Ворог веде активні бойові дії та не припиняє спроб просунутися під Авдіївкою

ІАЦ РНБО інформує про ситуацію у зоні АТО.

Вчора активні бойові дії в районі проведення АТО продовжилися. Противник не припиняє спроб просунутися під Авдіївкою, а також шукає слабкі місця в нашій обороні і посилено застосовує важке озброєння під Попасною, під Авдіївкою, на ділянці фронту позиція «Шахта Бутовка» – Піски, у Красногорівці, під Докучаєвськом та біля Азовського моря. Ситуація вкрай тривожна, влада та волонтери роблять усе можливе, щоб полегшити страждання цивільних. Такі факти оприлюднив сьогодні на традиційному щоденному брифінгу речник Міністерства оборони України з питань АТО  полковник  Олександр Мотузяник.

Луганський напрямок

Майже всі ворожі обстріли традиційно припали на Попаснянський район (ділянка фронту Врубівка – Троїцьке). Найважче тут було ввечері – з 19:00 до 23:00, коли окупанти одночасно обстрілювали кілька наших позицій з бронетехніки, гармат та мінометів. Проте бойовики також неодноразово відкривали вогонь вранці та вдень.

Також противник порушив режим тиші у Кримському: там відбулося 2 артобстріли та 1 провокація із застосуванням легкого озброєння.

Внаслідок агресивних дій окупантів пошкоджено будинок школи на території Трьохізбенської сільської ради, а також зруйновано дах житлового будинку. У Врубівці Попаснянського району 152-мм снарядом бойовиків пошкоджено дві лінії електропередач, одну з них вдалося відновити.

Всього за минулу добу на Луганському напрямку сталося 17 ворожих обстрілів, зокрема 2/3 – мінометних та артилерійських.

Донецький напрямок

Як і раніше, бойові дії під Авдіївкою вчора велися цілодобово. Противник продовжує атакувати наші позиції, і обстрілює місто з усього наявного озброєння, що призводить до нових страждань цивільних та руйнувань у житлових кварталах.

Вчора вдень правоохоронці знайшли тіло місцевої мешканки, яка загинула від ворожого снаряда о 7 ранку. За попередньою оцінкою за період з 29 січня в Авдіївці від ворожих обстрілів загинув 1 і поранено 8 цивільних. Пошкоджено 40 приватних будинків та 6 квартир. Аби уникнути гуманітарної катастрофи у місті, українські військові розгорнули 10 польових кухонь, організували роботу пунктів харчування та доставили мешканцям Авдіївки 5 тонн бутильованої води. Крім того, підрозділи Збройних Сил України налагодили процес постачання дров та перебувають у готовності розгорнути за потреби додаткові пункти обігріву. Посилено працюють рятувальники, поліція, місцева влада.

Також противник посилює натиск на флангову позицію «Шахта Бутовка». Вчора там продовжилися багатогодинні танкові обстріли з боку Спартака. Із самого селища противник вів вогонь із мінометів, гармат і «Градів».

Дуже неспокійно вчора було на світлодарській дузі, в Зайцевому, Верхньоторецькому та Пісках. На всіх цих рубежах противник також застосовує важке озброєння, намагаючись розпорошити українські сили та відвернути увагу командування від напрямку головного удару. Українські війська відповідають окупантам вогнем.

Маріупольський напрямок

Вчора невдовзі після опівночі окупанти почали обстрілювати Красногорівку. Міни та снаряди сипалися на це містечко протягом години безперевно. Згодом поліцейські виявили 4 нерозірвані снаряди калібром 122 мм на території Красногорівки.

Також ще у першій половині дня бойовики обстріляли з мінометів Мар’їнку та Богданівку, а Новогоригорівку – з БМП. У другій половині для бойові дії посилилися.

По всьому фронту прокотилася хвиля ворожих провокацій із використанням як стрілецької зброї, так і гармат й мінометів. Вже пізно ввечері, після 22 години, окупанти обстріляли українські позиції з великої відстані. Зокрема, під Богданівкою противник використав міномети, у Гранітному та Широкиному – 122-мм гармати, у Водяному – також гармати і «Гради».

Всього за минулу добу на Маріупольському напрямку сталося 35 ворожих обстрілів, зокрема 11 – мінометних та артилерійських.

За минулу добу внаслідок бойових дій 2 українських військовослужбовців загинули, 14 – отримали поранення, 6 – отримали травми. Обидва воїни (солдат і офіцер) загинули, відбиваючи один з вчорашніх ранкових ворожих наступів під Авдіївкою. 1 військовослужбовець був поранений під Попасною. Ще 4 військових отримали поранення на позиції «Шахта Дутовка» під час жорстокого обстрілу з гармат та «Градів». Решта поранених та травмованих воїнів припадає на Авдіївку.

Висловлюємо співчуття рідним та близьким військовослужбовців, що загинули за Україну.

Інформація ГУР МОУ

Обстрілюючи українські позиції, ворожі артилеристи інколи ведуть «дружній вогонь» по своїх же позиціях.

Вчора зафіксовано 2 таких епізоди – під Авдіївкою та Водяним. Внаслідок цього противник поніс важкі втрати – 2 вбитих, 17 поранених.

На Харківщині співробітники Служби безпеки України затримали бойовика, який планував здійснити низку терактів та диверсій

Ще на початку 2014 року затриманий брав участь у захопленні будівлі Харківської ОДА, а пізніше воював проти українських підрозділів – спершу під керівництвом Гіркіна, а потім упродовж двох років у складі бандформування «Спарта». На Харківщину він прибув з окупованої території із завданням підірвати залізничні шляхи у напрямку Донецької області, а також стратегічно важливі об’єкти паливно-енергетичного комплексу. У помешканні затриманого оперативники вилучили більше 1,5 кг вибухівки, 2 ручні осколкові гранати, засоби ініціювання вибуху, а також карти та фотоматеріали з відміченими об’єктами для вчинення терактів.

Тривають небезпечні знахідки силовиків

Вчора в районі проведення АТО співробітники СБУ виявили дві схованки зі зброєю. У селі Колядівка Новоайдарського району на Луганщині зі схрону на території закинутої ферми правоохоронці вилучили реактивну протитанкову гранату та 8 ручних гранат.

Також на околиці села Павлопіль Волноваського району на Донеччині оперативники спецслужби виявили схрон з п’ятьма гранатами Ф-1 та РГД-5.

Ще один колишній бойовик скористався Програмою СБУ «На тебе чекають вдома»

Мешканець Лисичанська у липні 2014 року приєднався до лав ворога і вирушив чергувати на блокпостах. Постійні знущання з боку інших бойовиків та безлад у внутрішній організації бандформування змусили чоловіка шукати альтернативу такому життю. Виходом стала втеча до Росії, але й там він був нікому не потрібен. Близькі родичі переконали чоловіка звернутися до українських правоохоронців по Програмі СБУ, на що той погодився й безперешкодно повернувся до мирного життя.

На півдні України тривають навчання ВМС ЗСУ

Вчора особовий склад окремого батальйону морської піхоти в рамках навчань успішно виконав поставлене завдання – деблокував умовно захоплений противником аеродром на південному заході Одещини, знищив залишки ворога та організував оборону стратегічно важливого об’єкту.

Через КПВВ «Новотроїцьке» та «Майорське» на виїзд до неконтрольованої території прослідували 11 вантажних автомобілів  від Міжнародного Комітету Червоного Хреста та благодійної організації. Транспортні засоби перевозили для мешканців Донецької області продуктові та гігієнічних набори, а також товари медичного призначення загальною масою 142 тонни.

Вчора Президент України Петро Порошенко підписав указ про нагородження воїнів, які відзначилися під час важких боїв в авдіївській промзоні

Ордени і медалі отримали 48 солдатів та офіцерів ЗСУ. Більшість із цих військових і зараз знаходяться на бойових позиціях. Десять героїв нагороджено посмертно.

Указом Президента України капітана Андрія Кизила, заступника командира батальйону 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, удостоєно посмертно звання Героя України із врученням ордена «Золота Зірка»

Андрій Кизило (позивний «Орел») навіки залишився 23-річним. Цей молодий офіцер достроково закінчив Національну академію Сухопутних військ імені Петра Сагайдачного. Він брав участь в АТО майже з самого початку – з весни 2014 року.

Незважаючи на молодий вік, Андрій Кизило показав себе здібним офіцером і був гідний усіх відповідальних посад, які посідав.

В неділю, 29 січня, на День Героїв Крут саме капітан Кизило очолив групу наших військ, яка відбила атаку окупантів в авдіївській промзоні. Цей бій завершився успішно для сил АТО – було знищено 20 бойовиків, 1 взято в полон. Наші воїни оволоділи ворожим опорним пунктом. Відбиваючи наступ бойовиків в умовах жорстокого артобстрілу, капітан Кизило героїчно загинув, але не відступив із цього рубежу. Наші бійці обороняють його і зараз.

У капітана залишилася дружина і маленький син.

Президент України присвоїв це високе звання Андрію Кизилу на знак мужності, відваги, доблесті та патріотизму цього вічно молодого офіцера-захисника Української держави.

Прощання із героями, які загинули в боях за Авдіївку відбулося на Майдані Незалежності в Києві. Сотні патріотів провели в останню путь героїв нації.

За інформацією, підготовленою УКМЦ

Поширити:

Залишити коментар:

коментар