«Просвіта» взялась за перейменування Кіровограда

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Кіровоградський обласний осередок ВУТ «Просвіта» ім. Тараса Шевченка ініціює проведення громадських слухань про перейменування міста.

Як повідомив кореспондент Першої електронної, про це оголосив голова обласного осередку Олександр Ратушняк на зборах громади, які відбулися у бібліотеці ім. Д. Чижевського вчора, 26 березня.

За його словами, до списку назв, які здобули найбільшу кількість підтримки громадськості, потрапили Єлисаветград, Златопіль і Кіровоград. Проте, як наголосив Ратушняк, ці данні не презентують думки всіх мешканців міста, оскільки опитуванням було охоплено лише незначну частину кіровоградців.

Разом з цим, опитування показало, що кількість прибічників старої комуністичної назви невпинно зменшується. Традиційно сильним сьогодні в суспільстві є запит на «Єлисаветградське лобі». Щодо прихильників української назви міста, то більшість виступає за найменування Златопіль. І хоч були й інші пропозиції, але вони не отримали належної підтримки.

Таким чином, кожен із трьох представлених варіантів назви отримав своїх прихильників, і тому має право бути винесений на розгляд громади на загальноміському референдумі.

Як пояснив Олександр Ратушняк, наступним етапом має стати залучення до цього процесу влади, депутатів всіх рівнів, і розробка механізму проведення референдуму на чергових місцевих виборах та затвердження обраної назви Верховною Радою України.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар