Відкриваючи Україну: величні парки, історичні принади та вуличне графіті Херсону

фото з сайту 3d.panotop.net

У той час коли ваша фейсбук-стрічка переповнена фото з зірками Форуму видавців у Львові та стосами придбаних книг, розповім вам про інше місто. Про Херсон, який має безліч кав’ярень, історичних місць і привітних людей, які не втомились від туристів.  Можливо, вам теж буде цікаво відвідати це місто, бо воно того варте.

Представляю вам вулиці та пам’ятки Херсону, якими я їх побачила влітку 2016 року. Почнемо з того, що хоч до моря ще потрібно доїхати, Херсон – це вже південне місто з моряками, платанами, теплим повітрям і широкими вулицями з щедрими пішохідними зонами.

Що вражає – кількість лавок. Вони скрізь. Де б ви не гуляли, завжди є можливість сісти і перевести подих.

З чим ще пощастило: в центрі міста розкинулись просто величезні, якщо міряти мірками Кропивницького, парки. Одразу за будівлею обласної державної адміністрації ви потрапите в парк «Херсонська фортеця» (раніше мав назву ім. Ленінського комсомолу). У парку є одне з чудес Херсона – дуб, який імовірно висадила Катерина II. Вчені стверджують, що дереву більше 200 років. Ну і звісно фонтани, атракціони, розваги для дітей, різноманітні кав’ярні і кафе.

Перейшовши вулицю Перекопську, ви потрапите в парк Слави. І його масштабам теж можна позаздрити. Самі судіть з фото.

В парку Слави знаходиться пам’ятник, присвячений 65 херсонцям, які не повернувся з Афганістану. Це Скорботна Матір, яка застигла з іконою Ісуса Христа.


З чим херсонцям не пощастило, так це з прибережною зоною. У центральній частині міста є два виходи до води. Але на Центральній набережній прогулянкову зону несподівано перериває порт, а в районі парку Слави – зовсім невелика прибережна зона закута в мармур. Хоч купатися під поглядом юної діви – монументу Перемоги – трохи незатишно, але бажаючих це не зупиняє.

А ще, і це дуже помітно, лише невелика частина будинків відреставровані, а інші чекають свого часу, щоб показати себе у всій красі.

Щодо пам’яток історії та архітектури, то їх в центральній частині міста вистачає, до них просто дійти пішки, а херсонці охоче вас направлять до бажаного об’єкту.

У Херсоні вуличний живопис – поширене явище. Тут безліч різноманітного міського графіті.

Вивіски заслуговують окремої уваги.

А ще Херсон не втомлюється повторювати: ми українці. Навіть у таких дрібницях, як ця жовто-блакитна підсвітка.

Це те, що я встигла побачити за десять годин в Херсоні. Про ботанічний сад і його дива писала окремо – ось тут. А скільки ж ще залишилось! І це не згадуючи Олешківські піски, острів Джарилгач, Арбатську стрілку, Чорноморський біосферний заповідник, заповідник Асканія-Нова та інші популярні туристичні місця області. Тому, якщо вітер мандр покличе вас в дорогу, сміливо вибирайте Херсон. Місту є чим вас здивувати.

P.S. За офіційними даними на 20 вересня 2016 року Херсонщину відвідала рекордна кількість туристів – 3,5 млн. осіб.

Поширити:

Залишити коментар:

коментар