілювали одночасно кілька наших опорних пунктів, причому вогонь вівся з різних напрямків. Окупанти застосовували гармати і міномети, і вони було розгорнути зовсім близько до передової. По наших позиціях випущено близько 100 мін і снарядів.

Також ворожі мінометні обстріли відбулися у Мар’їнці, Новотроїцькому та Чермалику. Зокрема, постраждав КПВВ «Мар’їнка».

На інших рубежах також тривають перестрілки, проте там було значно спокійніше.

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 28 ворожих обстрілів, зокрема 6 – з важкого озброєння. Традиційно, левова частка припадає на ділянку фронту Павлопіль – Широкине.

За минулу добу внаслідок бойових дій загиблих у лавах українських військ немає, 6 військовослужбовців отримали поранення і травми.

Вчора у Бахмутському районі Донеччини співробітники СБУ викрили інформатора бойовиків

Він збирав у районі Світлодарської дуги відомості про чисельність українських підрозділів, місця їхньої дислокації та маршрути переміщення бойової техніки. Потім цю інформацію бойовики використовували для обстрілів українських військових та цивільних громадян.

Українські захисники проводять навчання

В Івано-Франківській області тривають планові практичні заняття екіпажів САУ. Особовий склад 10-ї окремої гірсько-штурмової бригади ЗСУ щодня проводить тренування. Артилеристи шліфують навички водіння бойової техніки.

Нацгвардійці Харківської оперативної бригади провели тренування снайперів за стандартами НАТО. Військовослужбовці освоювали прогресивні методи ведіння бою під керівництвом інструкторів, які стажувалися з іноземними колегами в навчальному центрі НГУ. Хлопці в парах відпрацьовували навички снайперської дуелі, переходи, знакову систему та оснащення на позиціях.

В Дніпрі триває лікування пораненого у Авдіївці британського фотожурналіста Крістофера Нанна. До нього поступово повертається зір. Наразі на праве око Крістофер бачить на 90%. Ліве око, яке було найбільше ушкоджене, почало реагувати на світло.

Сьогодні вранці в Макіївці був убитий Михайло Толстих на прізвисько «Гіві» – полковник російсько-окупаційних військ, ватажок бандформування «Сомалі»

Толстих ще з весни 2014 року брав активну учать в бойових діях проти українських військ і зробив швидку кар’єру, ставши одним із піар-героїв бойовиків та російської пропаганди. Проте зловісну славу та нагороди від окупаційної адміністрації він отримав, заплямувавши свої руки кров’ю українців. На совісті «Гіві» – обстріли міст і сіл з важкого озброєння, знущання над полоненими українськими військовими, жорстоке поводження з цивільними, мародерство та інші воєнні злочини. Останнім часом бандформування «Сомалі» понесло важкі втрати внаслідок численних авантюрних та безглуздих атак українських позицій під Авдіївкою – так же, як і в Донецькому аеропорту восени 2014 року. Таким чином, у Михайла Толстих було чимало ворогів та недоброзичливців, і сьогодні багатомісячна звивиста та кривава стежка бойовика закономірно урвалася.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар