Об’єднавшись, легше добиватися правди

За 2,5 роки юридичних індивідуальних консультацій учасникам АТО стає все більше зрозумілим те, що окрім захисту прав кожного нашого захисника в індивідуальному порядку, потрібно все більше звертати увагу на методи колективного захисту, аби комплексно підходити до вирішення тієї чи іншої проблеми та мати змогу охопити відразу велику кількість учасників АТО.

Одним із таких методів – це об’єднання учасників АТО в громадські об’єднання для захисту своїх прав та інтересів. Зараз в Кіровоградській області є чимало ГО, створених учасниками АТО. Деякі з них діють ефективно, деякі за ці 2 роки вже вичерпали свій ресурс, одні виконують політичні чи бізнесові замовлення, інші просто залишаються на папері. Так чи інакше за цей час стало зрозуміло, хто є хто, адже час невблаганний і все розставляє на свої місця. Однак актуальність об’єднання учасників АТО, проведення спільних заходів, координації зусиль для вирішення соціально-правових проблем військовослужбовців все ще є достатньо високою. Тому це питання нікуди не зникає з порядку денного, а продовжує набувати все нових і нових форм.

Також очевидно, що мало просто створити ГО, потрібно ще забезпечити реальну діяльність цієї організації, потрібно знати, що взагалі робити з нею після створення і бути готовим витрачати на це як мінімум свій час та енергію.

На початку цього шляху наші захисники зустрічаються з багатьма перешкодами, з якими вони до цього не мали справи і які там, на фронті, не мають жодного значення, зате є вкрай важливими в цивільному житті: реєстрація об’єднання, правовий супровід його діяльності, комунікація з державними установами, звітність, робота виборних органів, складання протоколів, укладання договорів та маса інших питань…Не заплутатись у цьому правовому масиві буває важко, а кілька невдалих спроб реєстрації можуть назавжди відвернути воїнів від громадської роботи.

Демобілізований військовослужбовець 93 бригади, учасник бойових дій Олександр Рибкін займає активну життєву позицію і окрім того, що сам після повернення додому добивається реалізації своїх прав у різних сферах, він вже допоміг кільком десяткам військовослужбовців отримати ту чи іншу пільгу, підбадьорює колишніх воїнів, не дає їм опускати руки у боротьбі з чиновницькою бюрократією. Як справедливо зазначає Олександр, «не потрібно чогось чекати, потрібно об’єднуватися, вивчати свої права, боротися за них, і знати, що ніхто просто так в нашій країні нічого не дасть, а тому варто всього добиватися самим та шукати допомогу у юристів, які пройдуть разом юридичний шлях боротьби у відстоюванні своїх та створенні ГО”.2

Перший крок до формального народження організації – це проведення установчих зборів та реєстрація самого об’єднання в реєстраційній службі.

Про всі ці нюанси добре знає, чітко й лаконічно розповідає юрист Людмила Гуріна, голова ГО «Фонд сприяння розвитку правової освіти населення «Правник». Вона зазначає: «Все починається зі складання протоколу зборів,  а завершується затвердженням статуту. У таких випадках потрібна допомога юриста, щоб нашим військовим при реєстрації не доводилося  повертатися з пустими руками від реєстратора через певні формальні неточності. На перший погляд, здається, що все просто, але насправді невиконання певних юридичних вимог при поданні документів на реєстрацію здатні суттєво затягнути цей процес і додати вам кілька днів чи тижнів нервування та згаяного часу. Ось чому так важливо на цьому етапі отримати підтримку небайдужих та професійних правників, які спокійно та швидко пройдуть з вами цей шлях. Звичайно, можна найняти приватного адвоката, який зробить все за вас, але далеко не завжди громадські організації мають відповідні кошти, та і не кожен адвокат чи юрист має достатньо знань і досвіду у цій сфері». Л. Гуріна має такі напрацювання і готова ділитися ними з учасниками АТО.  Юрист переконана, що створюючи громадські організації, ми одночасно формуємо потужне громадянське суспільство.3

Пані Людмила як юрист та громадський діяч готова допомагати учасникам АТО створювати громадські об’єднання, надавати юридичну допомогу щодо внесення змін до статутів та навчати юридичним азам членів вже створених громадських організацій.

Антон Красов,  правозахисник і юрист ВПГО «Юридична Сотня», голова ГО «Штаб юридичної допомоги військовим», який вже 2,5 роки надає юридичну допомогу учасникам АТО,  закликав всіх активних військовослужбовців відстоювати свої права не лише індивідуально, але й колективно в рамках ініціативних груп, громадських організацій та спілок та об’єднань, адже проблеми в учасників АТО однакові і потрібно ще багато попрацювати разом, щоб їх вирішити.

«Метод колективного захисту своїх прав ще недостатньо задіяний і при його правильному використанні здатен принести свої корисні результати у вирішенні багатьох правових проблем, в тому числі під час захисту прав ветеранів АТО».

1

Таким чином, в процесі трьохсторонньої зустрічі Людмили Гуріної, Антона Красова, та Олександра Рибкіна було вирішено об’єднати зусилля ВПГО «Юридична Сотня», ГО «Фонд «Правник», небайдужих і активних учасників АТО для допомоги нашим захисникам, які хочуть створити свою громадську організацію, та вже діючим громадським об’єднанням учасників АТО, у питаннях, які їх найбільше цікавлять.

Об’єднуйтесь та захищайте свої права колективно!

Антон Красов, правозахисник, юрист ВПГО «Юридична Сотня»

facebook.com/anton.krasov, facebook.com/jurshtab

Поширити:

Залишити коментар:

коментар