Кіровоградський історик: “Насправді битва під Крутами – це перемога” (ФОТО, ВІДЕО)

© m-ukraine.com

Сьогодні, 29 січня, на 98-му річницю битви під станцією Крути у кінотеатрі «Портал» кіровоградцям показали документальний фільм «Україна: забута історія – Крути. Молода Кров».

Перед показом фільму виступив кандидат історичних наук Юрій Митрофаненко, який розповів присутнім про трагічні події зими 1918 року.

«Хлопців, що билися під Крутами, можна назвати “кіборгами” другої російсько-української війни. Так, то була війна, яку оголосила більшовицька Росія незалежній Україні. Україна формувалася як національно-територіальна автономія. Головною умовою було те, що більшовики з Росії на чолі з Леніним і Троцьким, не мають права втручатися у справи України. Але більшовики відкинули цю умову, заявили, що Україна як держава не має права на існування, – і на території Донбасу створили Донецько-Криворізьку республіку (нічого не нагадує?), оперували термінами Донбас, Малоросія, а не Україна, – розповідає Митрофаненко. – Україна відмовилася виконувати ті ганебні вимоги до неї – капітулювати перед більшовиками. Тоді 4 грудня 1917 року більшовики оголосили війну Україні. Пік цієї війни прийшовся на січень 1918 року.

І тут декілька моментів, які варто відзначити. Насправді крутіанці виграли свій бій. Є один такий поганий міф, мовляв, ці хлопці не вміли воювати, що їх Центральна Рада на чолі з Грушевським відправила «як баранчиків на убій». Але це було не так.

Це були хлопці-добровольці, студенти становили там невелику кількість. В основному це були юнаки військової школи ім. Богдана Хмельницького. І свій бій вони виграли. Ви зрозумієте, коли подивитеся цей фільм. Вони виконали свої бойові задачі».

Після перегляду фільму відбулася неофіційна зустріч, частина кіровоградців пішла на меморіальний комплекс “Фортечні Вали”, де приєдналася до пам’ятної ходи на честь героїв Крут, яку організували націоналісти.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар