Вперше з квітня минулого року кількість ворожих обстрілів перевищила позначку “100”

Ілюстрація укроп.org

ІАЦ РНБО інформує про ситуацію у зоні АТО.

Учора активність противник знову збільшилася. Вперше з 14 квітня 2016 року кількість ворожих обстрілів перевищила позначку «100». Противник підтягнув додаткові артилерійські резерви, що позначилося посиленням вогню окупантів з гармат і «Градів». Злочинні дії російсько-окупаційних військ призводять до нових руйнувань цивільних об’єктів, загибелі та каліцтва серед мирних громадян. Найбільше страждають прифронтові містечка біля Донецька – Авдіївка, Красногорівка, Мар’їнка. Як заявив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник, українські війська мужньо обороняють займані рубежі та ведуть вогонь у відповідь – і вдень, і вночі.

Луганський напрямок

Левова частка ворожих обстрілів, як і раніше, припадає на Попаснянський район. Бойові дії почалися після 10 годин ранку і тривали до пізнього вечора. Противник застосовував міномети та артилерію, випустивши по наших позиціях не менше 50 мін. Також мінометні обстріли з боку НЗФ сталися у Сизому Станично-Луганського району та Кримському Новоайдарського району.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 15 ворожих обстрілів, зокрема 8 – з важкого озброєння.

Донецький напрямок

На передовій навколо Авдіївки минулої доби обстановка не змінилася. Бої тривають цілодобово, окупанти масово застосовують міномети, гармати і «Гради». Кількість випущених боєприпасів з важкого озброєння по Авдіївці та позиціях на її флангах сягає 2 тисяч. Є втрати серед цивільних: 1 місцева мешканка загинула, 1 – зазнала поранень. Також, внаслідок ворожого вогню поранення в обличчя отримав іноземний журналіст.

Вчора близько 22 години бойовики жорстко обстріляли Авдіївку, їх снаряди прицільно лягли на стадіон школи №2, де розташовується наметове містечко для допомоги мирним мешканцям. Цей об’єкт розташований за 5 км від лінії фронту, на західній околиці міста. Внаслідок цього безумовного порушення законів та звичаїв війни, тобто воєнного злочину, також є жертви.

Як і раніше, противник не припиняє натиск на позицію «Шахта Бутовка», Опитне та Піски.

Спартак та Донецький аеропорт переповнені ворожими мінометними розрахунками, гарматами, танками і «Градами», які по черзі обстрілюють українських військових, і вдень, і вночі. Наші солдати відповідають окупантам влучним вогнем.

Також окупанти активізувалися на світлодарській дузі та під Горлівкою, де ворожа артилерія намагається зламати нашу оборону. Ці агресивні посягання безуспішні. Внаслідок своїх авантюрних дій противник несе важкі втрати, і не досягає жодної з поставлених цілей.

Маріупольський напрямок

Вчора кількість ворожих обстрілів різко зросла – з 35 до 72. З впевненістю можна говорити, що бойові дії розгорнулися вздовж усієї лінії фронту, чого не спостерігалося дуже давно – з 2014 року. Зокрема, противник випустив по повному боєкомплекту з «Града» по Старогнатівці та Новогригорівці. У Гранітному, Чермалику, Гнутовому окупанти організували потужні артилерійські обстріли, а у Широкиному бойовики вели вогонь з установки «Град-П». Також НЗФ масово застосовують міномети, бронетехніку та легке озброєння.

Тривають варварські обстріли з боку противника у Мар’їнському районі. Метою ворожих снарядів, перш за все, є цивільні об’єкти та мирні мешканці.

Осколком ворожої міни в Мар’їнці поранено жінку, пошкоджено 4 будинки. У місті відсутня електроенергія. Також пошкоджено 2 модулі прикордонників на КПВВ.

За минулу добу внаслідок бойових дій 3 українських військовослужбовців та 1 співробітник ДСНС України загинули, 18 військовослужбовців та 1 співробітник ДСНС отримали поранення. Зокрема, 2 військових санінструкторів загинули на Світлодарській дузі. 1 військовослужбовець ЗСУ та співробітник ДСНС загинули в Авдіївці. По 1 військовому було поранено у Новоолександрівці, Зайцевому та Мар’їнці. У Новозванівці отримали поранення 2 бійців. 6 військових були поранені на Світлодарській дузі, 7 військовослужбовців та офіцер ДСНС – в Авдіївці.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким воїнів та рятувальника, які віддали життя за Україну.

Інформація ГУР МОУ

Військова розвідка повідомляє, що внаслідок важких бойових втрат та відсутності резервів, підрозділи так званого «1-го армійського корпусу» російсько-окупаційних військ укомплектовані не більше, ніж на 50%. На окупованій території тривають заходи з набору місцевих громадян.

До лав так званого «9-го полку» російсько-окупаційних військ беруть  навіть злодіїв та алкоголіків. Також до лав бойовиків вербують людей в Ростовській області та Ставропольському краї Росії.

Українські правоохоронці затримують пособників окупантів

Місцевий мешканець Авдіївки збирав та передавав бойовикам інформацію про дислокацію українських підрозділів із зазначенням на топографічних картах місць розташування командних і опорних пунктів.

Ще одного прихильника ідей «руського міра» оперативники спецслужби затримали у Ясинуватському районі Донеччини. Він входив до агентурної мережі бандформувань, передавав їм дані військового характеру та корегував вогонь артилерії.

Також ще одного бойовика затримали поліцейські. Після сварки з дружиною та під впливом російської пропаганди мешканець окупованої Макіївки в 2014 році з метою заробітку вступив до лав НЗФ, де перебував протягом місяця. Через те, що йому не заплатили грошей, чоловік залишив бойовиків. Нещодавно затриманий вирішив перевірити, чи надходить йому українська пенсія. При спробі перетнути КПВВ, він був затриманий правоохоронцями.

У Волноваському районі правоохоронці вилучили у місцевого мешканця «арсенал»

Чоловік скоїв стрілянину на подвір’ї свого сусіда. Постраждалих немає. При подальшій перевірці житла зловмисника, поліція вилучила в нього 2 гранати, 4 рушниці, набої та більше 30 саморобних ножів.

Миколаївські десантники провели тактичні навчання з бойовою стрільбою

Підрозділ здійснив підйом за тривогою та здійснив марш у визначений район для зайняття позицій та облаштування оборони. Бійці відпрацювали контрзасадні дії та ведення патрулювання. Заключним етапом тактичних навчань для «крилатих піхотинців» стали денні та нічні стрільби на полігоні.

Також днями на Львівщині розпочався черговий етап підготовки підрозділів ЗСУ за участю військових інструкторів зі США, Канади, Великої Британії, Данії, Литви та Польщі.


За інформацією, підготовленою УКМЦ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар