Обласний краєзнавчий музей після 7 років реставрації (ФОТО)

Журналістка
Світлана Листюк
Журналістка

Після семи років реставраційних робіт Кіровоградський обласний краєзнавчий музей нарешті відчинив двері для відвідувачів. Перша екскурсія до оновленого музею відбулася сьогодні, 20 березня.

Як розповіла Першій електронній директор музею Наталія Агапєєва, ремонт самої будівлі (фасаду та інтер’єру) закінчився два роки тому. Проте музей не міг працювати на належному рівні, через непридатність виставкового обладнання (предмети експозицій в основному виставлялися у фондових меблях). Тож музейники взялися і за це.

Ескізний проект на оформлення експозиції виготовив заслужений художник України, головний художник Музею історії міста Києва, кіровоградець Семен Равський, з яким працював колега Валерій Губенко. За їхнім проектом протягом року було виготовлено і змонтовано виставкове обладнання з підсвічуванням та професійне освітлення, яке не шкодить експонатам.

Завдяки старанням художників і працівників музею, з сьогоднішнього дня відвідувачі можуть побачити кардинально оновлені експозиції, які розгорнулися у дев’яти залах: зал археології, відділ етнографії, зал історії краю ХІХ століття, зал промисловості, музей історії місцевого самоврядування, відділ історії краю довоєнного періоду, зал Великої Вітчизняної війни, а також відтворення кабінету Володимира Винниченка і зал колекції Ільїна.

Чи не найбільшою гордістю музейників є раритети з колекції Ільїна, які не демонструвалися майже 20 років. Всього ж в експозиціях представлено близько тисячі експонатів. Це невимовний мізер, якщо враховувати, що загальний фонд музею складає майже 60 тисяч речей і документів.

На честь відкриття музею керівники області відзначили авторів ескізів та працівників закладу почесними грамотами, а також передали сертифікат на 5 тис. грн. для розвитку музею.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар