Ситуація на Донецькому напрямку поблизу Авдіївки залишається напруженою

Український медіа кризовий центр інформує про ситуацію у зоні АТО.

Вчора, 29 січня, протягом 19 годин тривав бій за Авдіївську промзону у зоні АТО.  За підрахунками Генерального штабу Збройних сил України, бойовики там випустили кілька сотень снарядів та мін. Бойові дії тривають і сьогодні. Бойовики продовжують обстріли сил АТО з мінометів, танків та гармат, і підтягли до фронту реактивну артилерію. Четверо українських військовослужбовців загинули, 13 – отримали поранення і травми. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі речник Міністерства оборони України з питань АТО полковник Олександр Мотузяник.

«Вчора близько 5 години ранку бойовики почали масований обстріл українських позицій з мінометів та гармат. Через півтори-дві години після початку артпідготовки бойовики перейшли у наступ. Сили АТО атакували дві штурмові групи бойовиків, кожна з яких налічувала 25-30 осіб. Ворожа авантюра закінчилася невдало – противник був змушений відступити», – розповів полковник Мотузяник. Сили АТО оволоділи однією з передових позицій незаконних збройних формувань. Згодом бойовики здійснили ще одну невдалу спробу наступу.

30-01

Під час боїв за Авдіївську промзону, бойовики активізувалися на флангах.

«Під час ранкових сутінків противник намагався атакувати сили АТО, що займають позиції між Кам’янкою та Крутою Балкою. Бій тривав годину. Через кілька годин на цих же рубежах, незаконні збройні формування організували 2 мінометних обстріли, випустивши понад 30 мін. Дещо пізніше, після 13 години, окупанти атакували позицію «Шахта Дутовка» з боку Спартака», – зазначив речник Міноборони з питань АТО. Це був відволікаючий удар, який, втім, також завершилася невдало для бойовиків.

Окрім потужного обстрілу українських позицій, бойовики відкривали вогонь по житлових кварталах Авдіївки.

«Осколками ворожих снарядів поранено двох цивільних – жінку та чоловіка, є пошкодження житлових будинків», – розповів Олександр Мотузяник.

Під час бою українські військові взяли у полон бойовика.

Окрім важких боїв в Авдіївці, загострилася обстановка і в інших районах.

«У Троїцькому, Зайцевому, Верхньоторецькому та Опитному окупанти організували потужні мінометні обстріли. З укріплення противника «Вольво-центр» до наших позицій у Пісках висунувся танк, і майже годину вів вогонь», – зазначив полковник Мотузяник. В Опитному ще один український військовий отримав поранення.

На Маріупольському напрямку, обстановка залишається незмінно важкою.

«Вчора вранці окупанти організували серію мінометних обстрілів Красногорівки. Обстріл тривав з перервами кілька годин, було випущено близько 120 ворожих мін», – повідомив Олександр Мотузяник.

Бойовики регулярно відкривали вогонь із легкого озброєння, а також залучали бронетехніку. Епіцентр протистояння змістився на південь – на ділянку фронту Павлопіль-Широкине. Пізно ввечері під приціл бойовиків знову потрапило Водяне. Там застосовували артилерію калібром 122 мм та реактивну артилерію. По Талаківці бойовики випустили 20 ракет від «Градів». На Луганському напрямку вчора бойові дії велися лише у Попаснянському районі. Бойовики застосовували міномети, випустили близько 30 мін. Кілька разів українські війська відкривали вогонь у відповідь. Всього на Луганському напрямку вчора сталося 8 обстрілів з боку бойовиків, 5 – з важкого озброєння.

За підрахунками військової розвідки, вчора в Авдіївській промзоні бойовики понесли важкі втрати: 15 бойовиків загинули, 24 – отримали поранення. Підтвердилася інформація про загибель комбата бойовиків – Івана Балакая на прізвисько «Грек».

Поширити:

Залишити коментар:

коментар