Сьогодні бібліотеці ім. Д. Чижевського виповнилося 118 років

Люблю писати про хороші, мотиваційні, цікаві історії. Пишу про людей, які хочуть і вміють робити важливі речі. Слідкую за оновленнями в сфері реформ і намагаюся писати про складне простими словами)
Контакт: Facebook Telegram

Сьогодні, 15 лютого, виповнюється 118 років із дня заснування Кіровоградської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Д.І.Чижевського

А починалося все у далекому 1899-му…

Історія диктувалася трьома періодами,
а
 війни вносили свої корективи

За свою 118-літню історію Бібліотека пережила три соціально – історичні періоди: дореволюційний (становлення і розвиток бібліотеки), довоєнний (формування її основної структури та надання їй функцій обласної бібліотеки), повоєнний (розвиток згідно зі статутом обласної бібліотеки). Закладу  доводилось робити свої перші кроки без визначених коштів, зусиллями окремих осіб. Сторінки історії Бібліотеки свідчать про величезну просвітницьку роль прогресивної громадськості у справі розповсюдження культури, підтримці прагнення народу до знань, до книги. З перших років існування Бібліотека користувалась великим попитом серед жителів міста. На початку буремного ХХ століття, в період І Світової війни та подій 1917-18 років, роль Бібліотеки в житті суспільства утвердилася: зростає читацький інтерес до періодичної преси, яка відображала поточні події. Це викликало значні труднощі в обслуговуванні читачів через дорожнечу газет, журналів, а тому була обмежена їх кількість у бібліотеці.

KrupskayaPhoto
Крупська Надія Костянтинівна

В 1920 році громадська бібліотека була перетворена в державну Єлисаветградську міську бібліотеку, якій у 1926 році присвоїли ім’я Н. К. Крупської.  Діяльність бібліотеки неминуче повинна була набути нового змісту, – треба було всіляко підтримувати нових читачів, керувати процесом добору літератури, надавати кваліфіковані консультації. Це могли виконувати тільки фахівці. Тут працювали дійсно ентузіасти бібліотечної справи, ціла плеяда у подальшому визначних фахівців, що створювали атмосферу новаторства, пошуку ідей та нових форм і методів роботи. Це сприяло плідному розвитку бібліотеки. В 1939 р. було створено Кіровоградську область, центральна міська бібліотека отримує статус обласної  і відтоді є науково-методичним та координаційним центром для бібліотек області.  В 1992 році Бібліотеку було перейменовано. Їй присвоєно ім’я Дмитра Івановича Чижевського, нашого земляка та видатного вченого-енциклопедиста філософа, літературознавця.

118 років бібліотечного життя вмістили і дві Світові війни, і зміну державного устрою, і повоєнну відбудову бібліотеки. Були зміни структурні, організаційні. Потреби народного господарства, рішення уряду та партії впливали на подальші структурні перетворення у головній бібліотеці області. Проте насамперед стрімкий розвиток бібліотеки, її значний авторитет були викликані тим, що протягом своєї історії Кіровоградська обласна універсальна наукова бібліотека  всіляко підтримувала статус наукового закладу, ніколи не відхилялася від основної культурної течії життя. В організації її роботи завжди відчувалася та висока духовність, яка й визначала роль та значення бібліотеки для читачів протягом її історії, яка впливала на створення духовної атмосфери.

Перлина бібліотеки – відділ рідкісних і цінних видань

Зараз Бібліотека — одна з найстаріших в Україні просвітницьких установ, найбільша в області книгозбірня, з універсальним фондом на традиційних та новітніх носіях. Вона є депозитарієм краєзнавчих видань, хранителем цінних і рідкісних видань та колекцій, центром культурного і духовного спілкування.

Обласна універсальна наукова бібліотека ім. Д. Чижевського затишними читальними залами приваблює відвідувачів, численних читачів. А їх – близько тисячі щодня приходить до головної бібліотеки регіону. До послуг користувачів – просторі приміщення читальних залів і відділів, зручні місця, величезні фонди – на будь-який смак (понад 790 тисяч документів 43 мовами світу – від манускриптів XІV століття до сучасних видань на різних носіях інформації).

Перлиною бібліотеки є відділ рідкісних і цінних видань. Його фонди складають книги Єлисаветградської громадської бібліотеки. У відділі зберігаються залишки приватних бібліотек польського композитора Кароля Шимановського, генерала О.В.Самсонова, письменника Володимира Винниченка, філософа Дмитра Чижевського, родинний архів Флоровських. У 1994 році фонди відділу поповнились знаменитою колекцією О.Б.Ільїна. Це рукописи давньо-слав’янською мовою XV – XX ст. теологічного та світського змісту; стародруки, серед яких видання І.Федорова, П.Мстиславця, майже всі видання Києво-Печерської друкарні з численними рукописними маргіналіями, прижиттєві видання Д.Яворницького, М.Грушевського, А.Скальковського. Серед довідкових видань – енциклопедія Брокгауза, Ефрона, енциклопедичний словник Павленкова, енциклопедії  ХІХ – початку ХХ століття з мистецтва, літературознавства, техніки, медицини. Художня література представлена творами класиків української та російської літератури. Значну частину фонду відділу складають видання, подаровані та надіслані діаспорою. Серед них: щоденники В.Винниченка, твори Я.Славутича,  М.Грушевського, Д.Чижевського, а також колекція видань з автографами авторів: П.Загребельного, В.Шевчука, Ю.Яновського, видання з автографом канонізованого священика Іоанна Кронштадського. Маючи універсальний фонд документів багатьма мовами світу, бібліотека співпрацює з місцевими вченими, а також науковцями Європи, США, Канади, веде міжнародний книгообмін.

12208349_882698405148221_977953900576267236_n

Сьогодні обласна бібліотека ім. Д.Чижевського – це і центр відпочинку, духовності, це плідна праця в кожному з відділів, це гостинні світлиці,  в яких побували світочі українського духу – письменники, поети, музиканти і художники, науковці і просто – цікаві особистості нашої держави. Та найбільше чим пишається бібліотека нині – це нашим читачем. Бо в центрі уваги бібліотекаря завжди був, є і буде користувач, його запити, інтереси. Приємно відзначити, що в обласній універсальній науковій бібліотеці  склався колектив однодумців під керівництвом директора, заслуженого працівника культури України Олени Миколаївни Гаращенко, професіоналів, які розуміють і підтримують нові ідеї і проекти, спрямовують свої сили, енергію, організаторські і творчі здібності на вдосконалення діяльності бібліотеки. Осмислення історичної дороги бібліотеки, досвіду подолання труднощів і вирішень проблем, чітке розуміння місця бібліотеки в житті міської общини дає надію і впевненість в майбутньому.

бібл чижевського

Поширити:

Залишити коментар:

коментар